Валютні гойдалки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні гойдалки

Валюта
6603
Починаючи з кінця літа, НБУ застосовує комплексні заходи щодо втримання курсу гривні. Основними з них є валютні інтервенції, щоправда, не завжди успішні і в обсягах, що не виправдовують очікувань ринку. Банкіри відзначають, що курс 9 грн/$ є граничним рівнем, при якому валюту купують лише для виконання зобов'язань за "гарячими" імпортними контрактами.
Черговий виток девальвації гривні не став сюрпризом для ринку - ще навесні аналітики прогнозували курс від 9 до 15 грн/$. Нинішнє зростання курсу було викликано збільшенням попиту на валюту після закінчення відпускного періоду і поновлення ділової активності, а також зростанням негативних очікувань напередодні президентської кампанії.
На ці фактори наклалось занепокоєння інвесторів із приводу можливого зриву переговорів української влади із МВФ про надання чергового траншу, а також банальне бажання банків заробити на арбітражних угодах. Найбільш песимістичні прогнози поки не виправдалися, але із середини літа гривня відносно долара подешевшала більш ніж на 50 коп., а офіційний курс американської валюти досяг безпрецедентного рівня - 8 грн/$.
Багато банкірів схильні перекладати провину за девальвацію на населення. "Зростання курсу долара останнім часом пояснюється черговим витком істерики серед населення. Звичайно, платежі за газ і купівля валюти для розрахунків за міжнародними кредитами створюють попит на валюту, але в цей момент ці фактори не є вирішальними, - вважає начальник відділу стратегій ОТП Банку Євген Зінов'єв. - Ми зіткнулись з процесом, що самопосилюється: зростання курсу долара провокує попит на долар. У свою чергу, попит на долар викликає зростання курсу долара - і так далі по колу.
У даних умовах продавці валюти різко обмежили пропозицію долара, що також стимулює зростання курсу". Однак попит фізичних осіб на іноземну валюту не є визначальним у тренді на девальвацію гривні. "Теза про зрив ринку внаслідок паніки на готівковому ринку не відображає реальної картини, що підтверджується статистикою НБУ. Зокрема, попит на готівкову валюту в серпні впав на $400 млн у порівнянні з липнем, а чисте сальдо операцій на готівковому ринку повністю покрите інтервенціями НБУ", - відзначив начальник управління стратегічного планування БТА Банку Борис Бордюг.
Учасники ринку не заперечують причетності самих банків до девальвації національної валюти. Причиною цього стало формування підвищеного попиту на валюту з боку найбільших кредитних установ, які раніше продавали її. Зараз вісім банків відрізані від інтервенцій НБУ, тому що порушують нормативи валютної позиції, але повинні купувати долари для своїх клієнтів у більших обсягах. "Таким чином, з'явився певний дефіцит, який спровокував зростання курсу валюти, - сказав член правління Універсал Банку Ігор Дорошенко. - Платежі за енергоресурси і переведення доларових кредитів у гривневі - обставини, які також відбилися на курсових коливаннях валюти".
Експерти сходяться на думці, що без панічних настроїв на готівковому і безготівковому ринках курс гривні впав би не так сильно. "Для зростання обмінного курсу в літні місяці не було ніяких фундаментальних причин. Торговельний баланс був відносно збалансований після девальвації наприкінці 2008 року.
Крім того, у літні місяці не було значних виплат зовнішнього боргу, здатних різко підвищити попит на іноземну валюту, - пояснив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. Тому основною причиною девальвації стали високі девальваційні побоювання і паніка, яка різко активізувала попит і стимулювала експортерів притримувати валютний виторг, тим самим збільшуючи дефіцит валюти на ринку".
Попит на валюту підвищився ще влітку, оскільки банки накопичували її для виплати великих зовнішніх боргів восени. За словами аналітика блоку Казначейство і ринки капіталу Альфа-банку Олександра Вєдєнєєва, на початку вересня попит на валюту збільшився через появу низки негативних новин. "Найбільш яскраво це проявлялося на готівковому ринку, що видно з результатів валютних аукціонів НБУ: сума продажів доларів під час регулярних аукціонів по середах помітно виросла в порівнянні із червневими значеннями.
Крім того, на початку вересня розширення готівкового попиту було спровоковано традиційним збільшенням готівкової гривні на руках у населення на початку кожного місяця за рахунок виплат зарплат та інших доходів, а також збереженням інтересу до купівлі іноземної валюти на тлі значних девальваційних побоювань. На міжбанківському ринку попит також не слабшав. Крім того, експортери значно обмежили продаж валюти. Такий дисбаланс був спровокований зайвим підігрівом девальваційних очікувань, які підсилилися після появи інформації про можливі труднощі під час переговорів України і МВФ про виділення четвертого кредитного траншу в рамках кредитної програми stand-by".
На думку директора департаменту казначейства і фінансових ринків СЕБ Банку Романа Дякончука очікування, що посилено підігрівається пресою, девальвації гривні, посилання на купівлю компанією НАК "Нафтогаз України" на відкритому ринку доларів і відсутність можливості прогнозувати ситуацію привели до панічних настроїв як серед населення, так і серед підприємців. "На 1 вересня відкладений попит на долари США становив приблизно $1,5 млрд, що дало можливість ринку за відсутності достатнього обсягу пропозиції валюти і підтримки регулятора, стартувавши з рівня 8,5 грн/$, дійти протягом п'яти робочих днів до позначки 8,95грн/$", - пояснив він.
Політика невтручання
Національний банк перепробував безліч як адміністративних, так і ринкових методів втримати гривню. Перші аукціони регулятор почав проводити під тиском Кабміну майже рік тому для задоволення потреб імпортерів у валюті. У березні він почав продавати валюту для погашення валютних кредитів фізичними особами всім банкам за єдиним курсом. Зараз центробанк обговорює можливість уведення обмежень щодо обсягу готівкових продажів до 80 тис. грн на день "в одні руки".
Але банкіри вважають, що в такий спосіб НБУ лише простимулює розвиток чорного ринку. Закінчилася провалом і спроба НБУ наприкінці серпня продавати валюту банкам по 8 грн/$, яка повинна була з'явитися в пунктах обміну готівкової валюти по 8,15-8,16 грн/$. У підсумку кілька банків добре заробили на арбітражних угодах. Цей експеримент, що вилився в зниження резервів НБУ на $262 млн, визнав неефективним і голова ради НБУ Петро Порошенко. Зараз центробанк регулярно проводить аукціони із продажу валюти з визначенням нижньої ціни відсікання.
Однак банкіри називають це грою наосліп. "Основний недолік валютної політики НБУ - її непрозорість і непередбачуваність. У випадку якби гравці валютного ринку заздалегідь знали реакцію НБУ на волатильність на ринку і його очікування валютного курсу на найближчі місяці, девальвації в липні-серпні можна було б уникнути", - впевнений Олександр Печеріцин.
У неофіційних бесідах банкіри зізнаються, що не плекають ілюзій щодо успішності спроб Нацбанку стабілізувати курс гривні. Із закінченням президентського терміну Віктора Ющенка, шанси на переобрання якого на другий термін невеликі, керівництво центробанку буде зміщено, впевнені вони. Нагадаємо, термін дії повноважень голови НБУ Володимира Стельмаха минає 16 грудня. "У Нацбанку всі розуміють, що працюють уже останні місяці, і тому навіть не намагаються нічого зробити для того, щоб втримати долар від такого стрімкого зростання. Усі їхні спроби стабілізувати ситуацію є формальністю. Вони навіть не хочуть брати на себе відповідальність за прогнози, тому що пам'ятають, що жоден з них не виправдався", - відзначив заступник голови правління одного з банків.
Дійсно, із прийнятих радою Нацбанку "Основ валютно-кредитної політики на 2010 рік" розділ із прогнозним значенням курсового коридору виключений.
Далі - більше
Аналітики налаштовані скептично відносно стабільності курсу національної валюти. "Валютний ринок України занадто чутливий і не має достатнього імунітету до впливу спекулятивних та інших факторів, не пов'язаних прямо з поточним станом платіжного балансу. Курс гривні до долара багато в чому залежить від настрою та очікувань гравців, а вони піддані, на жаль, швидким і слабопрогнозованим змінам. Тому можу припустити, що стабільність - єдине, що не загрожує курсу гривні восени і до кінця року", - впевнений заступник голови правління банку "Контракт" Сергій Алексєєнко. Однак якщо курс долара проб'є психологічний рівень 9 грн/$, це може остудити запал учасників ринку.
"У вересні ми будемо спостерігати подальші гойдалкоподібні рухи курсу, який не буде виходити з коридору 8,00-9,00 грн/$. Обидва ці рівні є психологічними позначками, і у вересні курс уже впритул підбирався до величини 9 грн/$, але вона так і не була пробита, тому що при таких курсових показниках клієнти майже зовсім відмовляються від покупок валюти для виконання своїх зобов'язань, купуючи її лише для 'гарячих' імпортних контрактів, - говорить заступник начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник. - При наближенні до цього рівня помітно активізуються продавці валюти. За нашими очікуваннями, найближчим часом ринок буде перебувати біля показника 8,50 грн/$. Це рівень, до якого багато уже звикли".
Найефективнішим заходом у нинішній ситуації банкіри вважають проведення Нацбанком активних інтервенцій. "При подальшій бездіяльності НБУ і надходженні нової інформації про відмову МВФ надавати черговий транш можливе зростання курсу. Але в той же час досить велика ймовірність різкої зміни тренда. Такий сценарій можливий у випадку проведення Нацбанком активних інтервенцій, - вважає директор казначейства Ерсте Банку Роман Бондар. - На тлі кадрових змін у НБУ, а саме призначення на посаду виконавчого директора НБУ з питань валютного регулювання та контролю Анатолія Балюка, можливі додаткові нововведення в роботі Нацбанку на валютному ринку".
Однак експерти відзначають, що досягнення довгострокової мети - твердої гривні - здійсненне лише після стабілізації загальноекономічної і політичної ситуації в країні. "Методи адміністративного характеру, інтервенції НБУ та інші штучні заходи не вирішать проблему довгострокової стабільності валюти без фундаментального оздоровлення економіки, - впевнений Борис Бордюг. - У той же час ситуація для курсу гривні не є фатальною. Існують передумови для зміни курсових тенденцій убік зміцнення гривні в 2010 році".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас