У 2012 в Україні вступити до вузів зможуть всі? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2012 в Україні вступити до вузів зможуть всі?

2102
Через три роки кожен бажаючий зможе легко вступити до вузу на бюджет - практично без конкурсу. За словами першого замміністра освіти і науки Олександра Гребельника, в 2012-му очікується 150-160 тис. потенційних абітурієнтів. А держзамовлення складатиме 115 тис. бюджетних місць (середній конкурс на безкоштовне навчання - менше 1,5 людини на місце).
Річ у тім, що 2012-й рік завершить перехід українських шкіл на 12-річну систему середньої освіти, і випускників шкіл просто не буде, а претендувати на звання "студент" будуть лише випускники минулих років і студенти технікумів. Цього року "невипускників" серед абітурієнтів було 116 тисяч, пише газета "Сегодня".
Вузи бояться сильного недобору на перший курс, і особливо - на контрактні місця, і впевнені, що проблемою вже зараз має зайнятися Міносвіти: "Хай думають, а ми відштовхуватимемося від їхніх рішень", - сказав проректор КПІ Геннадій Варламов. У МОНі стверджують, що ситуація некритична: "Випускники інших років і студентів технікумів буде достатньо, - повідомила прес-секретар міністерства Анастасія Клюковська. - Думаємо і про залучення в наші вузи іноземних студентів". За її словами, від недобору студентів можуть постраждати лише непрестижні навчальні заклади. А відомі університети зможуть навіть посилити умови прийому, щоб більше людей пішли на контракт.
Приватні ж вузи бояться, що 2012-й може стати для них останнім. "Вся країна піде не до нас, а на безкоштовне навчання. Це крупні фінансові втрати. Маленькі "приватники" за рік можуть просто зникнути", - пояснює завідувачка навчально-методичним відділом Гуманітарного інституту Ірина Глущенко.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас