Банк "Надра" залишив інвесторам вибір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Надра" залишив інвесторам вибір

Кредит&Депозит
1739
Консультанти з реструктуризації зовнішніх позик банку "Надра" запропонували кредиторам нові умови: повернення 20% боргу або виплата половини коштів через 7 років. Намір списати 80% боргу банк "Надра" пояснює тим, що колишні акціонери вивели з банку велику частину активів. Проте інвестори мають намір вимагати поліпшення пропозиції і пояснень, що робить банк для повернення вкрадених коштів.
Банк "Надра" за допомогою інвестиційних консультантів UBS і ING запропонував кредиторам третій варіант реструктуризації зовнішніх боргів. "Нова пропозиція погашення боргу зрівнює виплату для всіх кредиторів і пропонує їм зробити вибір між достроковим поверненням 20% кредиту, погашенням 50% з терміном 7 років, а також частковим погашенням у формі субординованого боргу", - повідомило агентство Debtwire, що входить в Financial Times Group. У червні банк пропонував пролонгацію позик на 7 років під 4% річних або списання 40% боргу з отриманням 10% готівкою і поверненням решти 50% через 4 роки з прибутковістю 9% річних. Надалі банк збільшить частку можливої виплати кешем до 15%, інший варіант - виплата 40% боргу через 5 років зі списанням 60%.
Агентство Debtwire повідомляє, що неврегульована заборгованість банку "Надра" складається з боргу з торгівельного фінансування ($470 млн), євробондів ($175 млн), українських облігацій ($61 млн) і заборгованості перед НБУ ($922 млн). В середині серпня банк "Надра" домовився з найбільшими державними експортно-кредитними агентствами європейських країн про реструктуризацію $140 млн позик під 4% річних і розстрочкою на 7 років, але ці умови можуть бути переглянуті.
Як розповіла директор департаменту ринків Deutsche Bank AG London, що розвиваються, Оксана Рейнхард, "Надра" пропонує списати 80% боргів, оскільки, за оцінками аудитора Ernst & Young, велика частина кредитів - неповоротна. "Втрату цінності активів у банку пояснюють тим, що велику їх частину вивели колишні акціонери, які нібито втекли з країни", - відзначила пані Рейнхард. Торік на сайті "Надра" його акціонерами називалися Сергій Лагур (33,7%), Ігор Гиленко (33,4%), Вадим П’ятов (19,6%), менеджери банку (5,1%) та інвестфонди (7,8%).
Тимчасовий адміністратор банку Валентина Жуковська повідомляла, що велика частина позик НБУ на 7,1 млрд грн. була видана у вигляді кредитів деяким фірмам, які оголосили себе банкротами (див. Ъ від 29 вересня). Новий варіант реструктуризації зовнішніх боргів "Надра" 8-9 жовтня повинен розглянути комітет кредиторів банку, що складається з представників Commerzbank, Fortis Bank Nederland NV, Rabobank, Standard Bank Plc, Cargill Financial Services International, NLB Interfinanz і OTP Bank. Свою думку щодо документа вони зможуть викласти 19-20 жовтня представникам Мінфіну і НБУ. "Надра" планує підписати меморандум про взаєморозуміння з кредиторами до 2 листопада, лист про наміри з кожним з них - до 2 грудня, після чого закрити реструктуризацію.
Нова пропозиція "Надра" привабливіша від попередніх завдяки збільшенню суми миттєвого платежу. Решту варіантів кредитори майже не розглядують, кажуть експерти. "Інвестори, котрі бажають вийти з цінних паперів "Надра", можуть вибрати цю опцію, зафіксувавши збитки", - вважає аналітик ІК "Трійка Діалог" Катерина Сидорова. Але основні кредитори "Надра" можуть не погодитися на тяжкі умови. "Інвестори запитають докладну інформацію, на основі якої було підготовлено таку пропозицію, і постараються призначити незалежних аудиторів. Так чинили інвестори казахських банків, - сказала пані Рейнхард. - Банк не пояснює, які дії зроблені для повернення втрачених активів або які плани з відшкодування збитків". При цьому вірогідність оголошення дефолту банку "Надра" під час передвиборчої кампанії експерти оцінюють як низьку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас