Ринок акцій РФ у вівторок оновив річну вершину індексу РТС на тлі зростання нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у вівторок оновив річну вершину індексу РТС на тлі зростання нафти

Фондовий ринок
154
Ринок акцій РФ у вівторок підріс за більшістю blue chips і оновив річний максимум на закриття торгів за індексом РТС на тлі нафти, що скоригувалася вгору; вечірня статистика зі США дещо затьмарила "бичачу" гру спекулянтів.
Індекс РТС за підсумками торгів у вівторок виріс до 1260,56 пункту (+0,95%, попередній максимум був досягнутий 23 вересня - 1254,31 пункту), індекс ММВБ піднявся до 1212,75 пункту (+0,38%); вартість більшості "фішок" на біржах виросла на 0,2-3,8%.
Ф'ючерс на індекс РТС знизився до базового активу на 15,6 пункту, що говорить про помірковано негативні очікування спекулянтів.
На ФБ ММВБ виросли в ціні акції ВТБ (РТС: VTBR) (+1,1% на ФБ ММВБ), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+1,6% й +3,8% у РТС), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+0,7%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+3,8%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,7%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,7%).
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,6% на ФБ ММВБ), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-1%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-0,7%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,6%).
Більшу частину торгів у вівторок росли європейські індекси на даних по діловій і споживчій довірі до економіки єврозони за вересень, що виявилися кращими від очікувань (індекс довіри виріс до максимального рівня з вересня 2008 року і досяг 82,8 пункту, експерти очікували зростання до 82,7 пункту). Остаточні дані по ВВП Великобританії за другий квартал збіглися з очікуваннями аналітиків: оцінка зниження ВВП була змінена до 0,6% у порівнянні з переглянутим показником 0,7%.
Увечері американська статистика виявилася різнополярною. Підтримку ринкам надала статистика за вартістю житла в 20 найбільших містах США - індекс S&P/Case-Shiller упав у липні на 13,3% у річному вирахуванні, що є мінімальним зниженням за 17 місяців, тоді як експерти очікували зниження на 14,2%.
Однак дані по довірі споживачів до економіки США розчарували інвесторів (Consumer Confidence Index у вересні знизився до 53,1 пункту при прогнозах зростання до 57 пунктів), що позначилося на динаміці світових фондових майданчиків. Європейські індекси до 18:45 МСК скоротили приріст до 0,1%, індекси в США просіли на 0,1-0,3%.
Нафта у вівторок увечері піднялася до $67 за барель WTI на тлі оптимізму щодо збільшення попиту на паливо в умовах поліпшення перспектив відновлення економіки США.
Ціна листопадових ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI до 18:45 у вівторок склала $66,97 за барель (+0,2%).
На інвестиційному форумі "Росія кличе!", що відкрився у вівторок, організованому компанією "ВТБ Капітал", була зроблена низка заяв з боку російської грошової влади, однак особливого оптимізму вони не викликали.
За словами віце-прем'єра, міністра фінансів РФ Олексія Кудріна, російські банки за період кризи одержали додаткові уливання в капітал у рамках підтримки від держави в розмірі $40 млрд. Однак у середньостроковій перспективі держава скоротить свою частку у ВТБ, що збільшилася під час кризи. Кудрін також відзначив, що міністри фінансів країн "групи двадцяти" розходяться в думках про перспективи світової економіки і темпи її виходу із кризи. "Частина міністрів фінансів оцінюють ситуацію більш позитивно, вони вважають, що вийшли з рецесії і зростання буде стійким. Інша частина вважає, що є ризик "другого дна", хоча тепер прийнято говорити, що він не є неминучим", - заявив Кудрін.
За словами першого заступника голови ЦБ РФ Олексія Улюкаєва, Центробанк продовжить підвищувати свободу курсоутворення на валютному ринку, а поточний рівень валютних курсів не загрожує російським виробникам. Він вважає, що російська економіка пройшла нижню точку падіння виробництва і кредитування в травні цього року, а в доступному для огляду майбутньому є можливості для подальшого зниження процентних ставок (з 30 вересня ставка рефінансування ЦБ РФ знижена на 0,5 процентного пункту - до 10% річних).
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що уряд має намір створювати додаткові стимули для злиття та укрупнення російських банків, планує знизити рівень інфляції з 12% за підсумками 2009 року до 5-7% в 2012 році, а також має намір розвивати внутрішній ринок цінних паперів за рахунок інфраструктурних облігацій, забезпечених надійними гарантіями.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, поки серйозні інвестори зайняті пошуком об'єктів інвестицій у Росії і беруть участь в інвестиційному форумі "Росія кличе!", спекулянти продовжують "ганяти" котирування акцій за відсутності серйозних драйверів для руху в той чи інший бік. Нафта, основний індикатор благополуччя на російському ринку акцій, не може істотно піднятися від досягнутого напередодні рівня підтримки, відповідно, і зростання російських нафтових акцій з початку тижня ніяк не можна назвати підкріпленим відповідною динамікою на сировинних майданчиках. А виходить, після спекулятивного зльоту неминуче повинна була піти фіксація прибутку, відзначає аналітик.
Клещев також звернув увагу на продажі, що з'явилися, у секторі акцій ВТБ після заяви О.Кудріна про те, що в середньостроковій перспективі держава скоротить частку участі в капіталі ВТБ. У цілому приводів для надмірного оптимізму на ринку поки немає ніяких, тому є сенс частіше фіксувати прибуток за відкритими спекулятивними позиціями, вважає він.
Як відзначає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна, індекс ММВБ під час внутрішньоденного зниження протестував на міцність підтримку на рівні 1200 пунктів, однак зумів утриматися вище. Найближчий опір розташований на рівні 1220 і 1240 пунктів, підтримки - 1200 і1175 пунктів. У середу очікується остаточне значення зміни ВВП США за другий квартал поточного року. Очікується, що значення динаміки ВВП виявиться на рівні мінус 1,2% (минуле значення - мінус 1%).
Портфельний керуючий ІФК "Опціон" Володимир Бачурін вважає, що волатильність цього тижня може зрости, якщо врахувати фактор кінця місяця, а також численну економічну статистику в Європі та у США. Тому спекулянтам рекомендується проявляти обережність і хеджувати свої ризики за допомогою ф'ючерсів та опціонів, відзначає експерт.
За словами провідного аналітика ІФ "Олма" Антона Старцева, на світових ринках, включаючи сировинні, спостерігається деяке затишшя, що пояснює невисоку активність покупців і на російських фондових майданчиках - високий попит зберігається лише в окремих паперах, наприклад, в акціях банків, які можуть поліпшити умови залучення капіталу за рахунок зниження ставки рефінансування ЦБ РФ. Користуються попитом й акції мережевих компаній, які незабаром можуть перейти на нову схему розрахунку тарифів (RAB). Дані технічного аналізу вказують на можливість деякого періоду консолідації по індексі РТС, вважає він.
За оцінкою аналітика ІК "Фінанс-Інвест" Станіслава Савинова, сигналом до готовності повторити максимуми з початку року стане закріплення індексу ММВБ вище позначки 1229 пунктів. У цілому в найближчі два дні, очевидно, варто очікувати збереження взятого курсу на консолідацію у звуженому діапазоні до появи остаточної оцінки ВВП США за другий квартал, даних про кількість скорочень робочих місць у приватному секторі від ADP, а також завершення фінансового року в США, вважає він.
На думку експерта компанії "БКС Експрес" Дмитра Савченка, є великі сумніви в подоланні максимумів на американському ринку у вівторок-середу, тому в ці дні зростання індексу ММВБ буде сильно обмеженим. Зокрема, позначка 1220 пунктів по ММВБ здається дуже непростою, вважає він.
Індекси в США в понеділок виросли на тлі низки помітних угод у сфері злиттів і поглинань (M&A), їхній підйом виявився максимальним за 5 тижнів.
Фармацевтична компанія Abbot Laboratories оголосила про придбання фармацевтичного підрозділу бельгійської Solvay SA за $7,1 млрд, Xerox купила Affiliated Computer Services Inc. за $6,4 млрд, Johnson & Johnson повідомила про придбання 18% акцій Crucell за 301,8 млн євро.
Обсяг угод зі злиття і поглинання за участю американських компаній у вересні склав $49,1 млрд у порівнянні з $26,6 млрд у серпні і $36,8 млрд у липні, свідчать дані Bloomberg.
Фондові ринки Азії виросли у вівторок слідом за нафтовими і високотехнологічними компаніями, інвестори вважають, що падіння до двотижневого мінімуму було надмірним.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у вівторок лідерами зростання виступили акції "МРСК Північного Кавказу" (РТС: MRKK) (+16,5%), "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (+9,6%), "МРСК Центру і Приволжя" (+8,6%), "МРСК Холдингу" (+7,7%), "Мечела" (РТС: MTLR) (+7,6%), банку "Відродження" (РТС: VZRZ) (+6,1%).
Знизилися акції "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-2,6%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (-2,4%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $12,55 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $250,53 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 63,147 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 22,89 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас