Головна місія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головна місія

Казна та Політика
1520
Світові центробанки, на перший погляд, показали себе на високому рівні. Вони відреагували на кризу швидше, ніж уряд, прекрасно впоралися з порятунком банківської системи і утримали на плаву глобальну економіку. Але зроблено це було через "внутрішньовенне живлення". Головна невдача центробанків у тому, що вони не змогли відновити здатність фінансових ринків "харчуватись" самостійно. Тобто не впорались із поновленням кредитування економіки. Чому?
Тому що для цього потрібно не тільки відновити можливості банків до кредитування, але й "упорядкувати" споживачів фінпослуг. А під час масових звільнень, банкрутства підприємств і заморожування зарплат, з одного боку, і недовіри до банківської системи, з іншого, таке навряд чи можливо. Тому кредитні ринки живі сьогодні тільки в тих країнах, де не було ні рецесії, ні банківських банкрутств, і де прибутки населення змінилися незначно, як у Китаї. Пекін не тільки стимулював економіку (як західні країни), але й перевів фокус своєї економіки на внутрішній ринок. Очікується, що за підсумками року внутрішній попит тут зросте на 10%. Тому зросте й кредитування - до липня обсяги банківського кредитування в Китаї збільшилися за рік на 34%.
Післякризові настрої
Незалежно від того, упоралися центробанки зі своїм антикризовим завданням чи ні, вони відчувають можливе закінчення кризи й вживають відповідних заходів.
По-перше, більшість припинили знижувати ставки рефінансування. ЄЦБ зберігає ставку на рівні 1% із травня 2009 року, а Банк Японії (0,1%) і ФРС США (0-0,25%) тримають планку ще з минулого грудня. Хоча в деяких випадках (у Швеції ставка нижчі нуля) їх вже нікуди скорочувати. Як виключення можна навести Банк Росії, який з 15 вересня знизив ставку рефінансування з 10,75% до 10,5% - вп'яте за рік.
По-друге, банки починають згортати антикризові заходи і переходити з екстремальних видів "оздоровлення" фінансових ринків на більш звичні. ФРС має намір поступово скорочувати обсяги купівлі цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами, хоча в серпні центробанк обіцяв купити їх на суму до $1,25 трлн. до кінця року. Крім того, ФРС завершує програму купівлі держоблігацій США, розраховану на $300 млрд. Банк Росії планує скорочувати беззаставне кредитування банків, за рахунок якого останні могли видавати короткочасні кредити реальному сектору. Голова ЦБ РФ Сергій Ігнатьєв вважає, що в міру виходу із кризи це кредитування повинне бути замінене більш традиційними інструментами рефінансування й кредитних ресурсів. Нарешті, голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше минулого тижня натякнув, що інтервенції на європейські грошові ринки не можна продовжувати вічно й що в єврорегулятора вже заготована стратегія виходу.
Крок уперед
Але вихід з аврального режиму - це не все, що має бути зроблено центробанкам у недалекому майбутньому. Після кризи центробанки повинні будуть замислитись про політику в "мирний" час. Як показала криза, фокусуватись на інфляції недостатньо. Вони повинні заздалегідь і більш енергійно реагувати на ознаки перегріву або "мильної бульки" кредиту або цін на активи, приділяючи більше увагу макрофінансовим ризикам.
Автори звіту МВФ World Economic Outlook вважають, що сприяти грошово-кредитній політиці міг би так званий "динамічний підхід до створення резервів", при якому фінансові організації автоматично відкладають більше капіталу при підвищенні рівня позикових коштів. Або дискреційний підхід директивних органів до норм обов'язкових резервів.
При цьому для отримання кращих результатів від монетарної політики ці інструменти повинні бути ретельно скоординовані.
Водночас для досягнення цього нового рівня політики центробанків може знадобитися розширення їх мандатів, а саме - долучення до них питань макрофінансової стабільності. Але в рамках такого розширеного підходу до грошово-кредитної політики центробанкам потрібно буде докладно пояснювати підстави для дій, які ними чинитимуться, їх найближчі цілі, а також те, яким чином ці дії відповідають довгочасним цілям забезпечення макроекономічної й фінансової стабільності.
Олена Сніжко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас