"Ъ": Іпобанку обіцяють проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Іпобанку обіцяють проблеми

1674
Нацбанк вирішив увести тимчасових адміністраторів у Східно-Європейський банк і Іпобанк. Обидва банки контролюються членами ради НБУ: перший – Михайлом Гончаровим, другий – Василем Горбалем. Адміністратором Іпобанку призначений екс-заступник голови правління Укрінбанку Юрій Власенко, Східно-Європейського банку – колишній член правління Енергобанку Андрій Загородний.
"Банки давно не виконували нормативів, і не було перспектив поліпшення ситуації, тому ухвалене рішення їх санувати і розібратися в ситуації", - пояснив один з членів правління НБУ.
За даними НБУ, на 1 липня Іпобанк займав 64-е місце за активами (1,97 млрд грн) із власним капіталом 212,8 млн грн. Його найбільший акціонер – "Українська страхова група 'Життя'" (9,9255% акцій прямо). Східно-Європейський банк займав 79-е місце за активами (1,08 млрд грн) з капіталом 81,7 млн грн, акціонер – "СТДК-Фінанс" (15,2766%).
Виконавчий директор НБУ з банківського регулювання та нагляду Василь Пасічник розповів, що з Іпобанку регулятор може зробити санаційний банк, який буде займатися стягненням проблемної заборгованості інших кредитних установ.
"Давно йдуть розмови про те, як можна зробити такий банк. Напевно, Іпобанк найкраще підходить для вирішення спеціалізованого завдання", - сказав він. За словами одного з банкірів, саме тому НБУ запросив в Іпобанк Юрія Власенка, який "давно пропонував механізм реалізації проекту". "Мабуть, ця людина найкраще може реалізувати переформатування банку", - сказав голова правління Іпобанку Олег Дрожжин. Василь Горбаль відмовився коментувати ініціативи НБУ, сказавши, що з ним вони не обговорювалися. Інша його установа – Укргазбанк – у липні була рекапіталізована Кабміном.
Як пояснили в НБУ, у випадку вдалої роботи адміністратора (мораторій на задоволення вимог кредиторів уведений на три місяці) капітал Іпобанку буде зменшений за прикладом Родовід Банку і "Києва". Серед варіантів фінансування Іпобанку для виконання його функцій – видача Нацбанком субординованого кредиту, який збільшить регулятивний капітал, і включення банку в структуру НБУ.
"На певний період це може бути спеціалізований підрозділ Нацбанку", - сказало джерело. У НБУ вважають, що, оскільки Кабмін не може ухвалити рішення щодо санації Укрпромбанку, частину цієї роботи може згодом виконати Іпобанк. "Правління звернеться до Кабміну із пропозицією самостійно вирішити проблему Укрпромбанку і сьогодні погодить це з Володимиром Стельмахом (голова НБУ, який сьогодні виходить із відпустки.- ред.)", - відзначило джерело.
Експерти вважають ідею створення санаційного банку своєчасною. "Такий механізм добре зарекомендував себе в Європі і напевно буде позитивно сприйнятий експертами МВФ. До того ж управляти невеликим банком буде нескладно", - впевнений віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Але НБУ буде складно уникнути проблем при реалізації ідеї. "Проблемні борги – це великі можливості для банку. Одні борги можуть прийматися на баланс, а інші – ні, - пояснює Максим Нефьодов. - І невідомо, як буде регулюватися один банк, тоді як усі інші виконують інші нормативи".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас