Standard & Poor's підтвердило рейтинги Грузії на рівні "В"; прогноз "стабільний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Standard & Poor's підтвердило рейтинги Грузії на рівні "В"; прогноз "стабільний"

Казна та Політика
86
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги Грузії на рівні "В/В". Прогноз по рейтингах - "стабільний". Оцінка ризику переказу й конвертації валюти для грузинських несуверенних позичальників підтверджена на рівні "ВВ-", повідомляють інформагентства.
"Короткі, але інтенсивні військові дії з Росією в серпні 2008 р., а також світова фінансова криза дестабілізували економіку Грузії, призвівши до значного зростання дефіциту бюджету розширеного уряду і різкого зниження припливу капіталу, - заявив кредитний аналітик Standard & Poor's Тревор Куллінан. - Серйозні ризики пов'язані зі значним дисбалансом в економіці країни, який здебільшого буде скорочений в 2008-2011 рр. за рахунок значної іноземної допомоги у розмірі $5,7 млрд. (оцінка), або 52% від ВВП 2009 р.".
Із загального обсягу цієї допомоги 54% буде надано міжнародними організаціями рейтингової категорії "ААА", очікується також значний внесок від МВФ (20%). З обсягу, що залишився, США (ААА/Стабільний/А-1+) нададуть $1 млрд. (18% загального обсягу).
Незважаючи на цю підтримку, низька диверсифікація економіки Грузії, складна зовнішньополітична і зовнішньоекономічна ситуація, ризики, пов'язані з безпекою країни, а також непроста внутрішньополітична ситуація, як і раніше, негативно позначаються на кредитоспроможності цієї країни, йдеться в повідомленні.
Подальше розширення дефіциту зовнішніх балансів, що призводить до зростання зовнішнього боргу (значно вище, ніж очікується зараз, - до 100% надходжень по рахунку поточних операцій до 2011 р.), негативно впливатиме на рейтинги. Тиск на рейтинги може також посилитися, якщо дефіцит бюджету розширеного уряду перевершить очікування, що призведе до збільшення боргового фінансування.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас