Експерт: Економіку США чекає фінансовий Армагедон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Економіку США чекає фінансовий Армагедон

Казна та Політика
11950
США занадто залежні від того, чи куплять Японія і Китай американські облігації чи ні. Так вважає Джуліан Робертсон, один із знаменитих менеджерів США, засновник і голова Tiger Management.
"Трапився б справжній Армагедон, якби Японія і Китай перестали купувати наш борг", - повідомив Робертсон в інтерв'ю CNBC cnbc.com. "Навіть не знаю, звідки можна б було одержати гроші", - додав він.
Робертсон впевнений, що реалізація "чорного" сценарію викликала б божевільне зростання інфляції.
"Якби Китай і Японія перестали купувати облігації США, інфляція виросла б до 15-20%. І справа зовсім не в нашій економіці. Це питання того, хто позичить нам гроші, якщо не ці країни. Уявіть собі ситуацію, де ми повністю залежимо від цих двох країн. Це божевілля", - вважає Робертсон.
Голова Tiger Management не думає, що Китай перестане купувати американські боргові зобов'язання. Однак він переживає, що Японія почне продавати довгострокові зобов'язання. "Це ще гірше ніж, якби вони їх не купували. З іншого боку, вони купують в основному тільки короткострокові боргові зобов'язання. Тобто саме те, що ми пропонуємо, тому що не в змозі продати довгострокові зобов'язання. А історія вчить, що становище того, хто позичає на короткий термін, є дійсно проблематичним.
Робертсон вважає, що єдиним способом, щоб уникнути цієї проблеми, є повернення зростання економіки і більш ощадливе використання фінансових ресурсів. "США повинні перестати видавати, знизити видатки, почати заощаджувати та обмежити сферу діяльності. І поки це не трапиться, думаю, нема чого навіть розмовляти про поліпшення ситуації", - повідомив голова Tiger Management.
Оцінюючи сучасну ситуацію, Робертсон також не є великим оптимістом. "Вважаю, що рецесія, принаймні тимчасово, закінчилася. Але ми не зайнялися вирішенням важливих питань, а позичаємо такі великі суми, які не в змозі віддати, поки Китай і Японія не куплять наші облігації", - додав Робертсон.
Нагадаємо, за словами міністра фінансів США Тімоті Гайтнера, американська економіка перебуває зараз на початковому етапі відновлення і необхідно підтримувати тенденцію економічного відродження. На сьогоднішній день основною метою є приведення економіки в рух за допомогою особистого споживання та фінансової системи, здатної надавати кредити в достатніх обсягах.
Згідно з новими підрахунками, які засновані на даних Міжнародного валютного фонду, загальна сума витрат провідних економічних держав склала близько 10 трлн дол. Більше від інших, як з'ясувалося, витратилися США і Великобританія.
Робертсона вважають титаном хеджевих інвестиційних фондів. Мінімальний розмір інвестицій у його фонд Tiger Management Corp. становив 5 млн доларів. Під управлінням Робертсона з 1980 по 1990 року 8 млн доларів перетворилися на 8 млрд доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас