Євроманія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євроманія

Валюта
13150
Європейська валюта в останні місяці стала одним з найбільш привабливих об'єктів для вкладень. Українські банки в серпні-вересні зафіксували підвищений попит населення на готівковий євро і на послугу з конвертації в грошову одиницю ЄС доларових і гривневих депозитів і прогнозують до кінця року збільшення попиту на неї ще на 30-40%.
За словами фінансистів, оптимальним моментом для її придбання цього року стане середина жовтня і листопад.
Долар розчарував інвесторів
Мода на євро прийшла в Україну зі світових фінансових ринків, де протягом останніх декількох місяців активно розкручувалася "антидоларова" кампанія. Чим активніше Сполучені Штати восени визнавали свої невдачі в економіці, тим частіше звучали заяви про те, що долар більше не може бути головною резервною валютою світу. І хоча серед його можливих спадкоємців виділяли євро і китайський юань, однак мало хто вірив у фінансові можливості Піднебесної для підтримки такого статусу своєї грошової одиниці, віддаючи перевагу євровалюті.
Підігрували їй і центробанки. Останнім висловився за євро ЦБ Ірану, що заявив про плани щодо переведення в неї значної частини своїх золотовалютних резервів (станом на 1 жовтня 2008 р. вони становили $54 млрд).
"Антидоларова" кампанія вилилася в ще більш інтенсивні курсові коливання в парі євро-долар. Якщо в серпні вони відбувалися в діапазоні $1,41-1,44/євро, то вже у вересні - $1,43-1,48/євро (минулого тижня - $1,47-1,48/євро). Втім, фінансисти не визнавали, що час від часу піддаються антидоларовій істерії, і, скидаючи американську валюту, звичайно давали своїм діям раціональні пояснення.
"Причиною підвищення курсу євро насамперед є надходження гарних новин про стан глобальної економіки. Фактично з поліпшенням стану світової економіки долар стає усе менш привабливим з погляду валюти притулку", - розповів директор казначейства ВАТ "Ерсте Банк" Роман Бондар.
"Курс євро перебуває на певному історичному максимумі проти долара, оскільки інвестори воліють вкладати кошти у більш дохідні активи, а аналітики підтверджують перспективи економічного зростання в єврозоні, у той же час підкреслюючи, що не бачать факторів, які могли б підтримати більш активне зміцнення єдиної валюти", - доповнив його начальник управління казначейських операцій Platinum Bank Юрій Сердюк.
Не обійшлося і без спекулятивної складової. "Зростання грошової одиниці ЄС із мінімумів ($1,236/євро) восени 2008 року до нинішнього значення $1,48/євро красномовно свідчить про закінчення спекулятивного тренда по долару, коли в умовах кризи повсюдний відхід від ризику дозволив реалізувати баксу головну його перевагу - функцію основної світової резервної валюти. Так що у зворотного руху курсу долара є як фундаментальні економічні, так і винятково технічні спекулятивні причини", - відзначив директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
"До того ж американська валюта падає відносно європейської ще й через надмірну її емісію урядом США", - доповнив його радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко.
Опитані експерти впевнені, що активні коливання в парі євро-долар продовжаться до кінця року. Їхня інтенсивність залежить від новин про стан економік країн Євросоюзу і США. Відповідно до розрахунків фінансистів, грошова одиниця ЄС буде дорожчати аж до середини наступного місяця.
"Її курс почне просідати десь із середини жовтня - початку листопада", - запевнив директор казначейства ВАТ "КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Передбачається, що зростання курсу євро буде підтримуватися позитивними економічними звітами, яких фінансисти чекають від Європейського Союзу.
При цьому експерти розходяться в прогнозах щодо параметрів відкоту євровалюти. Більшість із них упевнені, що її вартість не опуститься нижче $1,44-1,45/євро, лише деякі допускають зниження до $1,4-1,42/євро. Однак яким би не було подорожчання долара, воно буде тимчасовим. "Під кінець року грошова одиниця ЄС виявиться на рівні $1,5/євро", - сказала аналітик інвестфонду "Інтерфон" Вікторія Керниш.
З купівлею євро варто зачекати
Для багатьох вітчизняних компаній подорожчання євро пройшло практично непомітним. "На операції з доларом зараз припадає 90% всіх валютних платежів нашої країни. Частка операцій з євровалютою становить лише близько 8-9%, все інше - з російським рублем та іншими грошовими одиницями", - розповів пан Охріменко.
Але в міру ослаблення американської валюти на світових ринках фінансисти допускають більш активне укладення нових зовнішньоекономічних контрактів (на 2010 р.) у євро. Передбачається, що на цьому стануть наполягати іноземні партнери українських підприємств.
Найбільше курсові коливання євро/долар цього року вразили пересічних громадян. "Улітку населення досить активно переводило частину своїх заощаджень саме в євровалюту. Особливо це відчувалося в моменти, коли курс просідав до $1,38/євро, а також пізніше, після незначного зростання - до $1,4-1,41/євро", - повідомив Роман Бондар.
"Продаж готівкового євро у вересні збільшився майже на 20%, очікується, що до кінця 2009 року попит на нього буде підвищуватися", - доповнив його президент корпоративного фонду "Рінако-прогрес" Дмитро Піддубний. Поширеним явищем у серпні-вересні стала і конвертація в євро депозитів, що запропонували більшість фінустанов, щоб утримати вкладників. Як правило, у неї переводилися внески в гривні, за якими минали терміни, інколи - у доларах.
Фінансисти прогнозують подальше зростання попиту населення на грошову одиницю ЄС, хоча і радять скуповувати її під час здешевлення. За їхніми розрахунками, при збереженні нинішнього курсу гривні до долара на початку листопада вартість євровалюти в українських обмінниках опуститься з нинішніх 12,65-12,7 грн./євро до 12-12,1 грн./євро. Також перспективними, на думку банкірів, є вкладення в менш популярні в нашій країні грошові одиниці.
"У довгостроковій перспективі я б радив звернути увагу на швейцарський франк, у короткостроковій - на російський рубль. Франк демонструє стабільне зростання, а рубль останнім часом на тлі стабілізації цін на нафту досить активно зміцнюється", - відзначив Олексій Козирєв. Крім того, підвищення курсу до кінця року фінансисти пророкують норвезькій кроні. Прогнозується, що за підсумками року Норвегія стане найменш постраждалою від кризи країною в Європі.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас