ЮТІС залишилася без ліцензії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЮТІС залишилася без ліцензії

Фондовий ринок
235
До початку наступного тижня набере чинності рішення Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) про анулювання ліцензії на організацію торгівлі на ринку цінних паперів "Південь-Сервера" - дочірнього підприємства асоціації "Південно-українська торгівельно-інформаційна система". ЮТІС залишалася останньою ТІС серед організаторів торгівлі цінними паперами.
Як повідомила глава ради ЮТІС Вікторія Черепенко, асоціація дисципліновано сама подала заяву про анулювання ліцензії "Південь-Серверу" у виконання перехідних положень закону "Про цінні папери і фондовий ринок", згідно з яким протягом трьох років після набрання чинності його ліцензії професійних учасників ринку мають бути або анульовані, або перереєстровані.
Протоколом торгівельного комітету ДП асоціації ЮТІС "Південь-Сервер" №34 від 7 липня 2009 р. було вирішено про вилучення всіх цінних паперів із списку ТІС. Нагадаємо, що дві інші торгівельно-інформаційні системи - ПФТС і "Перспектива" - були перереєстровані як фондові біржі в червні 2006 р. і в січні 2008 р. відповідно.
"Ми на ринку вже 10 років, не хочемо втратити напрацьований досвід і фахівців, тому вже два-три місяці працюємо над тим, щоб створити фондову біржу. Таке бачення у наших учасників асоціації", - повідомила Черепенко. При цьому, за її словами, ЮТІС хотіла б зберегти спадкоємність в назві торгівельного майданчика, тому нова біржа, можливо, називатиметься "Південно-українська фондова біржа" або "Чорноморська фондова біржа".
Незважаючи на існуючу думку, що бірж в Україні і так цілком достатньо (їх вже 11), професійні учасники ринку не заперечують проти появи ще однієї. За словами голови правління Української біржі Олега Ткаченка, питання про доцільність створення нової фондової біржі широко обговорювалося рік тому, коли створювалася Українська біржа. "Перші півроку роботи Української біржі переконливо свідчать, що це дійсно було необхідно, оскільки з появою УБ на фондовому ринку сталося декілька давно очікуваних змін, наприклад, нарешті з'явився ринок заявок і інтернет-трейдинг, - відзначив він. - Тому, якщо існує асоціація учасників ринку, які хочуть і вважають за доцільне створити ще одну фондову біржу, така точка зору має право на існування. Тільки час покаже, наскільки це рішення було правильним і потрібним для фондового ринку".
Крім того, за словами пані Черепенко, близько півтора місяці тому ЮТІС звернулася в Антимонопольний комітет з проханням провести розслідування про правомочність створення асоціації "Українські фондові торговці", що пізніше отримала від ДКПФР статус єдиної саморегульованої організації торговців цінними паперами. Члени асоціації ЮТІС незадоволені положенням, що склалося, з єдиною СРО торговців, що, на їхню думку, "ущемлює інтереси регіонів і призводить до додаткових витрат для учасників ринку".
Як писали "і", АУФТ була створена в березні поточного року шляхом об'єднання три СРО - Регіонального фондового союзу (Дніпропетровськ), Української фондової біржі (УФБ) і Київської міжнародної фондової біржі (КМФБ). Асоціація отримала статус єдиної СРО, що об'єднує торговців цінними паперами. Згідно з законом про цінні папери і фондовий ринок, членство в ній обов'язкове для всіх учасників ринку, що мають ліцензію торговця. За даними асоціації, на 30 вересня 2009 р. вона налічує 662 учасники.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас