Експерти: Зміцнення курсу гривні на міжбанку є результатом дій регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зміцнення курсу гривні на міжбанку є результатом дій регулятора

Валюта
7991
Зміцнення курсу гривні на міжбанківському валютному ринку є результатом дій регулятора, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Стабілізація на вітчизняному валютному ринку сталася в основному завдяки аукціонам Національного банку України для юридичних осіб", - сказав радник голови правління Укргазбанку (Київ) Олександр Охріменко.
При цьому він відзначив, що різка девальвація гривні у вересні носила виключно спекулятивний характер.
"Зміцнення гривні в кінці минулого тижня ще раз підтверджує висновок про те, що різка девальвація гривні у вересні носила виключно спекулятивний характер. Її можна було б уникнути, коли б не було допущено помилок у процесі валютного регулювання. На жаль, такого роду помилки вже мали місце і в кінці 2008-го, і на початку 2009 року", - сказав експерт.
Начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку (Київ) Наталія Шишацька також відзначила роль валютних аукціонів Нацбанку в стабілізації курсової динаміки.
"Протягом останніх семи днів ми спостерігаємо невеликий тренд зі зміцнення національної валюти з 8,55 грн/$1 до 8,45 грн/$1. Швидше за все, це результат проведених НБУ валютних аукціонів за попередні два тижні, які знизили тиск на гривню. Курс зміцнюється, попри те, що на минулому тижні був проведений лише один аукціон по доларах для фізичних осіб. Це означає, що активна поведінка НБУ на ринку за попередні два тижні знизила попит на міжбанку, а також викликала позитивні психологічні очікування зміцнення національної валюти", - сказала вона.
"Дії НБУ з проведення валютних аукціонів дозволили ринку мати певні курсові орієнтири та зіграли ключову роль у зміцненні гривні. НБУ як один з головних операторів ринку, проводячи ці аукціони і вирівнюючи попит і пропозицію валюти, зможе ще активніше впливати як на безготівковий, так і готівковий ринок. Основним питанням тут будуть курси відсікання і обсяги валюти, що продається. Головне при цьому, щоб курси валюти, які складатимуться виходячи з механізму, пропонованого Нацбанком з урахуванням тих обмежень, які він виставлятиме, відповідали ринку", що складається, - сказав директор казначейства банку "Хрещатик"(Київ) Олексій Козирєв.
За оцінкою експертів, до кінця вересня значних курсових коливань не очікується, тоді як вже з жовтня попит на валюту може зрости.
"На жаль, зміцнення тимчасове. З початку жовтня попит на валюту знову почне зростати і курс долара буде вищий від позначки 8,5 грн/$1. Проте зміни курсу будуть не настільки значні, щоб можна було затівати валютні спекуляції", - сказав Охріменко.
За його словами, згідно з оптимістичним прогнозом, на поточному тижні курс гривні на міжбанківському валютному ринку складе 8,35-8,45 грн/$1, песимістичним, - 8,4-8,6 грн/$1, а до кінця жовтня - 8,4-8,6 грн/$1 і 8,8-9 грн/$1 відповідно. Якщо найближчим часом тенденція посилення долара до євро на світовому ринку збережеться, то курс євро буде близький до позначки 12,2 грн., інакше ціна євро прагнутиме до позначки 12,5 грн., сказав він.
За оцінкою експерта, головним чинником девальвації гривні залишається її надлишок на ринку.
"Якщо НБУ на поточному тижні продовжить проведення аукціонів з продажу доларів, то можна припустити, що ринковий курс зафіксується на позначці курсу відсікання аукціону", - вважає Шишацька.
Як сказав Козирєв, "виходячи з графіків погашення зовнішніх запозичень корпоративного і банківського сектора у вересні, а також проплат за енергоносії НАК "Нафтогаз України", вважаю, що значних стрибків курсу до кінця місяця не буде. Швидше за все, курс безготівкового долара на міжбанківському валютному ринку до кінця місяця перебуватиме в межах 8,42-8,53 грн/$1. Деякі відхилення від цього "коридору" можливі, але вони будуть ситуативними і короткочасними".
За його оцінкою, на готівковому ринку до кінця вересня основні котирування перебуватимуть у межах 8,40-8,49 грн/$1 (купівля), 8,55-8,62 грн/$1 (продаж).
Як відзначив Козирєв, НБУ може бути основним гравцем, який впливає на курс гривні в жовтні.
"Якщо Нацбанк за допомогою валютних аукціонів гаситиме сплески ситуативного попиту на валюту, значних змін курсу не станеться", - резюмував експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас