"Спрощенці" перемогли Кабмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Спрощенці" перемогли Кабмін

5262
28 вересня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позови до уряду близько 2 тис. приватних підприємців і визнав недійсною постанову, яка зобов'язала "спрощенців" доплачувати внески до Пенсійного фонду. Ті, хто справно перераховував їх за новими правилами, навряд чи зможуть повернути переплачені суми. Втішить їх хіба що небажання команди Юлії Тимошенко сваритися з малим бізнесом, штампуючи клонів оспореного нормативу. Принаймні, до президентських виборів.
Нові правила сплати внесків до Пенсійного фонду для "спрощенців" - жест доброї волі у бік Міжнародного валютного фонду. Щоб отримати другий транш кредиту stand by, Кабмін виконав одну з його вимог, запровадивши заходи щодо скорочення дефіциту ПФ. Новим джерелом його доходів стали відрахування підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування. З 1 травня їх зобов'язали сплачувати пенсійні внески окремо, окрім сум єдиного податку. Причому додаткове навантаження для них виявилося досить вагомим. Досі "спрощенці" платили в казну максимум 200 грн. на місяць, з яких до Пенсійного фонду перераховувалося 42%, або 84 грн.
Урядова постанова №366 від 14 квітня "Про сплату внесків на загальнообов'язкове страхування фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності, які вибрали особливий спосіб оподаткування" збільшило їх витрати на сплату податків як мінімум на 123,5 грн. в місяць, а з грудня - на 138,11 грн., оскільки мінімальний страховий внесок розраховувався як мінімальна заробітна плата, помножена на розмір збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (33,2%).
З урахуванням встановленого з 1 квітня зарплатного мінімуму в 625 грн. відповідний розмір страхового внеску складе 207,5 грн. (за вирахуванням суми, що сплачується в ПФ у складі єдиного податку), а з 1 грудня, коли мінімальна зарплата досягне 669 грн., він зросте до 222,11 грн. За підрахунками Кабміну, новий порядок сплати "спрощенцями" пенсійних внесків дозволив би Пенсійному фонду за вісім місяців отримати понад 1,9 млрд грн. додаткових коштів.
Воліючи догодити міжнародним кредиторам і підправити фінанси ПФ, команда Юлії Тимошенко вочевидь перевищила повноваження. Це і стало підставою для позовної вимоги про відміну одіозної постанови, з якою звернулися до суду понад 2 тис. підприємців. "Ще у висновку Мін'юсту до згаданої постанови було чітко вказано, що порядок і терміни перерахувань до Пенсійного фонду слід встановлювати шляхом внесення змін до Закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а кабмінівський норматив затверджений з порушеннями актів законодавства, які мають вищу юридичну силу", - сказав адвокат позивачів Ростислав Кравець.
Цими ж аргументами керувалися і судді, які винесли ухвалу на користь підприємців. Вона набирає чинності 8 жовтня (через 10 днів після публікації). Проте фактично урядова постанова припинила свою дію з 28 вересня, оскільки судове рішення до отримання ним законної сили окремо припиняє дію кабмінівського документа.
"Малий бізнес, безумовно, цьому радий. Норми скасованої постанови були абсолютно неприйнятні для "спрощенців", які вже вийшли на заслужений на відпочинок, а також для тих, хто суміщає підприємницьку діяльність з іншою роботою і, відповідно, відрахування до Пенсійного фонду здійснює з отримуваної там зарплати. Серед підприємців кожен сам визначає, чи потрібні йому стаж і така пенсія від держави, не потрібні. Хто на них сподівається, той платив підвищені внески й раніше. Після виходу постанови доплачувати почали тільки ті, хто боявся перевірок", - сказала член Ради підприємців при уряді Тетяна Зацерковна.
За словами юриста ЮФ "Шмаров і партнери" Ганни Панченко, коли рішення суду набере чинності, підприємці можуть звертатися до Пенсійного фонду, щоб той визнав внески, перераховані відповідно до вимог урядової постанови, надмірно сплаченими. Старший юрист юридичної компанії "Василь Кисіль і партнери" Іван Юрченко додає, що платежі, внесені на підставі вимог постанови КМУ №366, на прохання підприємця можуть бути враховані в рахунок майбутніх платежів.
Втім, правознавці визнають, що процес повернення своїх грошей обіцяє бути не з легких. До того ж Пенсійний фонд, отримавши заяву про повернення переплачених грошей, швидше за все, ініціює проведення перевірки "скупого" СПД. Як показує практика, спілкування з ревізорами майже завжди закінчується необхідністю розщедритися (чи то на сплату штрафів за фактами знайдених порушень, чи то на догоду контролерам).
В Мінпраці і соцполітики зараз розглядають два варіанти можливих дій: подача апеляції на рішення суду, що скасувало дію останньої постанови, або підготовка нового, схожого за змістом на скасоване.
"У будь-якому випадку ми добиватимемося зрівнювання мінімального розміру внеску до Пенсійного фонду від підприємця і звичайної фізособи (207,5 грн.). Нинішнє судове рішення, по суті, зробило підприємцям ведмежу послугу, позбавивши їх можливості в майбутньому отримувати нормальну пенсію. ПФ продовжуватиме нараховувати пенсійний стаж всім громадянам, виходячи з мінімального пенсійного внеску. Проте тим "спрощенцям", які продовжуватимуть перераховувати до фонду 40-50 грн., рік платежів зараховуватиметься за два-три місяці", - сказав перший заступник міністра праці й соціальної політики Павло Розенко.
В кінці минулого тижня на сайті Держкомпідприєництва був оприлюднений проект постанови Кабміну "Про деякі питання внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізособами - суб'єктами малого підприємництва".
Документ зобов'язав "спрощенців", які вважають, що не здатні платити пенсійні внески окремо від єдиного податку, повідомити про це ПФ. На підставі цих заяв фонд складе спеціальний реєстр і передасть його в податкову, після чого вже фіскали розбиратимуться з платоспроможністю підприємців. Якщо чистий дохід приватника в місяць перевищує 1,5 прожиткових мінімумів для працездатних громадян (1003,5 грн.), він визнається платоспроможним і сплачує внески на загальних підставах.
Втім, незважаючи на катастрофічний стан фінансів Пенсійного фонду і вимоги МВФ зменшити його касові розриви, до виборів уряд Юлії Тимошенко навряд чи зважиться знову прийняти документ, який зобов'яже "спрощенців" платити більше. За даними Секретаріату Президента, в січні-серпні цього року фонд зібрав на 700 млн грн. менше, ніж за аналогічний період минулого року (зараз за місяць ПФ збирає в середньому 0,5-1,5 млрд грн.). Тому він все активніше користується спонсорством бюджету: станом на 1 вересня 2009 р. його борг перед казною перевищив 11 млрд грн.
Втім, справно отримувані від МВФ кредитні транші дозволяють Кабміну позичати Пенсійному фонду потрібні кошти. Швидше за все, у прем'єра не виникне ускладнень і з міжнародними кредиторами через невиконання зобов'язань, адже уряд, затвердивши постанову №366, формально виконав їх вимоги. І не його провина, що суд визнав документ незаконним.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас