Мерія підніме рентабельність зловживань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мерія підніме рентабельність зловживань

617
Столична влада заявила про намір підняти тарифи на ритуальні послуги, що надаються комунальним підприємством "Київський крематорій" і спецкомбінатом "ПКБО" (управляє всіма міськими цвинтарями). Відповідний проект розпорядження КМДА Леонід Черновецький збирається завізувати в першій декаді жовтня. Як показав аналіз документа, у середньому вартість послуг обох КП виросте на 22%. У Київському крематорії найменше подорожчає оформлення договору-замовлення на організацію похорону (на 5,8%, до 8,25 грн.), а найбільше - кремація в стандартній труні (на 37,1%, до 610 грн.).
Найдешевша послуга ПКБО (складання договору-замовлення на організацію і проведення похорону) підскочить із нинішніх 30,68 до 39 грн., а найдорожча (монтаж надмогильної споруди вагою понад 1 т) - з 897,45 до 1146 грн.
Варто відзначити, що це вже третя цього року спроба чиновників підвищити тарифи на ритуальні послуги. Першу мерія почала на початку 2009 р., піднявши їх у кілька разів. Але тоді це рішення оскаржила столична прокуратура, і розцінки повернули на колишній рівень. На початку червня чиновникам удалося збільшити тарифи лише на послуги крематорію. Через те, що вони не підвищувалися з 2004 р., а за п'ять років вартість використовуваного підприємством газу виросла у вісім разів, тарифи були підняті відразу на 118%. Але цього, як видно, їм виявилося недостатньо. Нинішнє подорожчання в ГУ ритуальних послуг КМДА пояснюють необхідністю приведення окладів працівників галузі у відповідність із законодавством України: з 1 липня 2009 р. ВР прийняла рішення підвищити розмір мінімальної заробітної плати з 605 до 669 грн. Це підтверджує і начальник ГУ цінової політики КМДА Василь Яструбинський. "Обидва комунальні підприємства подали нам розрахунки збільшення собівартості послуг, і зараз ми їх перевіряємо ще раз", - заявив він.
Опоненти столичної влади заявляють, що таке пояснення виглядає логічно лише для КП "Київський крематорій", тоді як cпецкомбінат фактично є банкрутом, а всі роботи на міських цвинтарях давно виконують кілька близьких до чиновників КМДА приватних структур, які й одержують від цього прибуток. Як уже повідомлялося, за останній рік керівництво ПКБО скоротило посади майже всіх директорів 29 цвинтарів, віддавши їх кабінети представникам приватного бізнесу, а також звільнило копальників могил, працевлаштувавши їх у тих же приватних структурах. По суті, ринок монополізували дві фірми: "Санта-Марія" і "Рафт-Компані", одна з яких одержала необмежений доступ до бізнесу зі встановлення пам'ятників, а друга спеціалізується на проведенні інших робіт на цвинтарях. У результаті такого гармонічного злиття чиновницьких і бізнес-інтересів у столиці почали надавати тарифіковані послуги, які не відображаються в розпорядженнях мерії. Приміром, щоб поховати померлого на "Берковцях" або Лісовому, необхідно оплатити бетонування майданчика навколо майбутньої ями.
"Ділянки на них були виділені у свій час міськрадою для поховання пільгових категорій громадян. Зараз же заповзятливі ділки відкрито торгують цими місцями. Людям пропонують заплатити за так званий цоколь, а у випадку відмови їх попросту відсилають на Північний цвинтар, що знаходиться за 60 км від Києва. Причому якщо на початку року за цоколь вимагали 4-8 тис. грн. (за одинарне і подвійне місце), то зараз - 7,5-15 тис. - пояснює один із представників приватного похоронного бізнесу, що побажав залишитися неназваним. - Природно, виручені гроші осідають не в міській скарбниці, а в кишенях ділків і керівництва ПКБО".
Заступник голови фракції БЮТ у Київраді Юрій Дмитрук, що очолив депутатську комісію з розслідування фактів зловживань у ритуальній сфері, повідомив, що спецкомбінат уклав близько півтора десятків договорів, відповідно до яких делегував практично всі власні функції приватним структурам. "Уже зараз очевидно, що левову частину коштів від надання ритуальних послуг на цвинтарях одержують приватники, а виходить, тарифи за великим рахунком піднімаються для них", - відзначив він.
Солідарний з ним і голова Держкомпідприємництва Києва Віталій Апостолов, що заявив, що він не має наміру погоджувати запропоновані КМДА розцінки. "Через штучну монополізацію ринку вони в столиці і так занадто високі, у результаті чого кияни все частіше змушені ховати родичів на цвинтарях в околишніх селах. Збільшувати і без того високу рентабельність монополістів я не збираюся", - резюмував він.
Дмитро Марковський
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас