Купріянов: "Газпром" не оштрафує Україну за недобір газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Купріянов: "Газпром" не оштрафує Україну за недобір газу

Енергетика
473
"Газпром" має намір дотримуватися домовленості, досягнутої між Україною та Росією щодо незастосування штрафів у зв'язку з недобором газу українською стороною.
Про це повідомив у коментарі РБК-Україна офіційний представник російської компанії Сергій Купріянов.
"Ми їх (штрафи) не застосовуємо", - підкреслив він.
При цьому С.Купріянов уточнив, що вносити зміни до газових контрактів з українською стороною у зв'язку з цим, як і якісь інші зміни, компанія не має наміру. Кажучи про ціну на газ на третій квартал ц.р. для України, представник "Газпрому" відзначив лише, що як у цьому, так і в наступному році вона "визначатиметься за формулою".
В той же час Купріянов відмовився коментувати інформацію про те, що у зв'язку з тим, що деякі європейські країни в 2009 році не вибирають мінімальні об’єми, передбачені контрактами, до них будуть застосовані відповідні штрафи.
Як повідомлялося, за інформацією ЗМІ, італійська ENI, німецький E.ON, турецька Botas та деякі інші компанії повинні заплатити "Газпрому" неустойку в розмірі до 2,8 млрд дол. в рамках принципу take or pay ("бери або плати"), проте не хочуть платити, посилаючись на звільнення від штрафу за недобір газу України. В цілому в першій половині 2009 р. експорт російського газу в Західну Європу скоротився приблизно на 30% в порівнянні з тим самим періодом 2008 р. і склав 46 млрд. куб. м.
Відзначимо, що раніше в 2009 році Росія сама скоротила закупівлі туркменського газу, проте ніяких штрафів при цьому не платила.
Нагадаємо, 1 вересня ц.р. прем'єри Росії та України Володимир Путін і Юлія Тимошенко домовилися, що українська сторона сплатить тільки об’єми, які відповідають фактичному постачанню газу. Сума штрафу за недобір газу могла перевищити 5 млрд дол. Планується, що в поточному році об’єм закупівлі складе 33 млрд куб. м, замість передбачених в контрактах на початку 2009 року 40 млрд куб.м.
10 вересня ц.р.міністр палива та енергетики України Юрій Продан повідомив, що до засідання міжурядового комітету, яке заплановане на жовтень ц.р. під керівництвом глав урядів, планується підготувати міжурядову угоду по газу в розвиток довгострокового контракту від 19 січня 2009 р. між "Нафтогазом України" і "Газпромом". За його словами, новий документ має передбачати "певні гарантії держави" по зобов'язаннях господарюючих суб'єктів і механізми для вирішення спірних питань, якщо їх не можна врегулювати на рівні компаній.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас