Довіра до долара падає катастрофічними темпами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіра до долара падає катастрофічними темпами

Валюта
16095
Центробанки світу з побоюванням дивляться на інтенсивність роботи американського друкарського верстата і наповнюють свої резерви іншими валютами, знижуючи тим самим впливовість долара.
Незважаючи на всі спроби адміністрації Обами запевнити світ у стабільності долара, країни все менше довіряють американській валюті. В результаті її частка в структурі світових резервів скорочується кожного місяця, і в другому кварталі знизилася на 2,2%. До того ж на тлі позитиву в світовій економіці інвестори почали віддавати перевагу ризикованішим активам у пошуках високих доходів. У третьому кварталі падіння американської валюти поглибилося, і аналітики чекають його подальшого зниження
Долар потихеньку здає позиції, підтверджуючи правоту недоброзичливців, які готують йому втрату впливу на світовій арені. "Зелений" одвічно був улюбленим місцем зберігання золотовалютних резервів багатьох країн, які були упевнені в його непохитності й міцності. Проте останні події в економіці США, зростання держборгів і бюджетного дефіциту змусили весь світ задуматися: а чи настільки стабільний долар, щоб зберігати в ньому заощадження всієї країни?
Результатом цих роздумів стало скорочення частки американської валюти в структурі світових валютних резервів. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), ця частка в другому кварталі цього року впала до 62,8% в порівнянні з 65% в січні-березні.
Частка євро збільшилася до 27,5% з 25,9% та ієни - до 3,1% в порівнянні з 2,9%, наводить агентство Bloomberg дані фонду. Уряди стали трохи більше довіряти європейській та японській валютам.
В 1999 році, коли МВФ почав вести розрахунки даного показника, частка долара в структурі світових валютних резервів складала 71,1%, євро - 18,1%.
Скорочення частки долара в резервах закономірне. Адже Китай прямо говорив про те, що з часом може відмовитися від "зеленого". Деякі експерти висловили думку про можливість заміни долара віртуальним золотом, а в травні цього року Китай і Бразилія почали вивчати пропозицію про відмову від долара і перехід на розрахунки в китайських юанях і бразильські реали в двосторонній торгівлі. Адже Китай - найбільший кредитор США, і його підтримка життєво необхідна долару.
В квітні китайські інвестори скоротили вкладення в US Treasuries на $4,4 млрд - до $763,5 млрд, після того, як прем'єр Держради КНР Вень Цзябао висловив стурбованість знеціненням доларових активів.
Втім, аналітики впевнені: Китай не зацікавлений у доларовій кризі або кризі держоблігацій США.
Між тим падіння курсу долара США поглибилося в третьому кварталі 2009 року - у міру повернення позитиву в світову економіку інвестори почали переказувати кошти в ризикованіші активи у пошуках високих доходів, пише газета The Wall Street Journal.
В липні-вересні долар втратив 4,1% вартостей в парі з євро і 6,8% - в парі з ієною. Ослаблення курсу американської нацвалюти почалося в березні - паралельно з ралі на фондових ринках. Значно подорожчали до долара валюти крупних сировинних експортерів - Австралії, Бразилії.
В найближчі тижні вартість долара може знизитися ще більше, оскільки інвестори впевнені, що центральний банк США підніме процентну ставку пізніше, ніж банки багатьох інших країн, і прибутковість валют таких країн буде вища.
Але, чим швидше падатиме курс долара, тим швидше зупиниться його зниження, наголошується в статті: регулятори в Європі й Азії вважатимуть, що слабкий долар негативно впливає на їхній експорт в США, що підтримає вартість американської нацвалюти.
"Можливо, зниження ще продовжиться, але слабкість долара майже досягла межі", - вважає глава підрозділу паперів з фіксованою прибутковістю і валютних операцій Baring Asset Management в Лондоні Алан Уайлд.
Із основних валют слабкіше за долар у минулому кварталі виглядав тільки британський фунт стерлінгів, що подешевшав на 2,9% до долара і на 6,9% до євро, пише WSJ.
Аби переконати інвесторів у твердості й надійності валюти, Америці потрібно якнайшвидше відновлюватися. І влада країни намагається переконати всіх, що економіка вже не така слабка, як раніше, і зростання її буде довготривалим і стабільним.
Та екс-глава Федеральної резервної системи (ФРС) Алан Грінспен прогнозує сповільнення зростання. Він заявив в інтерв'ю Bloomberg Television про те, що зростання економіки США наступного року може сповільнитися через припинення підйому на ринку акцій. "Схоже, ми вирівняємося, незважаючи на те, що з прибутками все добре", - сказав він, висловлюючи свою думку про розвиток ситуації на ринку акцій. В результаті цього вирівнювання, вважає він, економіка може увійти до деякої неактивної фази в 2010 році.
За його прогнозом, в найближчі 6 місяців, тобто до можливого сповільнення, економіка США зростатиме з річним темпом в 3-4%. Ця динаміка підтримується за рахунок скорочення запасів, зростання цін акцій.
З початку березня індекс Standard & Poor's виріс вже на 56%, що, за словами Грінспена, "дуже позитивно" впливає на економіку.
В результаті безробіття не сильно знизиться з нинішнього рівня в 9,7%, вважає Грінспен. Проте економіка й не повернеться в стан рецесії в 2010 році, сказав він.
Грінспен не бачить поки ризику прискорення інфляції в США, проте, сказав він, якщо нинішні стимулюючі заходи не будуть згорнуті, протягом 2-3 років інфляція може "укорінятися".
Долару, як і всій американській економіці, схоже, доведеться пережити немало неприємних хвилин. Але все-таки чутки про смерть явно сильно перебільшені.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас