Алан Грінспен: Економіку США чекає рецесія вже на початку 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алан Грінспен: Економіку США чекає рецесія вже на початку 2010 року

Казна та Політика
1064
Колишній глава ФРС Алан Грінспен заявив, що економіка США почне сповільнюватися, як тільки спаде хвиля зростання на фондовому ринку.
"Я б сказав, що ми видихаємося, незважаючи на те, що прибутки виглядають багатообіцяюче", - заявив Грінспен в інтерв'ю Bloomberg. Це "вирівнювання" наступного року "надягне печальну маску" на економіку і ще більше ослабить позиції долара на міжнародній арені, додав економіст.
Грінспен чекає, що економіка зростатиме на 3-4% в річному вираженні в наступні шість місяців, але потім почне знову сповільнюватися. В результаті рівень безробіття знизиться незначно в порівнянні з показником минулого місяця - 9,7%. Але навіть у цьому випадку Грінспен чекає, що економіка заглибиться в рецесію наступного року.
Колишній глава ФРС заявив, що бачить невелику загрозу підвищення інфляції зараз, під час економічного відновлення. У довгостроковій перспективі інфляція почне зростати, якщо ФРС не вилучить із економіки кошти, використані для її стимулювання, заявив Грінспен. "Ми досі за всіма показниками перебуваємо в безінфляційному середовищі. Якщо не стерилізувати або не прибрати величезну монетарну базу, яку ми набудували, через 2-3 роки інфляція візьметься за нас", - сказав він.
Найближчим часом зростання економіки підтримуватиметься новим виробничим циклом, у міру того, як компанії приводять запаси у відповідність з продажами і у міру зростання цін на акції, заявив колишній глава ФРС.
Втім, за його словами, середньостроковий погляд на будівельний сектор і на автомобілебудування зовсім не такий безхмарний.
"ФРС виконала добру роботу", - вважає Грінспен.
Втім, баланс ФРС нестійкий і має бути зменшений до $1 трлн, переконаний економіст. "Я побоююся, що дехто в Конгресі або інші законодавці можуть захотіти утримати ФРС від вилучення цих коштів з економіки", - сказав глава ФРС. При цьому Грінспен не згоден з нинішнім главою ФРС. Бернанке виступає проти скорочення влади ФРС по регулюванню безпеки фінансових продуктів, і передачі цієї влади новому спеціальному агентству. А Грінспен вважає таку діяльність "периферійною" серед основних завдань ФРС.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас