"Нафтогаз" включився у боротьбу за тінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" включився у боротьбу за тінь

Енергетика
1834
На минулому тижні НАК "Нафтогаз України" створила чотири перші філії, на баланс яких будуть переведені регіональні газові мережі Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської і Миколаївської областей. Найближчим часом у компанії Олега Дубини з'являться також представництва в інших регіонах
"Нафтогазмережі" - дочірнє підприємство НАК "Нафтогаз України". Діяльність підприємства спрямована на забезпечення безпеки споживачів природного газу, а також підвищення контролю над модернізацією газопроводів і забезпечення їх ефективного використання. Для виконання цих завдань "Нафтогазмережі" повинні прийняти на баланс газорозподільну інфраструктуру України (трубопроводи, ГРП і т.д.), яка зараз експлуатується міськ- та облгазами на підставі договорів користування. У підприємства є можливість прийняти на себе ці активи вже в найближчі місяці, оскільки термін дії більшості договорів, на підставі яких міськ- і облгази орендують це майно, минає 31 грудня 2009 року. Втім, розвиток подій за таким сценарієм малоймовірний, оскільки перед зміною балансоутримувача "Нафтогазмережам" необхідно ініціювати проведення аудита трубопровідної інфраструктури.
У такий спосіб передбачається позбавити приватних власників міськ- і облгазів можливості на свій розсуд розподіляти багатомільярдні фінансові потоки, до яких вони мають доступ завдяки збору зі споживачів коштів за газ. Щоправда, нарівні із цим в Україні залишиться невирішеним інше важливе завдання: система обліку втрат "блакитного палива". Ця нива стане золотою для бізнесменів, які повернулися в газову сферу через "дочку" НАК - "Нафтогазмережі".
Робочий проект
Об'єднання газорозподільних мереж під крилом "Нафтогазу" дозволить сконцентрувати в єдиних руках кошти, виручені від продажу споживачам "блакитного палива". Вирішення цього завдання стратегічно важливо для НАК, адже нинішні оператори газової інфраструктури України - міськ- і облгази - розраховуються з нею за паливо далеко не в повному обсязі. Так, за даними "Газу України", рівень розрахунків регіональних газових компаній за "блакитне паливо", спожите населенням, цього року дорівнює лише 91%, а бюджетниками - 94%. Через такі показники заборгованість міськ- і облгазів перед "Газом України" за дев'ять місяців зросла на 450 млн. грн. - до 6,5 млрд.
На цьому тлі ідея сконцентрувати в єдиних руках регіональний газорозподільний бізнес виглядає здоровою. Її ініціатором став Кабмін, який 10 червня 2009 року випустив у світ постанову №775 "Про підвищення ефективності управління держмайном газорозподільних мереж". Відповідно до цього документу, компанія "Нафтогаз України" була зобов'язана створити дочірню структуру, на баланс якої згодом і передати це регіональне майно. НАК виконала це доручення місяць тому: на початку серпня була заснована компанія "Нафтогазмережі". А на минулому тижні ця новоспечена структура почала формувати свої представництва в регіонах. Перші філії були створені у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській і Миколаївській областях, де зараз працюють облгази опального Дмитра Фірташа.
В інтерв'ю голова "Нафтогазмереж" Віталій Гнатушенко пояснив, що в цих філій є три першочергові завдання: перша - набір персоналу, друга - детальний аналіз ситуації щодо поставок газу і плати за нього, третя - створення реєстру газового обладнання в області.
За його словами, у випадку з виконанням першого завдання в "Нафтогазмереж" немає проблем. При цьому він відзначив, що "на сьогодні уже йде активна робота зі створення реєстру газових мереж і обладнання". Аудит газового майна, який зараз проводять "Нафтогазмережі", не виконувався ще з часів створення НАК "Нафтогаз України" - 1998 року. Відтоді у країні були побудовані сотні кілометрів нових газових мереж. Переважна більшість із них зведені за рахунок коштів населення (наприклад, жителів сіл вскладчину), але зараз більша частина цього майна значиться власністю міськ- і/або облгазів.
Де-факто це означає, що після створення реєстру газової інфраструктури "Нафтогазмережам" (і/або їх регіональним представництвам) доведеться починати переговори із приватними власниками трубопроводів про умови їх експлуатації. Ці процеси можуть тривати нескінченно довго, і протягом цього часу компанія "Нафтогазмережі" буде просто-на-просто змушена залишити за міськ- і облгазами їх нинішні функції з технічного обслуговування і розвитку мереж. Зважаючи на все, у держкомпанії вже готові до такого розвитку подій. "Що стосується взаємин з діючими облгазами, то на першому етапі ми плануємо укласти з ними договори на техобслуговування мереж і перебуваємо зараз на етапі переговорів. За цей час ми наберемо необхідний персонал у наші філії і створимо власну технічну базу", - повідомили в "Нафтогазмережах".
Газові справи
Протягом тривалих переговорів "дочки" "Нафтогазу" з міськ- і облгазами на тему умов експлуатації мереж в Україні ніяк не буде вирішуватися одна з головних газових проблем: зниження комерційних і технологічних втрат "блакитного палива" у мережах. Станом на сьогодні офіційний щорічний обсяг втрат газу в розподільних трубопроводах України становить близько 3 млрд. м3. У той же час, за даними джерел, насправді в трубопроводах втрачається близько 2 млрд. кубів на рік, а решта палива (до 1 млрд. кубометрів) лише списується на втрати, а насправді - продається. Навіть при нинішніх скромних цінах на "блакитне паливо" ($198,34/1 тис. м3) такий обсяг тіньової реалізації приносить майже $200 млн./рік. Заробляють ці гроші міськ- і облгази, адже, згідно з нині діючими правилами, матеріальна відповідальність за втрати лягає на плечі юридичного власника магістралей - "Нафтогаз України". Не виключено, що існування цього бізнесу продовжиться навіть після того, як мережі будуть передані на баланс "Нафтогазмереж".
Примітно, що переважна більшість новоспечених керівників перерахованих вище регіональних представництв цієї держкомпанії - бізнесмени. Так, наприклад, в.о. директора філії "Нафтогазмереж" у Вінницькій області Володимир Тичко ще з початку 90-х років керував "Вінницягазом", а згодом заснував (спільно зі словацьким виробником аграрної техніки Agrofinal) СП "Агро". Трохи пізніше Володимир Дем'янович став депутатом Вінницької облради, але при цьому буде несправедливим говорити, що він закинув газовий бізнес: за даними "Коментариев", його синові Максиму близькі компанії ТОВ "Термогазсервіс" (спеціалізується на будівництві газопроводів у Вінницькій області), а також ТОВ "Полімергаз" (виробник труб високого тиску).
Не менш тісне відношення до підприємництва має новопризначений голова Дніпропетровської філії "Нафтогазмереж" Костянтин Алексєєнков. Костянтин Геннадійович ще з 1997 року був головою "Дніпропетровськгазу", а трохи пізніше заснував компанію ТОВ "Автогаз", яка декларує основним видом своєї діяльності постачання "блакитного палива". Зараз Алексєєнков офіційно перейшов з бізнесу в політику (став депутатом міськради Дніпродзержинська за списками ПР), чого не можна сказати про його батька Геннадія, який до останнього часу досить успішно вів підприємницьку діяльність у рамках компаній "Даг" (роздрібна торгівля паливом) і "Дніпроенергосинтез" (торгівля зрідженим газом через АГНКС).
Безпосереднє відношення до бізнесу має також новий керівник закарпатської філії "Нафтогазмереж" Семен Тижук. Сфера його інтересів у свій час поширювалася від будівельної діяльності (був співзасновником компанії "Будкераміка", яка виробляє цеглу і черепицю) до аграрного бізнесу (в 2005 році заснував підприємство "Ранет", яке займається садівництвом на 35 гектарах у Закарпаття). А в 2001-2004 роках він очолював "Закарпатгаз".
Але в "Нафтогазі" вважають, що за допомогою новоспечених керівників регіональних філій держава зможе цілком успішно вирішити свої газові проблеми. Щоправда, за відсутності механізму контролю та обліку втрат ця проблема перейде в спадщину новим главам філій держкомпанії.
Юрій Савченко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас