Попит на "дешеві" кредити ЄЦБ впав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на "дешеві" кредити ЄЦБ впав

368
З метою подолання наслідків світової економічної і фінансової кризи Європейський центральний банк уже другий раз в 2009 році надав банкам, що працюють у зоні обігу єдиної європейської валюти, багатомільярдний річний кредит під історично низьку ставку рефінансування, що складає всього 1 відсоток річних. Цей захід покликаний забезпечити банки єврозони достатніми фінансовими ресурсами для кредитування господарюючих суб'єктів, які останнім часом зазнавали труднощів з одержанням позикових коштів.
Слід зазначити, що із самого початку фінансової кризи ЄЦБ - у прагненні підтримати економічну кон'юнктуру і прискорити оздоровлення народного господарства єврозони - щедро постачає європейські банківські доми валютними коштами. Однак цього разу попит на надані банком фінансові кошти з боку європейських кредитно-фінансових інститутів виявився невеликим. По-перше, нові кредити попросили всього 589 комерційних банків - у два рази менше, ніж у червні при проведенні першої акції такого роду з боку ЄЦБ. По-друге, сума запитаних кредитів цього разу склала всього 75 мільярдів - одну шосту червневої позики обсягом 442 мільярда євро.
На думку експертів, зниження попиту на "дешеві" кредити ЄЦБ свідчить про насичення ринку ліквідністю і повернення довіри кредитно-фінансових інститутів один до одного. Одночасно аналітики висловлюють побоювання, що збільшення грошової маси містить небезпеку зростання інфляції, яка у свою чергу може загальмувати економічне зростання. Експерти вважають, що ЄЦБ із метою недопущення зростання інфляції не стане продовжувати позапланові угоди з рефінансування, останню з яких планується провести в грудні, і починаючи із середини 2010 року підніме облікову ставку.
Нагадаємо, що звичайно угоди ЄЦБ з рефінансування носять короткостроковий характер, і їх строк не перевищує декількох тижнів або місяців. Однак навесні 2009 року через кризу на фінансовому ринку ЄЦБ заявив про свою готовність надати кредитно-фінансовим інститутам Європи довгострокові позики.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас