"Ъ": Нацбанк попрацював на пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк попрацював на пенсію

Казна та Політика
1154
Внаслідок кризи ринок недержавних пенсійних фондів (НПФ) різко знизив темпи зростання. Якщо в I півріччі 2008 року активи всіх НПФ зросли на 71,2%, то в I півріччі поточного року - усього на 19,8%, до 734 млн грн, повідомила Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг. При цьому в комісії очікують "подальшого уповільнення темпів зростання активів НПФ". Спад ринку вже проявився в зниженні кількості укладених договорів - на 0,16%, до 62,2 тис., і в низькому прирості учасників фондів - на 2,01%, до 492,2 тис. людей. Ще рік тому темпи залучення населення становили 53,4%.
За останній рік кількість учасників фондів зросла більш ніж на 10% - на 64,2 тис., до 492,2 тис. людей, але обсяги пенсійних внесків різко скоротилися. Якщо в січні-червні минулого року у фонди надійшло 205,2 млн грн, то за перші шість місяців цього року - усього 86,8 млн грн.
"У цілому за системою НПФ серед вкладників спостерігається тенденція до скорочення або тимчасового призупинення сплати внесків на користь своїх учасників, що викликано нестабільною економічною ситуацією", - говориться у звіті Держфінпослуг. Дійсно, внески роботодавців до 30 червня становили 95,6% усіх відрахувань, решта - внески їх співробітників. Директор КУА "Гарантія-Інвест" Ігор Сірик відзначає, що перестали платити або зменшили платежі великі підприємства, тоді як невеликі компанії продовжують робити пенсійні відрахування.
У документах регулятора відзначається, що в I кварталі 2008 року активи НПФ різко зросли, на 44%, зокрема, завдяки припливу коштів у відкритий НПФ "Емеріт-Україна" (заснований "Укртелекомом"). Але цього року вплив цього фонду на ринок зменшився. "Значна частина підприємств тимчасово відмовилася платити через фінансову кризу - почали скорочуватися робочі місця і витрати на пенсійне забезпечення", - говорить директор КУА "Трійка Діалог Україна" (управляє активами "Емеріт-Україна") Олександр Панченко. За його словами, в II кварталі "Укртелеком" не робив внесків.
Визначальний вплив на ринок мав "Корпоративний НПФ Національного банку". В II кварталі цього року обсяг внесків до фонду НБУ склав 57% платежів за системою (за 2007 рік - 47%; за 2008 рік - 26%). Таким чином, НБУ із квітня по червень направив у свій фонд 23,54 млн грн, тоді як інші фонди отримали від компаній-учасників усього 17,76 млн грн. Майже всі активи "Корпоративного НПФ Нацбанку" розміщені на депозитах, а його інвестиційний дохід на 30 червня склав 40% інвестдоходу всіх працюючих фондів (у реєстрі Держфінпослуг їх 112). За 2007-2008 роки Нацбанк направив у свій фонд 145 млн грн.
За словами Панченка, така динаміка розвитку ринку НПФ зберігається і в II півріччі. Як вважає Сірик, тільки за рахунок відрахувань Нацбанку під кінець року активи пенсійних фондів збільшаться. "Інші підприємства будуть вичікувати і виходити зі своїх бюджетів на 2010 рік. З наступного року почнеться більш активне зростання, ніж цього року", - прогнозує Ігор Сірик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас