Фондовики очікують грошей нерезидентів не раніше початку року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовики очікують грошей нерезидентів не раніше початку року

Фондовий ринок
489
Усі попередні роки до кінця вересня спостерігалося те саме явище. Американські інвестори закривали позиції по усьому світу і стягували долари в США, щоб одержати гарну звітність і показати більш високий прибуток. Звичайно в цей період долар зміцнювався, а всі інші базові валюти слабшали.
З початком жовтня починалася зворотна тенденція. Гроші зі Штатів починали розходитися по усьому світу. Теоретично, якщо історія повториться, в 2010 фінансовому році їх частина може потрапити в Україну. Проте опитування експертів показало, що навряд чи саме на жовтень припаде сплеск попиту на українські цінні папери з боку нерезидентів.
З одного боку, ефект кінця фінансового року існує. "Дійсно, існує така тенденція, що до кінця фінансового року американські інвестори стягують ресурси, а потім починають їх вкладати. Наприклад, в 2006 р. рішення інвестувати прийняли приблизно в жовтні, тому що із середини листопада почалося зростання на ринку акцій", - розповів керуючий фондами КУА "КІНТО" Віктор Ботте.
Начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко уточнив, що звичайно американські інвестори, дійсно, стягують гроші до кінця вересня. Однак він наполягає, що цей рік суттєво відрізняється від середньостатистичного.
"Усе буде залежати від статистичної звітності американських компаній за три квартали, що буде мати більш істотний вплив на ринки. Також немаловажну роль будуть відігравати економічні індикатори стану світової економіки, які останнім часом викликають заклопотаність в інвесторів, тому що зростання в реальних секторах економіки поки не спостерігається", - відзначив експерт.
Однак, вважають усі експерти, реально очікувати нерезидентських грошей варто не раніше січня. "Звичайно в emerging markets починають вкладатися не в жовтні, а на так зване новорічне ралі. Звичайно наприкінці календарного року є розуміння, якими будуть результати роботи компаній. При цьому у вересні-листопаді відбувається корекція на світових фондових ринках", - відзначив віце-президент КУА Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало.
Директор аналітичного підрозділу компанії Dragon Capital Андрій Беспятов відзначив, що, дійсно, у багатьох компаній у Штатах фінансовий рік закінчується наприкінці вересня. Однак це не тверде правило. Він може закінчуватися і наприкінці березня, і наприкінці грудня.
"Якщо виключити цю кризу, у січні український ринок завжди дуже непогано ріс. Про жовтень я такого не чув. Скоріше, у світі діє психологічний ефект, описаний у підручниках як "ефект січня". Наприкінці грудня фонди виходять із позицій, фіксують прибуток. У січні вони повертаються з більш позитивним настроєм", - підкреслив він.
Пан Ботте також сумнівається, що з жовтня відбудеться масовий приплив грошей нерезидентів в Україну. Він також указав на "ефект січня", описаний у книгах. "Саме на початку року всі починають масово інвестувати - і не тільки Штати", - підкреслив він. "Немасовість" не означає повну відсутність іноземних капіталів. Віктор Ботте розповів, що вже зараз якісь нерезидентські гроші заходять в Україну. Цей період збігся з активізацією фізосіб, що працюють через інтернет-трейдинг.
"У підсумку на об'єктивне зростання наклалась спекулятивна активність. Але потрібно усвідомлювати, що в економіці далеко не все так добре. Так, є ейфорія, але вона може припинитися так само швидко, якщо гроші почнуть іти", - вважає пан Ботте. "Уже зараз є точкові покупки під нерезидентів. Але я не думаю, що вони масово прийдуть у жовтні", - згодний з ним Дмитро Мошкало.
Володимир Грищенко відзначив, що українському ринку дістаються тільки невеликі обсяги іноземних грошей, спрямованих на ринки, що розвиваються, але природа даного капіталу носить винятково спекулятивний характер. "Тому ситуація на ринку буде вкрай нервозною, і волатильність буде тільки зростати", - підкреслив він.
У найближчому майбутньому, на думку експертів, Україну все-таки очікує давно прогнозована корекція. "Однозначних факторів стабілізації стану глобальної економіки, тим більше її виходу з рецесії поки немає. З їхньою появою можна чекати збільшення апетиту інвесторів до ризиків, що буде сприяти припливу капіталу на ринки, що розвиваються. Однак украй нестабільна політична ситуація в Україні відлякує іноземців. Навряд чи західні інвестори віддадуть перевагу Україні найближчим часом", - вважає брокер інвестиційної компанії Concorde Capital Анастасія Назаренко.
На її думку, крім складностей у політиці, відчувається ще й низька ліквідність ринку. Більш розвинені майданчики сусідніх Росії і країн Центральної Європи виглядають для іноземних інвесторів поки більш привабливими. "З іншого боку, дешевина окремих активів в Україні, так званих distressed assets (проблемних активів), спокушає гінців за надприбутком, і все-таки приводить нерезидентів на наш ринок", - підкреслила вона.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас