Путін: Росія залишиться ринковою, ліберальною економікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Росія залишиться ринковою, ліберальною економікою

Казна та Політика
121
Російський прем'єр Володимир Путін запевнив інвесторів у тому, що повернення до минулого не буде, а Росія залишиться ринковою, ліберальною економікою.
Про це він заявив, виступаючи на інвестиційному форумі ВТБ Капітал "Росія кличе".
За словами Путіна, в умовах кризи спостерігалося "бажання колег з бізнесу припасти до джерела благоденства державного, і вони почали вже забувати про свободу, про ринок, стали більш державниками, ніж самі представники держави", однак у Росії не відбулося ні масштабної націоналізації, ні сповзання до загального адміністративного регулювання.
Глава уряду вказав також на те, що сьогодні усе більше відчувається позитивний ефект від стабілізаційних заходів. "Починаючи із червня, припинився спад російського ВВП. Деякі галузі почали відновлюватися ще раніше. Усе це надихає на стриманий оптимізм", - підкреслив він. Прем'єр також повідомив, що, за попередніми оцінками, цього року кризове падіння російського ВВП складе 8%, а може бути, навіть трохи нижче.
Путін пообіцяв, що керівництво країни має намір послідовно продовжувати лінію на заохочення приватної ініціативи, на інтеграцію у світове господарство, на формування сприятливого інвестиційного клімату. "У міру стабілізації ситуації, подолання кризових явищ мають намір планомірно і цілеспрямовано знижувати державне втручання в економіку, використовувати традиційні ринкові інструменти, у тому числі й інструменти приватизації", - запевнив прем'єр.
У своєму виступі глава уряду підкреслив, що актуальною залишається підтримка тих галузей, у яких через різке зниження, зменшення попиту виникли серйозні проблеми - автопром, машинобудування в цілому, житлове будівництво та низка інших галузей. На його думку, уже зараз потрібно зміщувати акценти, від "ручного" керування поступово переходити до системних рішень, здатних забезпечити сталий розвиток російської економіки в післякризовий період.
У той же час Путін висловив упевненість у тому, що найважливішою умовою сталого розвитку є межова відповідальна і консервативна бюджетна політика. "Жертвувати макроекономічною рівновагою не маємо наміру", - підкреслив він. За словами прем'єра, друге завдання - це проведення жорсткого антиінфляційного курсу. "Ми ставимо перед собою мету - збити рівень інфляції практично у два рази. Цього року ми прогнозували 12%. Я думаю і знаю, що керівництво Центрального банку згідно з такими припущеннями: цього року ми вийдемо на 11% інфляції за підсумками року, можливо, трохи нижче. Але до 2012 року все-таки рівень інфляції в країні не повинен перевищувати 5-7%. Це найкоротший шлях до збереження прибутків громадян, до доступної ставки банківського кредиту для реального сектору", - заявив він.
За словами Путіна, ще одним ключовим завданням є формування власного, у повному сенсі розвиненого і стійкого фінансового ринку, здатного конвертувати національні заощадження в капітал для розвитку, у джерело так званих "довгих грошей".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас