Джерело: "Укртатнафта" має намір у жовтні імпортувати 240 тис. тонн каспійської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: "Укртатнафта" має намір у жовтні імпортувати 240 тис. тонн каспійської нафти

Енергетика
229
ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) планує в жовтні імпортувати 240 тис. тонн каспійської нафти, повідомило джерело в галузі. За його словами, нафта буде поставлена танкерами трьома партіями по 80 тис. тонн в Одеський морський торгівельний порт. Термін прибуття першої партії - 2-3 жовтня, другої - 6-7 жовтня, третьої - в середині місяця.
Співрозмовник агентства також уточнив, що транспортування нафти здійснюватиметься за системою Придніпровських магістральних нафтопроводів.
У прес-службі "Укртатнафти" не стали коментувати інформацію про імпорт у жовтні таких об'ємів нафти.
В свою чергу, в управлінні інформації та стратегічних комунікацій ВАТ "Укртранснафта" агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили, що на початку жовтня в Одеський морський торгівельний порт прибули два танкери з легкою нафтою обсягом 80 тис. тонн кожен.
В компанії повідомили, що нафта з першого танкера вже відвантажена в резервуари нафтобази, визначено її кількісні та якісні параметри, завершується процедура митного оформлення. Найближчими днями очікується розвантаження другого танкера.
Також у жовтні планується прибуття ще одного (третього - ІФ) танкера з 80 тис. тоннами нафти, підтвердили в компанії.
Управління інформації "Укртранснафти" також відзначає, що нафта поставлятиметься для потреб Кременчуцького НПЗ, який звернувся в Міністерство палива і енергетики з проханням допомогти в рішенні питання забезпечення постачань нафти на завод шляхом укладення довгострокових договорів на транспортування нафти з каспійського регіону за системою магістральних нафтопроводів "Укртранснафти".
В "Укртранснафті" також нагадали, що з жовтня 2007 року компанія не здійснює транспортування російської нафти Urals на Кременчуцький НПЗ через відмову російської сторони поставляти сировину для переробки на цьому заводі.
При цьому в компанії звернули увагу на те, що використання системи Придніпровських магістральних нафтопроводів виняткове в традиційному південному напрямі, як це пропонує Одеський НПЗ, є економічно неефективним для "Укртранснафти", оскільки завантаження нафтопроводу в цьому випадку не перевищує 15%.
"Дворічна нафтова блокада Кременчуцького НПЗ з боку російської сторони вкотре показала гостру необхідність диверсифікації джерел постачань нафти на територію України, що повністю відповідає енергетичній стратегії України", - наводяться в повідомленні слова глави правління "Укртранснафти" Олександра Лазорка.
В таких умовах головним завданням "Укртранснафти" як оператора магістральної системи нафтопроводів країни є створення умов для максимального забезпечення постачань нафти на вітчизняні нафтопереробні потужності, відзначають у компанії.
Раніше заступник глави правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Валентин Франчук повідомив, що "Укртатнафта" направила заявки "Укртранснафті" про транспортування легкої танкерної нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ Придніпровськими нафтопроводами, у зв'язку з чим остання запропонувала НК "ЛУКОЙЛ" змінити маршрут постачань нафти на той, що належить їй Одеський НПЗ.
Як повідомлялося, "Укртранснафта" в січні-серпні 2009 року понизила об'єми прокачування нафти на 5,9% і порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 25 млн 858,8 тис. тонн, транзит нафти через трубопровідну систему країни за вісім місяців зменшився на 8,6% - до 20 млн 118,6 тис. тонн.
В 2008 року "Укртранснафта" скоротила об'єми транспортування нафти на 19,4% в порівнянні з 2007 роком - до 40 млн 936,8 тис. тонн, транзит нафти через трубопровідну систему країни за минулий рік знизився на 17,3% - до 32 млн 813,2 тис. тонн.
Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" належить 100% акцій "Укртранснафти".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас