Експерти: Україна напередодні підвищення ставок по ОВДП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Україна напередодні підвищення ставок по ОВДП

Фондовий ринок
816
Значна сума майбутніх погашень ОВДП в жовтні 2009 року може призвести до випуску нових держпозик з вищими ставками прибутковості, сказано в аналітичному огляді, підготовленому аналітиками ІНГ Банк Україна (входить в ING Group, Київ).
"В жовтні уряд має погасити гривневі державні облігації на суму 4 млрд грн. Єдиний можливий спосіб для уряду виконати зобов'язання - це випустити нові облігації. Причому для залучення інвесторів ставку прибутковості, ймовірно, буде підвищено", - вважають експерти.
Як наголошується в огляді, скорочення основних статей бюджетних надходжень унаслідок економічної кризи і обсяг соціальних виплат напередодні президентських виборів призвели до того, що величина дефіциту держбюджету цього року може перевищити 6% ВВП. "Випуском гривневих державних облігацій є єдине доступне джерело покриття дефіциту бюджету", - йдеться в огляді. Це джерело особливо важливе для уряду в поточному році оскільки, окрім простого розміщення облігацій серед інвесторів, уряд спільно з Нацбанком України використовує ОВДП для фінансування витрат бюджету шляхом непрямої грошової емісії, підкреслюють аналітики.
На початку року стрімка девальвація гривні знизила привабливість ринку ОВДП в очах іноземних інвесторів, а відтік депозитів, жорстка монетарна політика Нацбанку України, відсутність довіри на гривневому грошовому ринку і непривабливі умови випуску облігацій (16-20% річних на 2-3 роки) зумовили їх непривабливість для українських банків.
Але в травні 2009 року уряд випустив короткострокові ОВДП з терміном погашення через 3-12 міс. і підвищив рівень прибутковості до 20-22% і вище, що в комплексі з активним рефінансуванням Нацбанку підвищило інтерес інвесторів до ринку.
"З травня 2009 р. гривневі ОВДП (що мають порівняно низький ризик) стали найпривабливішим інструментом короткострокового інвестування для українських інвесторів", - відзначають аналітики.
Як повідомляється в огляді, в травні-липні уряд зміг залучити від банків 3,4 млрд грн., при цьому значну частку серед покупців склали недержавні банки.
В той же час аналітики відзначають, що дане залучення не вирішило проблему фінансування дефіциту державного бюджету в поточному році, а лише відклало її рішення на найближче майбутнє, оскільки термін погашення більшої частки облігацій настає в цьому ж році.
Автори огляду прогнозують, що на найближчих аукціонах уряд буде змушений проводити активніше первинне розміщення своїх паперів, оскільки плани приватизації зірвані, а всі ОВДП, термін погашення яких настане в жовтні, були випущені в поточному році, і велика їх частина була придбана недержавними банками.
"У уряду залишається єдиний спосіб провести всі виплати по облігаціях в жовтні - рефінансувати ОВДП, термін погашення яких настає в поточному місяці, шляхом випуску нових паперів. При цьому ставка прибутковості має бути підвищена внаслідок низької гривневої ліквідності", - підсумували експерти.
Як повідомлялося, держбюджет на поточний рік передбачає продаж ОВДП в поточному році на 26 млрд грн. (без врахування випуску держоблігацій в рамках схем капіталізації державних та інших комерційних банків). З початку року Мінфін отримав від їх розміщення 13,27 млрд грн., при цьому на останніх аукціонах 6 жовтня обсяг розміщення зріс до 1,67 млрд грн. з 0,2 млрд грн. тижнем раніше, а ставка по окремих ОВДП зросла до 25% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас