Де краще зберігати гроші? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де краще зберігати гроші?

Валюта
7327
Банкіри обіцяють стабільність
За прогнозами аналітиків, практично всі види вкладів цієї осені залишатимуться прибутковими. Депозити у ВКВ дорожчають завдяки зростанню курсів долара і євро, гривневі вклади - через низьку інфляцію і високі ставки. Тому зараз найбільш відповідний час для розміщення коштів на депозитних рахунках. Так, лише за два тижні вересня середній розмір ставок за вкладами в гривні зріс на 0,3-0,4%, в доларах - на 0,1-0,2, в євро - на 0,1% річних.
"Прибутковість за депозитами в гривні сьогодні становить 23-24% річних, в доларах - 14-15, в євро - 12-13% річних" - констатує директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Антон Косторніченко.
Не відкидаючи подальшої девальвації гривні, експерти радять диверсифікувати вклади. "Класична модель - 35% коштів розмістити в доларах, 35 - в євро і 30% - в гривнях. При цьому варто комбінувати термінові депозити один-шість місяців і вклади до запиту. Більшість українців мають витрати в гривні. Тому найрозумніше розміщувати нацвалюту на вкладах з вільним режимом зняття і поповнення", - радить директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Індекс-банку Тетяна Шаповал.
"Клієнтам, в яких сума заощаджень більше $5 тис., бажано також відкривати рахунки в банківських металах. У такому разі оптимальним співвідношенням валют долар США/євро/гривня/банківські метали є 30/30/30/10", - вважає Тетяна Лобашова, заступник голови правління АБ "Київська Русь".
Втім, більшість українців зараз турбують не стільки питання прибутковості інвестицій, скільки надійність вкладень. За прогнозами експертів, кількість проблемних фінустанов цієї осені може збільшитися ще на п’ять-десять. Тому при розміщенні грошей на депозит слід бути обережними. "Рівень ризику в різних банках зараз значно відрізняється. Але державні банки і банки з великим іноземним капіталом, як і раніше, є досить надійними (в порівнянні з іншими інструментами інвестування, доступними в Україні) для розміщення депозитів" - запевняє начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин.
Гроші - в гроші
Для особливо обережних оптимальний варіант - інвестиції у ВКВ. "Зважаючи на ліквідність готівкової іноземної валюти на українському ринку, найпривабливішими залишаються євро, долар і російський рубль", - переконаний директор казначейства ВАТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. Хоча найбільшу прибутковість все ж обіцяє євровалюта, курс якої зміцнюється завдяки зростанню курсу гривня/долар и подорожчання євро до долара в світі.
"В середньочасній і довгочасній перспективі євро набагато краща інвестиція, ніж долар. Монетарна база і баланс ФРС США зростає стрімкими темпами, ризики монетизації боргів також присутні, якщо емісія величезної кількості американських казначейських облігацій раптом не знайде належного попиту на ринку, це підірве цінність долара", - розповідає стратег Astrum Investment Management Костянтин Литвин. Проте, за його словами, не варто скуповувати євровалюту на "піку". Оптимальний час для покупки настане тоді, коли долар зміцниться до 1,40-1,42 за євро.
Останні три квартали цікавим об'єктом для інвестицій була також низка інших, "екзотичних" для українців валют - канадський долар, норвезька, данська, чеська крони, польський злотий, угорський форинт тощо. "Але варто зазначити, що при розгортанні тренду збільшуються і курсові ризики в цих валютах. Водночас їх ліквідність у готівковому вигляді значно обмежена ", - попереджає Роман Бондар.
Озолотитися на металах
На думку експертів, не помиляться й ті українці, які вирішать вкласти частину заощаджень в золото. У найближчій перспективі "жовтий" метал залишиться в когорті чемпіонів з прибутковості, а можливо, посяде чільне місце. За останні вісім років ціна на золото в доларовому еквіваленті зросла більш ніж в 35 разів, забезпечивши середньорічний приріст прибутковості в 32%. Не став винятком і нинішній рік.
"На початок року золото торгувалося на рівні $800 за трійську унцію. Вже в лютому ціна зросла майже до $1000 за унцію, після чого була корекція до $900. Але зараз золото знову на піку - на рівні $1000", - розповідає Олег Швець, виконавчий директор інвестиційної компанії Phoenix Capital.
З початку 2009 року сумарна прибутковість золота (зростання вартості злитків плюс відсотки за депозитами) склала близько 20% в доларовому еквіваленті", - доповнює начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку Володимир Піщаний.
Обзавівшись золотим злитком можна забрати його додому або розмістити в орендованій у банку депозитарній скриньці. "Останній варіант можна назвати найбільш надійним. Хоча в цьому випадку банківський метал стає свого роду пасивом, оскільки ваш капітал генерує витрата - плата за скриньку. Тому вигідно розмістити золото на депозиті", - радить Антон Косторніченко. До речі, в цьому році ставки за "золотими" вкладами неабияк зросли. Якщо в 2008-му середня ставка за "металевими" рахунками складала 2-4%, то в цьому - 4-6. І хоча така прибутковість вочевидь недотягує до ставок за депозитами не те що в гривні, але навіть у ВКВ, вона не знижує привабливості інвестицій. Висока прибутковість золота генерується за рахунок не стільки ставки, скільки зростання цін на метал.
Втім, аналітики застерігають, що переможне зростання цін на "жовтий метал" може зупинитися у будь-який момент. "На мою думку, дорогоцінні метали вже переоцінені, і незабаром може статися корекція", - вважає Олег Швець. Головне - вгадати момент, коли станеться зміна тренду. "Швидше за все, він збіжиться із закінченням світової фінансової кризи. Але відчуття, що ціна на золото досягла свого максимуму, поки немає. Скоріше можна погодитися з прогнозом, що через три роки вона досягне $2 тис. за трійську унцію. У будь-якому випадку інвестиції в золото зараз не виглядають надмірно ризикованими і з точки зору прибутковості", - упевнений Володимир Піщаний.
Прибутковість на рівні з інфляцією
На цьому тижні громадянам було запропоновано ще один інвестиційний інструмент: Мінфін почав реалізацію фізособам казначейських зобов'язань, випущених у документарній формі серії "А" з датою випуску 14 вересня 2009 року, терміном звернення 12 місяців номінальною вартістю 500 грн., ставкою 16% річних і щоквартальною виплатою купонного доходу. З 23 вересня казначейські зобов'язання вже можна купити в київських районних філіях Ощадбанку, а з 28 вересня - в регіонах. На думку аналітиків, безперечний (і єдиний) плюс запропонованого Мінфіном інструменту - його надійність. "В цілому облігації українського уряду несуть мінімальні ризики і є надійним фінансовим інструментом на внутрішньому ринку. Але для нашого ринку це новий інструмент, і знадобиться чимало часу на його входження у вжиток", - переконаний експерт з боргових ринків інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Климчук.
Прибутковість вкладень в держпапери доки не дуже приваблива. "Якщо Мінфін розміщуватиме ці папери за номінальною вартістю, то з урахуванням 16%-ї купонної ставки вони навряд чи стануть альтернативою гривневим банківським депозитам, прибутковість яких вища (24-25%), стверджує старший аналітик ТОВ "Український фондовий центр" Артем Кость.
На думку експертів, оптимальним варіантом могла б стати прив'язка прибутковості зобов'язань до рівня інфляції, з обов'язковим перевищенням останньої на 2-4%. В той же час 16%-й дохід фактично збігається з показником зростання споживчих цін, що прогнозується на 2009 рік (Україна пообіцяла МВФ утримувати в цьому році інфляцію на рівні не більше 16%) і набагато нижче за торішній індекс у 22,3%.
Ще один істотний недолік держпаперів - номінування в гривні. Очікування подальшої девальвації національної валюти навряд чи сприятимуть її популярності. "Ми вважаємо, що такий інструмент міг бути цікавим, аби уряд приваблював доларові ресурси. При цьому він міг би абсорбувати з ринку долари, які в надлишку є на руках в населення", - вважає керівник активами Astrum Investment Management Юрій Ушков.
Фондові перспективи
Вклади в сертифікати ПІФів експерти, як і раніше, вважають одним з найменш прибуткових і найбільш ризикових видів вкладів. Хоча "відлига", що почалася на ринку, може стати приводом придивитися до них уважніше. "З березня індекс ПФТС зріс з 200 пунктів до майже 500 що дало істотну підтримку прибутковості фондів в 2009 році. З початку року прибутковість найбільших відкритих фондів варіюється від -9% до +18%", - розповів Юрій Ушков.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас