Сусіди удобрять наші поля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сусіди удобрять наші поля

Казна та Політика
517
Відвантаження російської селітри в Україну ростуть, попит і ціни падають. Демпінг північних колег змушує українських хіміків вирішувати: працювати в збиток чи зупиняти це виробництво. При цьому вартість селітри місцевих виробників становить 1600-1750 грн./т, у конкурентів - 1600 і нижче.
Очевидно, цієї осені нашим виробникам амселітри доведеться ділитися прибутком з російськими конкурентами практично навпіл. На думку експертів, аграрії і трейдери закуплять до кінця цього року не менше 200 тис. т селітри, але вже під сезон весни наступного року. Із цих обсягів частка російських постачальників складе не менше 100 тис. т, прикидають наші виробники. "Тільки "Уралхім" домовився про постачання на жовтень близько 50 тис. т одному із трейдерів, що працюють у західному регіоні", - повідомив представник одного з вітчизняних хімпідприємств.
Нині постачанням українського села займаються лише два із чотирьох заводів - черкаський "Азот" і сіверськодонецький "Азот". Перший завантажений по селітрі лише на 40-45%, другий - на 70-75%. "Рівнеазот", як і раніше, відмовляється завантажувати виробництво через неконкурентну ціну газу. Йому так і не знизили вартість блакитного палива до 1584,4 грн. за 1 тис. куб. м на кордоні, як для інших заводів. Концерн "Стирол" не випускає селітру через малий попит на неї як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку.
"Ринок лежить. Нам складно зорієнтуватися, коли підуть інтенсивні закупівлі добрив, але вже зрозуміло, що вони будуть купуватися на весну майбутнього року", - говорить заступник голови правління компанії "Укртехнофос" Андрій Конєв. Він пов'язує низьку активність аграріїв не тільки з недостатньою платоспроможністю, але й з тим, що погодні умови (відсутність дощів) не дозволяють селянам вносити добрива.
Проте російських виробників ця ситуація не бентежить. Вони знижують ціни, незважаючи на чинні мита. Нагадаємо, 21 травня 2008 р. Мінекономіки встановило, що для "Дорогобужа" буде діяти мито в розмірі 9,76% при ввезенні в Україну, для "Єврохіма" - 10,78%, інших виробників - 11,91%. Обмежувальні заходи розраховані на період до 2013 р. "Різниця у вартості нашої і російської селітри "уралхімовського" походження (виробництва компанії "Уралхім") перевищує 200 гривень. Вони збувають товар різним трейдерам і не бояться знижувати ціну ще", - говорить начальник відділу маркетингу черкаського "Азоту" Сергій Рубан. З ним згодний у тому, що конкурувати нашим заводам на власному ринку стає усе складніше, і Андрій Конєв. "Вартість російської селітри на кордоні з Україною вже нижче 1600 грн. за тонну", - розповідає він.
За даними виробників, така ціна вже робить наш продукт нерентабельним. "У цій ситуації виходи два - або ми зупиняємо виробництво, або держава нарешті візьметься захищати свого товаровиробника, і встановить адекватне мито на аміачну селітру російського походження", - говорить голова правління сіверськодонецького "Азоту" Валентин Козаков. Він вважає, що обмеження повинні бути прямо пропорційні вартості газу для російських і українських виробників. Нагадаємо, що російські хімічні підприємства закуповують газ в "Газпрому" за ціною $70 за 1 тис. куб. м, наші - максимум по $243 (крім "Рівнеазоту"). Виходить, розмір мита повинен перевищувати 35%. "Краще, щоб це було 50% або квотування, тоді б це дозволило хоч якось стримувати наших конкурентів від демпінгу", - вважає представник черкаського "Азоту" Сергій Рубан.
До підвищення цін на аміак здешевити собівартість селітри можна було за рахунок привізного аміаку. Тепер, коли його ціна в порту "Південний" становить $270-280 за тонну, на цей варіант економії не доводиться розраховувати, оскільки з імпортного газу селітра вийде дешевшою, ніж із привізного аміаку.
Виробники могли б переорієнтуватися на виробництво і продаж аміаку та карбаміду (в обох заводів є така можливість), але попит на зовнішньому ринку і жорстка конкуренція з тими ж росіянами не дозволяють особливо розвернутися в цьому напрямку. Як не крути, допомога Мінекономіки у відстоюванні інтересів наших виробників була б доречною. Але на цьому бойовищі держава поки не може похвалитися трофеями. Відомство вже програло два суди, у тому числі апеляційний щодо скасування мита для "Єврохіма" і готується подати касацію із цього приводу. "Ми вважаємо, що в ухваленні судового рішення були порушені норми матеріального і процесуального права, що привело до неправильного вирішення справи. У зв'язку із цим ми маємо намір заперечувати його у вищих судових інстанціях", - повідомили в Мінекономіки. Поки рішення буде оскаржуватися, мито для "Єврохіма" повинно бути скасовано, але Мінекономіки поки цього не зробило. "Якщо це відбудеться, вартість селітри при ввезенні в Україну впаде ще на 150 грн., і нашим виробникам не позаздриш, оскільки їх продукцію навряд чи будуть купувати", - вважає представник "Укртехнофоса". Проте з ним не згодний один з великих покупців добрив в Україні, виробник і експортер зерна компанія "Нібулон". Її керівник Олексій Вадатурський повідомив, що його компанія має намір купувати вітчизняні добрива. "Ми - українська компанія і купуємо товар українського походження. У сіверськодонецького "Азоту" ми придбали продукцію на весь сільськогосподарський рік", - розповів він.
Залишається сподіватися, що таких патріотів у середовищі аграріїв знайдеться побільше. Інакше наші хіміки поступляться позиціями на традиційному для них ринку, і навряд чи їх відновлять незабаром.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас