"Ъ": Парламент може звільнити вуглецеві квоти від зборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Парламент може звільнити вуглецеві квоти від зборів

Казна та Політика
209
Вчора на сайті Верховної ради було опубліковано законопроект №5161 "Про екологічний ринок України", зареєстрований депутатом БЮТ Сергієм Пашинським. Документ має узаконити державне регулювання операцій з продажу одиниць встановленої кількості викидів (ОУК=1 т СО2). Крім того, проект закону передбачає звільнення від стягнення ПДВ операцій з експорту вуглецевих квот, здійснених на підставі міжнародних угод або приватними компаніями. Виручку від продажу ОУК компанії зможуть не включати до валових доходів при оплаті податку на прибуток. При реалізації проектів в Україні або участі в державних програмах зі скорочення викидів компанії не матимуть права на пільги.
Зараз промислові підприємства, що продають викиди, не платять ПДВ, але відсутність законодавчої бази утрудняє такі операції. "Врегулювати питання оподаткування торгівлі вуглецевими квотами украй необхідно, щоб надалі уникнути юридичних колізій. Вже були випадки, коли компанії, що скоротили викиди, не могли скористатися вирученими коштами", - сказав директор MGM International в Східній Європі Владислав Жежерін. "Україні вдалося реалізувати лише декілька проектів у рамках Кіотського протоколу", - відзначає пан Пашинський. Український уряд продав Японії 30 млн ОУК за ціною $19,5/т викидів. Очікується продаж квот Швейцарії та Новій Зеландії загальним обсягом 150 млн ОУК.
В реальному секторі економіки також було поміщено всього декілька операцій. Шахта ім. Засядька продає квоти з вересня 2006 року, остання операція - на 1,46 млн т. А в грудні 2008 року виробник цукру "Фірма "Астарта-Київ" продала близько 300 тис. ОУК. "Законопроект пропонує додаткові пільги, які стимулюватимуть промисловість переходити на енергоощадне устаткування і скорочувати свої викиди", - стверджує пан Пашинський. Процедуру оподаткування внутрішніх операцій він має намір доопрацювати.
Джерело в Державній податковій адміністрації введення податкових пільг не підтримує: "Вже існує податок на забруднення навколишнього середовища для підприємств, чиє виробництво пов'язане зі шкідливими викидами. Замість введення пільг держава могла б направляти отримані податки на дотування проектів зі скорочення викидів вуглекислого газу". Такої ж думки дотримуються експерти.
"За Кіотським протоколом підприємства зобов'язані виручені від продажу квот кошти витратити на закупівлю енергоощадного устаткування. Відповідно, компанії збільшуватимуть валові витрати, і в податковій декларації буде зафіксовано зниження прибутку, - пояснив президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. - А це може стати однією зі схем ухиляння від сплати податку на прибуток". Не підтримує цю ініціативу і заступник голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Микола Круглов (Партія регіонів): "Уряд вигадав спосіб заробляти гроші від продажу повітря, а БЮТ пропонує дати промисловцям можливість отримувати від таких операцій неоподатковуваний податком прибуток".
Марія Цатурян
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас