Напружена зупинка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Напружена зупинка

Казна та Політика
1222
Продаж найбільшого хімічного активу – Одеського припортового заводу – знову зірвано. Учора конкурсна комісія ФДМ відмовилася визнати покупцем компанію "Нортима", контрольовану акціонерами ПриватБанку.
А прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила учасників конкурсу в змові. "Нортима" оскаржила рішення фонду в суді, але добитися визнання продажу буде непросто, відзначають юристи. Тим часом Кабмін і ФДМ вже готуються до нового конкурсу, який повинен відбутися навесні наступного року.
Ранковий оптимізм
У Фонді держмайна (ФДМ) були готові до того, що продаж 99,567% акцій ОПЗ буде проходити нестандартно. Підходи до будівлі ФДМ на вулиці Кутузова, 18/9, де проходив конкурс, з 8.00 були перекриті подвійним ланцюгом міліції, а в холі фонду чергував спецназ. За міліцейське оточення навіть не пустили автомобілі інвесторів – два джипи Hummer Михайла Кіпермана і Mercedes G-Класу Тимура Новікова, що представляли компанію "Нортима", стояли за 100 м від входу в будівлю, на бульварі Лесі Українки.
Нагадаємо, раніше президент Віктор Ющенко видав указ, покликаний заблокувати приватизацію ОПЗ цього року, і звернувся з аналогічною вимогою в Конституційний суд. Окружний адмінсуд Києва 22 вересня призупинив проведення конкурсу за позовом "Дніпроазота" (контролюється групою "Приват").
Втім, ніяких неприємних сюрпризів під час підготовки до торгів не було, якщо не брати до уваги нечисленний мітинг, учасники якого скандували "Зупинимо білу з косою!". Голова конкурсної комісії, заступник голови ФДМ Ігор Білоцерківець пояснив, що, оскільки виконавча служба не відкрила справу за рішенням окружного адмінсуду Києва і судовий виконавець не зажадав зупинити торги, Мінюст дозволив ФДМ провести конкурс. Потім він цілком буденно прийняв від інвесторів їх програми розвитку ОПЗ, відзначивши, що всі вони правильно зшиті, пронумеровані і розписи є на всіх сторінках.
У конкурсі взяли участь усі три інвестора, що подали заявки, - "Нортима", контрольована групою "Приват", "Фрунзе Флора" Костянтина Григоришина та " Азот-Сервіс", афілійована з російським концерном "Сибур". Напередодні конкурсу із заявою виступив один із членів конкурсної комісії – начальник відділу секретаріату президента Євген Капинус.
Він доводив, що продаж не слід проводити до того, як Конституційний суд розгляне позов президента Віктора Ющенка. Його підтримав представник "Нортими" Роман Жуган, що зажадав, щоб пан Білоцерківець назвав компанію, якій суд персонально заборонив брати участь у конкурсі – "Азот-Сервіс". Пан Білоцерківець відреагував на виступи пана Капинуса спокійно: "Спасибі за інформацію. Приступимо до конкурсу".
Конкурсні пропозиції
Сюрпризи почалися після того, як, роздрукувавши пропозиції за стартовою ціною, ФДМ виявив, що заявка компанії "Азот-Сервіс", яку у фонді називали фаворитом торгів, найслабша – вони запропонували за завод усього 4 млрд грн. "Фрунзе Флора" – 4,02 млрд грн, а "Нортима" – 4,1 млрд грн. З останньої суми і почалися торги.
В очі кидалося те, наскільки торги відрізнялися від аукціону із продажу 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" в 2005 році. Справа не тільки в тому, що під час продажу ОПЗ було 18 аукціонних кроків, а "Криворіжсталі" – 76. І не в тому, що ціна ОПЗ виросла лише на 18%, а меткомбінату – на 240%. Головна відмінність полягала в поведінці покупців.
На торгах із продажу "Криворіжсталі" голова "Індустріальної групи" Сергій Тарута постійно радився з кимсь по телефону, помітно нервував і зрештою роздратовано заявив: "За такою ціною нам цей завод взагалі не потрібний!" Нервували й інші учасники. Учорашній конкурс був досить млявим. Представники "Азот-Сервісу", наприклад, не телефонували, а, вийшовши з торгів, незважаючи на сотні питань, що посипалися на них, не проронили ні слова, винувато посміхаючись пресі. Лецитатор зупинив конкурс близько 12.00 на сумі 5 млрд грн, запропонованій "Нортимою". Конкурсна комісія вийшла на нараду.
Холодна реальність
Комісія радилася недовго. Уже о 12.10 до преси вийшов в. о. голови ФДМ Дмитро Парфененко та оголосив, що конкурс визнаний недійсним. "Позиція фонду та уряду – не продавати такі перлини за заниженими цінами. Але ви самі все бачили, як проходили торги. Тому ми визнаємо конкурс недійсним, ОПЗ залишається в державній власності", - повідомив пан Парфененко. За його словами, ціна контрольного пакета акцій ОПЗ становить щонайменше 8-10 млрд грн. А стартова ціна 4 млрд грн передбачала тривалі торги, як у випадку з "Криворіжсталлю".
Перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної ради з приватизації Олександр Бондар, що був присутній на засіданні конкурсної комісії та вийшов разом з паном Парфененком, розповів, що, на думку членів комісії, "Сибур" просто несерйозно підійшов до конкурсу, запропонувавши за об'єкт ціну, занижену в кілька разів. "Їхню поведінку складно пояснити", - відзначив він. Пізніше поведінку "Сибура" пояснила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
На її думку, очевидна змова учасників конкурсу, те, що вони домовилися купити ОПЗ на двох, заплативши за нього занижену суму. Інвесторів же, здатних заплатити більше, за її словами, розполохали позови з боку "Дніпроазота", афілійованого з "Нортимою".
Інвестори не погодилися із твердженням прем'єра. В "Сибур-Холдингу" заявили, що їх ціна обумовлена нинішньою ситуацією на ринку мінеральних добрив, а також тим, що ОПЗ має велику витратну базу. Пан Новіков впевнений, що пані Тимошенко повинна або навести докази змови, або вибачитися. А підприємець Костянтин Григоришин сказав Ъ, що у ФДМ з самого початку були завищені прогнози щодо ціни акцій ОПЗ. Представники "Нортими" учора заявили: "Ми маємо намір зажадати від фонду визнати конкурс таким, що відбувся, а у випадку якщо цього не буде – компенсувати нам збитки за те, що конкурс був зірваний, незважаючи на внесену заставу".
Пан Парфененко, навпаки, вважає рішення конкурсної комісії повністю легітимним. Він посилається на закон "Про приватизацію", згідно з яким конкурсна комісія має повноваження ухвалювати рішення щодо легітимності конкурсів. Ці ж повноваження передбачені положеннями ФДМ "Про проведення приватизаційних конкурсів" і "Про конкурсну комісію". "Конкурсна комісія – це однаково що суд присяжних. Навіть якщо її рішення сумнівне, на практиці оскаржити його практично неможливо", - погоджується партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
На думку Олександра Бондаря, непросто буде довести і факт збитків, завданих групі "Приват" з боку ФДМ. "Звинувачення будується на тому, що конкурс зірваний з вини комісії. Але ФДМ може принести до суду отримані Антимонопольним комітетом докази афіляції 'Нортими' і 'Дніпроазота', після чого суд буде змушений взяти до уваги той факт, що конкурс намагалися зірвати саме бенефіціари цих двох компаній", - заявив він.
Незважаючи на обіцянки "Нортими" оскаржити продаж у суді, ФДМ почав підготовку третього конкурсу із продажу акцій ОПЗ. Як розповів учора пан Парфененко, він може відбутися навесні наступного року. За його словами, тоді кон'юнктура ринку мінеральних добрив і політична ситуація в країні будуть більш сприятливими.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас