МВФ: Необхідні додаткові заходи з відновлення банківських балансів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Необхідні додаткові заходи з відновлення банківських балансів

Казна та Політика
444
Світова фінансова система на шляху до відновлення, але ризики ще залишаються. Про це йдеться в новій публікації Міжнародного валютного фонду (МВФ), присвяченій стабілізації світових фінансових ринків.
Згідно з доповіддю МВФ, на даний момент необхідно вжити додаткових заходів з відновлення банківських балансів, щоб фінансові організації змогли відновити кредитування, необхідне для підтримки оздоровлення економіки. Інакше ризики для загальносвітової фінансової системи та економіки можуть знову зрости.
На думку аналітиків МВФ, поступове повернення банків на ринки капіталу і повернення їх до прибутковості свідчать про те, що світова банківська система більше не перебуває на межі колапсу. За їхніми даними, за минулі 6 місяців списання по "поганих активах" знизилися майже на 600 млрд дол., і в даний час їх загальний обсяг оцінюється в 3,4 трлн дол., тоді як раніше списання оцінювалися в 4 трлн дол. Проте банки, як і раніше, стикаються з істотними труднощами. Так, в I півріччі 2009 р. банки оголосили про можливе списання активів на 1,3 трлн дол., проте в другому півріччі ц.р. може бути заявлено про списання ще 1,5 трлн дол. Крім того, банкам потрібне масштабне додаткове фінансування для покриття списань і рефінансування боргових зобов'язань.
Нагадаємо, що 15 вересня ц.р. МВФ заявив, що державам поки рано згортати антикризові програми стимулювання економік, проте вже зараз необхідно розпочати підготовку до поступового і узгодженого припинення стимулів. "Закачавши в економіку безпрецедентні обсяги ліквідності, уряди тепер повинні виробити план, як позбутися отриманих натомість активів і зменшити ризики для себе, значно збільшені у зв'язку з проведеними держвливаннями", - йшлося в матеріалах МВФ. "Заявлені кредитні програми можуть бути використані, позики можуть бути не повернені, а активи - втратити свою вартість. Якщо ці ризики матеріалізуються, кінцева ціна держвтручання для платників податків може виявитися непередбачуваною", - вважають аналітики МВФ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас