Негативна реакція преси змусила в.о. президента Молдавії відмовитися від призначення свого племінника главою Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Негативна реакція преси змусила в.о. президента Молдавії відмовитися від призначення свого племінника главою Нацбанку

112
В.о. президента Молдавії, голова парламенту Міхай Гімпу відмовився від наміру призначити свого племінника Корнеліу Гімпу президентом Національного банку республіки і пояснив, що прийняв таке рішення через негативну реакцію в пресі.
"Я запропонував кандидатуру Корнеліу Гімпу виходячи з його професійних якостей. Можу сказати, що він давно працює в банківській системі, винятковий професіонал, підготовлена, порядна і чесна людина. Проте реакція була дуже негативною, оскільки він - мій племінник", - заявив спікер на початку засідання парламенту.
Постійне бюро парламенту затвердило Гімпу як кандидата на посаду голови Нацбанку в четвер і винесло питання про його призначення на розгляд парламенту в п'ятницю.
"Хочу сказати, що імідж країни й національні інтереси для мене важливіші, ніж посада племінника. Тому я прошу зняти питання з порядку денного", - сказав Гімпу.
Глава парламенту відзначив, що його племінникові "не звикати, він у всі часи страждав через свого батька, йому доводилося тяжко і в школі, і на роботі", оскільки його батько був відомим молдавським дисидентом за радянських часів і депутатом першого парламенту Молдавії після проголошення незалежності.
Після заяви спікера питання про кандидатуру Гімпу було знято з порядку денного парламенту. Депутати оголосили посаду президента Нацбанку вакантною у зв'язку з тим, що минулого тижня закінчився семирічний мандат Леоніда Талмача, який був незмінним президентом Нацбанку впродовж 18 років. Новий президент буде затверджений парламентом наступного тижня, після додаткових консультацій в правлячому Альянсі за європейську інтеграцію.
Також наступного тижня буде затверджений і новий генеральний прокурор Молдавії. Його посада стала вакантною у зв'язку з тим, що колишній прокурор Валерій Гурбуля подав у відставку після зміни влади в країні.
Як повідомлялося раніше, намір парламенту призначити президентом Нацбанку племінника спікера викликав бурхливу реакцію преси і скандал серед молдавських політиків. Преса, у тому числі й та, що підтримує нову молдавську владу, почала писати про створення "клану Гімпу", нагадавши читачам, що інший племінник спікера - Дорін Кіртоаке - в 2007 році став мером Кишинева.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас