Fitch знизило рейтинг "Нафтогазу" до "RD" - обмеженого дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинг "Нафтогазу" до "RD" - обмеженого дефолту

Енергетика
639
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий і короткостроковий рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" з "С" до "RD" - рівня обмеженого дефолту.
"Зниження відображає підтвердження від "Нафтогазу України", що виплати за його єврооблігаціями на $500 млн, термін погашення яких настав учора, не сталося, і що почався standstill період (коли сторони утримуються від різких дій - ред.), щоб досягти реструктуризації облігацій", - наголошується в повідомленні агентства в четвер.
Fitch уточнює, що обидва рейтинги поставлено на перегляд в очікуванні подальшого розвитку подій.
Рейтинг "RD" є другим знизу в рейтинговій шкалі РДЕ Fitch. Нижчий від нього рейтинг "D".
Агентство також підтвердило рейтинг єврооблігацій "Нафтогазу України" на $500 млн на найнижчому рівні "C", а їх рейтинг відшкодування (Recovery Rating) - на рівні "RR4", що відповідає відшкодуванню від 31% до 50% основної суми боргу.
Fitch нагадує, що "Нафтогаз" направив власникам єврооблігацій пропозицію про їх обмін на нові п'ятирічні папери з прибутковістю 9,5% річних і суверенними гарантіями. Агентство відзначає, що очікуваний рейтинг нових облігацій, ймовірно, буде орієнтований на рівень суверена, тоді як рейтинг старих паперів буде відкликаний.
Як уточнюється в повідомленні, найближча дата, коли реструктуризація може бути завершена - 19 жовтня цього року. В цьому випадку Fitch відобразить обмін в рейтингу емітента, відштовхуючись від останніх його умов.
Додаючи, що "Нафтогаз України" також повідомив про початок переговорів про реструктуризацію своїх двосторонніх зобов'язань в іноземній валюті на базі суверенних гарантій, агентство все ж прогнозує, що маловірогідно, щоб після обміну єврооблігацій РДЕ "Нафтогазу" перевищив рівень "ССС".
"Нафтогаз України" 24 вересня запропонував власникам єврооблігацій обміняти їх на нові папери з державною гарантією і погашенням в 2014 році. Держхолдинг пропонує збільшити купонну ставку з поточних 8,125% до 9,5% річних. При цьому, згідно з пропозицією НАК, власники, котрі погодилися на реструктуризацію до 8 жовтня, зможуть обміняти 100% боргу, а на другому етапі реструктуризації (до 15 жовтня) обмін здійснюватиметься з коефіцієнтом 0,95. Збори власників євробондів відбудуться 19 жовтня 2009 року в Лондоні.
"Нафтогаз України" 30 вересня виплатив власникам облігацій лише купон, продовживши переговори про реструктуризацію основної суми боргу.
Раніше також повідомлялося, що НАК вже почав переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу на загальну суму $1,65 млрд. Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", окрім єврооблігацій, мова йде про борги "Нафтогазу України" Depha Bank на суму $220 млн, Credit Suisse International (CSI) - на $550 млн і Deutsche Bank - на $395,2 млн, термін погашення яких припадає на 2009-2012 роки. З урахуванням відсотків загальна сума виплат по них складає близько $1,78 млрд, зокрема цього року - близько $650 млн, наступного - близько $570 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас