Міллер: Газпром не піде на зниження об'ємів постачань газу на Україну в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер: Газпром не піде на зниження об'ємів постачань газу на Україну в 2010 р.

Енергетика
940
Голова правління ВАТ "Газпром" (РТС: GAZP) Олексій Міллер заявив, що компанія не знижуватиме обсягів постачань газу в Україну наступного року.
"Україна нехай виконує контрактні зобов'язання. Що написано в контракті - так і буде", - сказав Міллер журналістам.
Як повідомлялося, прем'єр Юлія Тимошенко заявила про наміри України істотно скоротити імпорт природного газу в 2010 році в порівнянні із зобов'язаннями, передбаченими підписаними в січні 2009 року контрактами. За її словами, контракт дозволяє за три місяці до завершення контрактного року подавати пропозиції про плановані обсяги закупівлі газу, і подача такої пропозиції не повинна класифікуватися як спроба зміни контракту.
Як пояснив перший заступник голови правління НАК Ігор Діденко, українська сторона пропонує в 2010 році знизити контрактних обсяг закупівель з 52 млрд куб. м до 33,75 млрд куб. м, що дозволить їй імпортувати 27 млрд куб. м без пред'явлення російською стороною штрафних санкцій за недобір газу.
Підписані в січні цього року на період до 2019 року газові контракти містять умову "бери або плати". Згідно з ним "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених в контракт цифр означає закупівлю цього року мінімум 32 млрд куб. м, а починаючи з наступного - мінімум 41,6 млрд куб. м.
В перші три квартали "Нафтогаз України" практично щомісячно порушував угоду на постачання в частині щомісячних закупівель природного газу, вибираючи його в менших, ніж обумовлено, обсягах. Контракт передбачає постачання в першому кварталі 5 млрд куб. м, другому, - 10 млрд куб. м, третьому, - 12 мрлд куб. м і четвертому - 12,5 млрд куб. м, тоді як НАК імпортував в першому кварталі 2,8 млрд куб. м, другому, - близько 5,7 млрд куб. м, третьому, - близько 8,5 млрд куб. м. На думку президента України Віктора Ющенка, тільки за підсумками першого півріччя це дає право "Газпрому" пред'явити "Нафтогазу" штрафні санкції на суму $5,25 млрд.
Та поки російська монополія не пред'являла претензій, а російський прем'єр Володимир Путін повідомив про відмову від виставляння таких штрафних санкцій цього року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас