Неспокійна аптекар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неспокійна аптекар

1819
Мільйонерка Філя Жебрівська зізналася, що за три місяці неймовірно утомилася від переживань за своє життя. Їй, що вистояла у фінансові кризи 1990-х і відбила спробу рейдерського захоплення підприємства в 2007-му, здавалося б, боятися вже нема чого. Проте замах на початку літа цього року завдав найсильнішого удару по душевній рівновазі бізнес-леді
Офіс голови фармацевтичної компанії "Фармак" одним нагадує клініку, інші ж звертають увагу на безліч картин, розвішаних по стінах. Своєрідна картинна галерея з видів Києва, написаних у зовсім різних жанрах, була створена завдяки подарункам відвідувачів. Стіни ж кабінету Філі Жебрівської прикрашають численні нагороди, грамоти та свідоцтва, чим господарка дуже пишається і про що готова розповідати в дрібних подробицях.
Набагато менше ентузіазму викликають питання про політику. На відміну від бізнесу, великою політикою п. Жебрівська воліє не займатися. Після Комуністичної партії вона вступила в київське об'єднання Олександра Омельченка - "Єдність". І, не бажаючи платити гроші за місце в Київраді, прийняла рішення перейти в партію "Наша Україна" і спробувати свої сили на парламентських виборах 2006 року. Однак 262-е місце виявилося для Філі Жебрівської непрохідним, після чого вона остаточно втратила інтерес до політики, повністю передавши право лобіювати інтереси фармацевтичної сфери в руки рідного брата Павла Жебрівського. На сьогоднішній день її політичні амбіції обмежуються представництвом у Подільській райраді столиці, де вона очолює бюджетну комісію.
Вашу сім'ю в політиці представляє брат. Чому не ви самі?
- Я працюю на одному місці і ні про яку політику не думаю, вона мені нецікава.
У вас немає внутрішньої потреби?
- Немає. Мені важливо, щоб підприємство, на якому я працюю все життя, розвивалося. Я займаюся фармацевтичною політикою, і мені для самореалізації цього цілком достатньо.
Ваш брат - народний депутат, член фракції НУНС, на сьогоднішній день має частку в компанії, тобто фактично у вашого підприємства є безпосередній лобіст у владі...
- Я б так не сказала. Мій брат - принципова людина, яка не буде займатися лобіюванням нічиїх інтересів, а особливо - бізнесових. Якщо в когось бізнес і політика переплетені, то явно не в нас.
Але в цілому в нашій країні існує безліч невирішених проблем у медичній і фармацевтичній сферах. Не створена система забезпечення лікарськими препаратами населення України. Але я сподіваюся, що доживу до того часу, коли буде введена державна компенсація населенню за придбані ліки, коли запрацює (обов'язкове – ред.) медичне страхування.
Ви будете брати участь у майбутніх виборах у ВР? Вам уже надходили пропозиції від партій?
- Раніше пропонували частіше, а зараз і зовсім не пропонують. Всі знають, що я політикою не цікавлюся. Я прекрасно усвідомлюю, що це не той шлях, який мені в цьому житті необхідний. Я була в списках і на виборах у ВР, і в Київраду (в 2006 році –ред.), але не пройшла. Моє життя так улаштоване, що я можу домагатися успіху, і не вдаючись до лобіювання якихось особистих або бізнесових інтересів, тому, навіть будучи членом партії "Наша Україна", я не зробила нічого, щоб потрапити у владу. Замість того щоб відкрити нову лінію на виробництві, я могла профінансувати своє місце в Київраді. Так, я цього хотіла, але не зробила - і вже ніколи не зроблю.
Чіпкий бухгалтер
Сьогодні Філя Жебрівська разом із братом Павлом контролює понад 60% акцій "Фармака". В 2007 році це підприємство поряд із ще трьома підприємствами галузі - ЗАТ "Дарниця", ЗАТ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод", ВАТ "Київмед-Препарат" - стало об'єктом підвищеної уваги з боку рейдерів. Опоненти Філі Жебрівської - інвестиційна компанія Dragon Сapital і фірма "Сфера-Інвест", яку пов'язують із російським бізнесом, - почали активно скуповувати акції в міноритарних акціонерів. Втім, обидві структури звинувачення на свою адресу в рейдерстві спростували, пояснивши, що проводили скуповування цінних паперів з метою їх подальшого перепродажу.
Як стало відомо пізніше, росіяни дійсно цікавилися "Фармаком", а саме - дорогою київською землею на Подолі, де розташоване підприємство. Щоб не втратити свої права, менеджмент уже навесні 2008 року прийняв рішення увести до складу наглядової ради народного депутата Павла Жебрівського, а Філя Жебрівська протягом усього року активно займалася скуповуванням акцій у міноритарних акціонерів, які є або були співробітниками підприємства. У підсумку ІК Dragon Сapital зійшла з дистанції, продавши зібрані 10% акцій.
Філя Жебрівська ще рік тому володіла лише 28% акцій ВАТ "Фармак". За останніми даними, 52,062% акцій підприємства належать F.I. & P.HOLDINGS LIMITED (зареєстрована на Кіпрі), 18,98% - "Міжрегіональному Фондовому Союзу" і ще 11,3% акцій сконцентровані в руках у компанії Tortola Road Town, які були придбані в Florian Overseas Investments Ltd. (Британські Віргінські острови). Хто є реальним власником цих компаній - сказати складно, однак колектив підприємства пов'язує їх з родиною Жебрівських.
За інформацією низки ЗМІ, ВАТ "Фармак" було співзасновником страхової компанії "Панацея-1997". Примітно, що серед власників цієї СК значилися також Борщагівський хімфармзавод і ТОВ "Термінал-Брок", у керівництві якого фігурувала дочка екс-міністра охорони здоров'я Юрія Спиженко Наталя. Однак навесні ц.р. СК була продана іншому страховикові - компанії "Лема".
Захищає особисті фінанси Філя Жебрівська цілком професійно. Свою кар'єру в 1980 році на Київському хімфармзаводі ім. Ломоносова вона почала з посади головного бухгалтера, пізніше стала фінансовим директором, а в 1995 році була обрана головою правління. На сьогоднішній день у різних рейтингах найбагатших українців вона є чи не єдиною жінкою, займаючи місце в четвертій десятці з капіталом $100-150 млн.
Фінансова криза вплинула на ваш бізнес?
- Найстрашніше, що відбулося - зміна курсу долара. Девальвація гривні суттєво скоригувала всі наші підходи до ціноутворення. На сьогоднішній день ми імпортуємо більше 50% компонентів, необхідних для виробництва нашої продукції. Субстанції закуповуються по усьому світу. При цьому ми за півроку збільшили ціни всього на 26%. І це не на всі 200 препаратів, вироблених на нашому підприємстві.
За рахунок чого ви втримуєте ціни на продукцію?
- Заощаджуємо. Інші компанії зарплату, приміром, цього року залишили на докризовому рівні (перерахували з урахуванням зміни курсу гривні до долара –ред.). Ми ж збільшили зарплати з 1 квітня в середньому на 10%, тоді як гривня девальвувала на всі 50%. Посилили контроль над витратою коштів - скоротили відрядження, видатки на тренінги. А це - істотні витрати. Заощаджуємо на рекламі.
За період роботи на своїй посаді я пережила не одну кризу. Ми прекрасно пам'ятаємо час після розвалу Радянського Союзу, пам'ятаємо дефолт 1998 року в Росії… Сьогодні ми ведемо ту ж політику, використовуємо ті ж підходи, які не раз допомагали нам вижити без втрат.
У цілому вітчизняні виробники завжди мали переваги перед імпортерами саме завдяки тому, що не дивилися на великий рівень інфляції і не підвищували в рази свої ціни.
Разом з тим фармацевтична галузь - одна з найменш постраждалих внаслідок кризи…
- Напевно, харчова промисловість і фармацевтика постраждали саме в найменшій мірі. Людям необхідно харчуватися щодня, і люди хворіють, ми нічого не можемо змінити. Не може такого бути, щоб через кризу, через відсутність вільних грошей на ліки, люди раптом стали здоровими.
Фармацевтичні "розбірки"
Збройний напад зробив Філю Жебрівську героїнею всіх новин 9 червня цього року. Вона практично не постраждала і на роботу вийшла вже наступного дня. Проте хто і з яких причин хотів пристрахати бізнесвумен, дотепер залишається нез'ясованим. Розібратися в ділових відносинах Філі Жебрівської правоохоронцям буде дуже непросто, оскільки навколо її персони в останні роки виникало чимало конфліктів.
Суттєво зіпсувало імідж компанії Жебрівської протистояння з виробником вітчизняного інсуліну ЗАТ "Індар" за одержання держзамовлення. Конкурують компанії не перший рік. З 2004 року "Індар" закуповує готові кристали напівсинтетичного людського інсуліну, готує субстанції і фасує препарати. Схожу технологію застосовує і "Фармак".
Скандалом для компанії обернувся випуск на ринок препарату "Фленокс" (застосовується при проведенні складних хірургічних втручань і лікуванні інфаркту міокарда). Навесні ц.р. французький виробник Sanofi-Aventis звинуватив "Фармак" у порушенні авторських прав при виробництві згаданого препарату. На бік французів стали відомі кардіологи Катерина Амосова і Юрій Сіренко, які у своєму листі звернулися в Мінздрав з вимогою скасувати реєстрацію недорогого вітчизняного дженерика, що заміняє оригінальні, але дорогі закордонні ліки. У відповідь Філя Жебрівська звинуватила лікарів у лобіюванні інтересів іноземних компаній. Проте вже через місяць після замаху, 10 липня, Окружний адміністративний суд Києва відмовив у повному обсязі в задоволенні позову компанії Sanofi-Aventis щодо скасування державної реєстрації препарату ЗАТ "Фармак" і його продажу. Судові позови затримали вихід ліків на ринок майже на півроку.
Не виключено також, що після того як родина Жебрівських сконцентрувала у своїх руках більше 60% акцій підприємства, причетних до замаху варто було б шукати і серед колишніх власників акцій. Адже в 2007 році інвестиційні компанії здійснили кілька спроб незаконно одержати реєстр акціонерів, через що Асоціація фармацевтичних виробників України звернулася з відкритим листом до президента, МВС, СБУ і ГПУ із проханням убезпечити їхні підприємства від подібних атак.
Не варто скидати з рахунків і особисті відносини бізнесвумен з компаньйонами. ЗМІ неодноразово згадували спільний бізнес Філі Жебрівської і Олександра Мельника, на який були зареєстровано дві будівельні фірми - "Планета-Буд" і "Планета ВІП". Говорять, що якийсь час тому між ними відбулася серйозна суперечка. Проте Філя Жебрівська повністю спростовує свою причетність до будівельного бізнесу.
У вас є версії того, хто міг виступити замовником нападу?
- Це складно зрозуміти. І я, виходячи зі свого життєвого досвіду, впевнена, що логіка в цьому випадку зовсім недоречна. Я пам'ятаю 1990-і - часи розбірок, коли вбивали хлопчиків у бордових піджаках, забирали їхній бізнес і ділили. Тоді все було просто і зрозуміло. Сьогодні ж система зовсім інша, з висококласними фахівцями, які прямо пов'язані з органами влади. Адже я не перша, з ким відбулося щось подібне.
Після замаху вам надходили погрози чи пропозиції продати бізнес?
- Ні. Ні до, ні після мені не погрожували. У мене не було особистих конфліктів і навіть не було пропозицій продати свій бізнес. Можливо, вони надійдуть пізніше. З людиною, у якої психологічна травма, значно простіше вести подібні переговори.
На якому етапі перебуває розслідування?
- Нападника поки не знайшли.
Дизайнер-аматор
Поза роботою Філя Жебрівська продовжує думати про роботу. Навіть під час щорічних підйомів на Говерлу вона обговорює з топ-менеджментом компанії стратегічні питання подальшого розвитку. Правда, такий виїзд не є обов'язковим для всіх співробітників "Фармака". Проте, враховуючи, що більшу частину керівництва становлять люди старшого покоління, для яких подібне сходження подвигу подібно, відмовитися від туристичної вилазки ніхто зі співробітників не наважується, а потрапити в список запрошених вважається почесним. Перше сходження було в 2000 році.
Надалі до обов'язкового скорення вершин додалися дводенні об'єднуючі стратегічні сесії на базах відпочинку під Києвом і на берегах Дніпра, у яких беруть участь близько 30 людей. І якщо перша поїздка була більше туристичною, то тепер це офіційний "травневий мозковий штурм". У минулому році модератором для вироблення нової стратегії запрошували декана Києво-Могилянської бізнес-школи Павла Шеремету. Філя Жебрівська зізнається, що якби в компанії не існувало команди однодумців, утримати її на плаву було б неможливо, а відлучатися керівникові - занадто ризиковано. Проте відпочити від рутини президент компанії може дозволити собі два тижні в кожний сезон року.
У відпустку звичайно відправляється із братом, сестрою і їхніми сім'ями - компанія нараховує до 12 людей.
Що допомагає вам розслабитися після робочого дня?
- Я живу в приватному будинку. З величезним задоволенням вирощую квіти, займаюся дизайном. Можливо, дизайнер з мене і поганенький, але жіноче бачення краси в мене є. Оформлюю клумби я самостійно, а потім запрошую фахівця поправити щось. Хоча звичайно мені говорять, що й так все добре.
Тобто при плануванні ландшафту ви віддаєте перевагу саду?
- Город у мене теж є. Навіть квасолю вирощую! Роблю це скоріше заради мами: їй 86 років, і вона не розуміє, як можна мати свій шматочок землі і при цьому не вирощувати на ньому овочі і фрукти. Єдине, я не займаюся консервацією вирощеного.
Дизайном будинку ви теж займалися самостійно?
- Будували ми його поступово і, звичайно, запрошували дизайнерів.
Кому з фахівців віддавали перевагу - закордонним чи вітчизняним?
- Я працювала з українськими дизайнерами. Сам будинок ми будували протягом чотирьох років - з 1999-го по 2003-й. Звичайно, я вклала в нього чимало сил. І цей процес нескінченний. Там уже є де фантазії розгулятися.
Перспективи
Сконцентрувавши у своїх руках контрольний пакет акцій підприємства, п. Жебрівська одержала карт-бланш на прийняття будь-яких жорстких рішень у компанії. Вона ввела дуже серйозний контроль над персоналом, будь-які спроби продати акції в чужі руки припиняють одразу. І якщо рейдерські атаки вдалося відбити, то з фінансовою кризою ще доведеться якийсь час поборотися. Минулий рік компанія Філі Жебрівської закінчила зі збитками в розмірі 72 млн грн., а її особистий статок зменшився майже вдвічі.
Проте банкрутство "Фармаку" не загрожує. Компанія експортує більше 15% своєї продукції в 20 країн світу, до того ж одержує державні замовлення. Звичайно, ніхто не приховує, що доведеться докласти зусилля для того, щоб продукція заводу потрапила в заново переглянутий список препаратів для пільговиків, і для цього необхідно мати лобі у владних структурах. Але боротьба за місце під сонцем для Філі Жебрівської - уже зовсім звичний стан. Напевно не раз ще буде піднята тема розподілу ринку інсуліну, а "Фленокс" не стане останнім препаратом, який доведеться відстоювати в суді.
Що стосується політичного майбутнього Філі Жебрівської, то її досвід роботи в бізнесовій і соціальній сферах, а також недавній замах можуть зацікавити не одну політичну структуру. До того ж особисте бажання мати більш серйозний вплив на фармацевтичний ринок і утома від воєн з Мінздравом могли б підштовхнути бізнесвумен до рішення знову спробувати свої сили в політиці. У всякому разі подібні пропозиції можуть почати надходити вже найближчим часом.
Марина Пекарчук
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас