Точка зору: Тріо фінансистів, вище якого тільки Бог — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Тріо фінансистів, вище якого тільки Бог

3337
В умовах найглибшої кризи сильно зростає цінність різного роду глобальних зустрічей. Коли кожний стурбований своїм майбутнім, його легше планувати спільно, залишаючи шанс урятуватися за рахунок товариша по нещастю. Іншими словами, навіть якщо в човні є пробоїна, і кожний з веслярів зацікавлений у тому, щоб швидше доплисти до берега, він однаково буде трохи "філонити", сподіваючись потай, що інший зробить частину роботи за нього. В економічній лексиці це прийнято позначати терміном "глобалізація".
На шостому міжнародному саміті в Ялті під назвою Yalta European Strategy можна було спостерігати, як Україна болісно чекала позитивних сигналів від європейських країн і Росії, ті у свою чергу дивилися на Китай. Представникам Китайської Народної Республіки залишалося почувати себе останньою надією та опорою для всього світу і сподіватися хіба що на мудрість своєрідного ареопагу у вигляді авторитетнішої трійки в складі директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана, колишнього голови Федеральної резервної системи Алана Грінспена та одіозного мільярдера Джорджа Сороса. Вище тільки Господь Бог…
Цих панів, з якими були проведені телемости, учасники зустрічі слухали з пієтетом – інакше і бути не могло. Якби організатори саміту провели його в будні дні і виводили на монітор, на якому по черзі виникали голови Стросс-Кана, Грінспена і Сороса, також котирування фондового і валютного ринків, можна було б буквально спостерігати, яку вагу у світі має слово кожного із цих фінансових гуру.
Прекрасно розуміючи це, вони були гранично обережні у висловлюваннях, кажучи тільки те, у чому були впевнені на 100%. Розуміючи це, учасники зустрічі не могли не здригнутися від слів, що пролунали з вуст Джорджа Сороса, що через кілька років у світі вибухне нова криза. "У наступному році або через рік ми будемо свідками ще одного падіння", - заявив він і закликав робити більше заощаджень. Стросс-Кан пообіцяв і далі допомагати нужденним країнам, підкресливши, що МВФ – це "доктор", який саме може зупинити той метастаз, про який говорилося вище. І Сорос, і Грінспен, і Строс-Кан відразу попередили, що не будуть окремо торкатися теми України.
Однак інформаційний вакуум був заповнений. Те, про що скромно промовчали фінансові гуру, виявляється, прекрасно знають українські політики. На саміті були присутні три кандидати в президенти країни – прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович і лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Кожний з них бив себе в груди і заявляв, що розуміє, як вивести країну із кризи і готовий запропонувати свій метод електорату. Юлія Тимошенко із властивою їй енергією могла б пообіцяти, що зможе позбавити від фінансових труднощів увесь світ. За нудьгуючою реакцією залу було спостерігати настільки ж цікаво, як і за увагою, з якою слухали Стросс-Кана, Грінспена і Сороса. Повчитися б нашим політикам небагатослівності…
Автор – Володимир Верб’яний, оглядач газети "Дело"
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас