НПФ нажилися на кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НПФ нажилися на кризі

Казна та Політика
769
Зростання недержавних пенсійних фондів сповільнюється. За півроку в НПФ прийшли всього 9,8 тис. громадян. Пенсійники пов'язують це з кризою і скороченням доходів громадян. Тим часом прибутковість НПФ виявилася рекордною - 66% за півроку.
Пенсійні внески в НПФ за півроку виросли на 14%, тоді як за 2008 р. вони збільшилися в понад два рази. При цьому левову частку надходжень забезпечив Нацбанк через власний корпоративний фонд. "Обсяг внесків до цього фонду складає 57% від загального обсягу внесків у НПФ в другому кварталі (23,5 з 47 млн. грн.). В цілому по системі спостерігається тенденція скорочення або тимчасового припинення оплати внесків на користь своїх учасників, спричинена нестабільною економічною ситуацією в країні", - сказано в звіті Держфінпослуг.
Інтерес населення до НПФ продовжує спадати. Якщо в першому кварталі учасниками НПФ стали 6,3 тис. громадян, то в другому - 3,4 тис. Більшість учасників НПФ - люди 40-55 років.
"Фонди зараз більше занепокоєні збереженням активів, а не залученням нових учасників. Інформаційну кампанію зобов'язана проводити держава. Другий чинник - відсутність грошей у людей. Ще одна проблема - організація мережі відділень НПФ. У попередні роки фонди, які активно інвестували в мережу, були змушені її скорочувати, тому що її утримання виявилося надто дорогим. А адміністратори працюють в умовах жорстких нормативних обмежень отримуваних комісій, і якщо знижуються надходження до фонду - знижуються і відрахування адміністраторові", - розповів Юрій Бурков, заступник директора "Центру персоніфікованого обліку".
Найбільш цікавими виявилися дані про прибутковість фондів. Незважаючи на кризу, НПФ удалося заробити для своїх учасників за півроку 66% інвестдоходу, притому що за весь 2008 р. прибутковість склала всього 27%. Пенсійники частково пояснюють такі результати зростанням вартості акцій (індекс ПФТС виріс за півроку на 36%, Української біржі - на 28%). Втім, у портфелі активів НПФ на акції припадає всього 7,8%.
Основний прибуток НПФ отримав завдяки держоблігаціям, золоту і корпоративним паперам. "Єврооблігації України за півроку забезпечили 35% річних. Виграли і фонди, які вчасно вклали активи в банківські метали, які істотно подорожчали. Якщо в економіці не станеться нічого несподіваного, за підсумками року ми покажемо учасникам дуже непогану прибутковість", - прогнозує Ігор Сірик, директор КУА "Гарантія-інвест". За словами Буркова, іноземні інвестори на початку року побоювалися дефолту української економіки та продавали українські облігації, а внутрішні інвестори мали можливість дуже вигідно їх придбати. "Раніше держоблігації давали невеликий дохід. Але в нинішній ситуації вони і надійні, і прибуткові", - розповідає він.
Близько 20% активів НПФ розміщено в облігаціях. Незважаючи на те, що в першому півріччі по паперах багатьох емітентів був оголошений технічний дефолт, за оцінками пенсійників, у НПФ є папери одного-двох проблемних емітентів. До того ж умови реструктуризації цих паперів також підвищили прогнозовану прибутковість цього вкладення.
Та попри такі райдужні результати, інвестдохід, що озвучується фондами, є доволі умовним. З минулого року Держфінпослуг неодноразово наполягала і зробила обов'язковою для учасників методику розрахунку вартості активів через одиницю пенсійних внесків (ОПВ). Це дозволяє учасникові бачити щоденну зміну ринкової вартості його активів. Попередня система, яка активно критикувалася представниками комісії та окремими представниками ринку, була оцінкою вартості активів по касовому методу - тобто до продажу активи враховувалися за ціною покупки. В разі продажу паперу відбувався перерахунок прибутковості.
Але якщо до кризи ця система не дозволяла учасникові бачити реальну вартість активів, то в умовах кризи перехід до ОПВ хоча й показує реальну вартість, зовсім не гарантує, що за підсумками року учасник зможе гарантовано отримати цей дохід. "Не можна порівнювати прибутковість, отриману в 2008 р., з даними по 2009 р.- працювали різні методики оцінки вартості активів. Ті, хто рахував вартість активів за касовим методом, перерахували її по ОПВ, і прибутковість виросла", - пояснює Олександр Назаренко, директор АПФ "Україна-Сервіс".
Відзначають учасники і зростання ставок за банківськими депозитами, в яких розміщено 46% активів. За даними Держфінпослуг, ставки складають від 6% до 35% річних. Незважаючи на те, що 44,9 млн. грн., або 7% активів НПФ перебувають у проблемних банках, керівники не поспішають виходити з депозитів. Найбільші фонди "Емерит-Україна" і НПФ Нацбанку ще не досягли рівня диверсифікації, а значить, можуть не дотримуватися обов'язкової структури активів. Не виключено, що НБУ удалося домогтися спеціальних умов розміщення депозитів у комерційних банках.
Всупереч прогнозам Держфінпослуг про подальше зниження динаміки зростання пенсійних внесків, вже до кінця року пенсійники чекають відновлення активності серед учасників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас