Бонуси банкірам будуть виплачувати акціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бонуси банкірам будуть виплачувати акціями

677
Справжньою революцією в бонусній практиці назвав цю угоду один з його головних поборників - президент Франції Ніколя Саркозі. Принципи засновані на рекомендаціях міжнародної Ради з фінансової стабільності (FSB), "ціль яких - привести компенсації в залежність від створення довгострокової вартості, а не від зайвого прийняття ризику", відзначено в комюніке "великої двадцятки".
Винагорода топ-менеджерів у значній частині повинна визначатися їхніми особистими результатами, а також результатами їх підрозділів і всієї компанії. Частина змінної винагороди повинна бути відстроченою і представлена у вигляді акцій або аналогічних інструментів і може вимагатися назад у випадку майбутніх втрат.
За рекомендацією FSB більше 50% бонусів повинно виплачуватися у вигляді акцій, а порядку 40-60% загальної суми компенсації - через три роки після її нарахування. "Для керівництва і найбільш високооплачуваних співробітників відсоток відстрочених виплат повинен бути вищим, наприклад більше 60%", - вважає FSB.
У регулятора повинно бути право оцінювати компенсаційні ризики з погляду самого банку і фінансової системи в цілому: якщо він визнає за необхідне їх скоригувати, він може зажадати збільшити капітал, вирішила "велика двадцятка". Змінна складова винагороди може бути обмежена певним відсотком від чистого виторгу, "коли це доцільно для підтримки капіталу". Регулятори також повинні мати право змінювати компенсаційну політику збанкрутілих компаній або тих інститутів, яким надана держпідтримка.
"Зараз саме час для банків почати нарощувати капітал, і вони можуть це зробити за рахунок консервативних заходів: обмеження дивідендів, обмеження компенсацій і збереження (нерозподіленого) прибутку", - говорить американський чиновник.
Центробанк повинен брати участь у визначенні розмірів винагороди в банках, що одержали держпідтримку, а також, можливо, у банках, робота яких у значній мірі залежить від держкоштів (наприклад, тих, на рахунках яких розміщені великі обсяги бюджетних грошей), вважає президент НП "Клуб банківських бухгалтерів" Кирило Парфенов. Але втручатися в бонусну політику приватних банків регулятору нема чого, впевнений він.
Щоб схвалені "великою двадцяткою" принципи стали загальнообов'язковими, необхідні "рішення наших внутрішніх регуляторів - Центрального банку та інших структур, які відповідають за регулювання банківської діяльності", сказав після саміту президент Дмитро Медведєв. "Строки - на розсуд регуляторів", можливо, у Росії нові принципи введуть уже цього року, уточнив помічник президента Аркадій Дворкович.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас