Продаж ОПЗ підвис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж ОПЗ підвис

Фондовий ринок
698
Сьогодні Фонд держмайна (ФДМ) вирішить, чи проводити конкурс з продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ) і кого допустити в ролі учасників. Якщо торги відбудуться, право переможця на завод буде сумнівним, кажуть юристи.
Протокол про допуск учасників до конкурсу Фонд держмайна мав оформити та оприлюднити ще минулої п'ятниці, але не зробив цього. "Сьогодні крайній термін прийняття рішення, чи продавати завод. Наші юристи працюють над цим питанням", - повідомили в прес-службі ФДМ 25 вересня. Очевидно, причиною затримки стало те, що приватизаційне відомство все-таки отримало рішення Київського окружного адмінсуду про припинення приватизації Одеського припортового заводу, якого домігся "Дніпроазот" Ігоря Коломойського.
Нагадаємо, раніше представники фонду відмовлялися отримувати рішення суду після його винесення, а в.о. глави ФДМ Дмитро Парфененко до останнього моменту запевняв, що перешкод для проведення торгів немає. Тепер, після того, як рішення суду отримане, в разі проведення конкурсу його ініціатори несуть кримінальну відповідальність за умисне ухиляння від виконання рішення суду, вважають експерти в області юриспруденції.
На минулому тижні Віктор Ющенко в Нью-Йорку закликав інвесторів відкликати заявки на участь у конкурсі, пояснивши це тим, що торги будуть непрозорими і завод продадуть певному учасникові за ціною на 50% нижчою від поточної вартості ОПЗ.
Тим не менше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко продовжує запевняти, що конкурс відбудеться. "Я впевнена, що конкурс буде і все буде красиво", - заявила вона на шостій щорічній конференції "Ялтинська європейська стратегія" (YES) минулої п'ятниці. З цього виходить, що уряд проводитиме торги і, ймовірно, заручиться для цього якимсь рішенням суду, яке дозволить продавати завод. Юристи ж запевняють: якщо торги відбудуться, право переможця на завод буде сумнівним. Не виключено, що надалі йому доведеться відбиватися від судових позовів конкурентів.
"Перспективи оскарження результатів конкурсу залежатимуть від позиції вищестоящих судових інстанцій щодо судових рішень, винесених на момент проведення конкурсу", - вважає адвокат, старший партнер фірми "Ільяшев і Партнери" Михайло Ільяшев. Він же повідомив, що в разі наявності у момент конкурсу судових рішень, що суперечать один одному, робота ФДМ практично буде паралізована, оскільки виконати їх неможливо, не порушивши закон. "Таким чином, посадові особи відомства можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за невиконання одного з рішень судів, а результати торгів можуть бути визнані нелегітимними", - пояснює він.
Головний інтерес уряду при продажу заводу саме зараз - бажання виручити більше коштів за об'єкт, щоб вирішити питання поповнення держбюджету. Нині в ІК "Драгон Капітал" ОПЗ оцінюють на рівні $250-300 млн. з урахуванням останніх результатів діяльності підприємства і ринкової кон'юнктури. Аналітик компанії Тамара Левченко вважає, що при теперішньому кругові претендентів (їх три - "Нортіма" Ігоря Коломойського, "Фрунзе-Флора" Костянтина Григоришина і "Азот-Сервіс" "Сибур-холдингу") держава навряд чи виручить за завод очікувану суму - $1 млрд. Вона ж уточнює, що привабливість об'єкта залежатиме від вартості газу, яку запропонує інвестор. "Якщо це буде $150 за 1 тис. куб. м, привабливість активу може перевищити $500 млн",- вважає Левченко. Все б добре, тільки, згідно з вказаним вище рішенням суду, "Азот-Сервіс" як компанія з дешевими газовими ресурсами не має права брати участь у конкурсі. Два учасники торгів, що залишилися, не зможуть запропонувати ОПЗ дешевший газ, ніж у інших підприємств азотного сектора. А значить, і сума виручки за завод не виправдає очікувань ФДМ.
Найбільш розважливим у ситуації, що склалася, бачиться рішення ФДМ про перенесення конкурсу на пізніший термін і перегляд інвестзобов'язань відповідно до ринкових реалій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас