НБУ відзвітував про підсумки аудиторської перевірки операцій з рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзвітував про підсумки аудиторської перевірки операцій з рефінансування

Валюта
514
Аудиторська перевірка операцій Національного банку України (НБУ) з рефінансування комерційних банків у четвертому кварталі 2008 року не виявила ніякого впливу комерційних фінансових установ на рішення центрального банку, які не відповідають єдиним критеріям їх прийняття, повідомляється на веб-сайті НБУ.
"У результаті аналізу окремих даних… які стосуються Нацбанку та основних банків, які одержували підтримку ліквідності і брали участь у валютних інтервенціях протягом четвертого кварталу 2008 року, не виявлено підтвердження впливу будь-яких формальних або неформальних зв'язків між відповідними представниками Нацбанку і банками, що одержували підтримку ліквідності або брали участь у валютних інтервенціях, на рішення, які не відповідають єдиним критеріям їх прийняття", - наводиться в повідомленні уривок зі звіту аудиторської компанії.
Як повідомлялося, раніше з боку парламенту та уряду звучали звинувачення на адресу Нацбанку в непрозорості діяльності і зловживаннях при рефінансуванні наприкінці минулого року.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) зажадав проведення аудита рефінансування і проведення валютних інтервенцій: перевірку здійснила аудиторська фірма "Ернст енд Янг Аудиторські послуги", яка стала переможцем тендера серед чотирьох провідних профільних компаній.
За даними НБУ, у процесі перевірки здійснений аналіз положень, що регулюють діяльність Нацбанку з підтримання ліквідності банків (24 нормативно-правові акти), порядку прийняття рішень, операційних процесів і контрольних процедур по таких операціях.
У повідомленні відзначається, що предметом перевірки були кредити рефінансування ("овернайт", тендерні, стабілізаційні, репо, своп), надані в четвертому кварталі 2008 року на суму 105,4 млрд грн: розглянуто 745 операцій на суму 90,867 млрд грн, або 86,2%.
Крім того, проаналізовані всі 93 відхилені заявки і причини відмов.
При цьому Нацбанк нагадує, що в четвертому кварталі 2008 року було здійснено 2297 операцій продажу валюти і 92 операції з її купівлі: обсяг продажу іноземних валют становив 95,7% від усіх валютних інтервенцій у гривневому еквіваленті.
Вибірка валютних інтервенцій (прямі інтервенції, голландські та англійські валютні аукціони, адресні інтервенції), пророблена аудиторами, включає 2213 операцій на загальну суму 66,099 млрд грн, або 92,6% кількості і 95,5% загального обсягу таких операцій, здійснених у четвертому кварталі 2008 року.
У повідомленні також відзначається, що із загального обсягу валютних інтервенцій, здійснених протягом четвертого кварталу 2008 року, 26,8% (або $2,831 млрд) є адресними інтервенціями на потреби державної компанії.
"Результати (перевірки) були надані МВФ, який, повністю їх сприйняв (що зафіксовано у звіті місії), прийняв позитивне рішення щодо подальшого кредитування України (у першій половині 2009 року)", - резюмується в повідомленні.
Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" у Нацбанку, повний текст звіту не публікується, оскільки окремі дані можуть містити інсайдерську інформацію про низку комерційних банків: розголошення цієї інформації може негативно відбитися на конкурентоспроможності фінансових установ.
У той же час у НБУ запевнили, що матеріали звіту передані в прокуратуру, яка має можливість самостійно його вивчити.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас