Черномирдін: Nabucco - газопровід нізвідки в нікуди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черномирдін: Nabucco - газопровід нізвідки в нікуди

Енергетика
1198
Газопровід Nabucco, що просувається Європейським союзом, є безперспективним, вважає спеціальний представник президента РФ з економічних відносин із країнами СНД Віктор Черномирдін.
"Nabucco - це газопровід нізвідки в нікуди. Так я говорю і так я вважаю", - сказав він на шостому Ялтинському щорічному саміті YES (Yalta European Strategy).
Звертаючись до екс-міністра іноземних справ Німеччини Йошки Фішера, який є радником проекту Nabucco, представник Росії додав, що над реалізацією цього проекту будуть працювати ще й онуки Й.Фішера.
В.Черномирдін пояснив, що в 80-х роках минулого сторіччя був міністром газової промисловості СРСР, тому добре знає можливості середньоазіатських республік з постачання газу.
"Тому ніяких ревнощів немає. Хочете будувати - будуйте, ми не будемо заважати", - підкреслив він.
В.Черномирдін відзначив, що на відміну від цього проекту проекти, що просуваються Росією, "Північного потоку" і "Південного потоку" є обґрунтованими.
Представник Росії також розкритикував втягування в проект Nabucco України і підтримку його українською владою, тому що цей газопровід буде проходити в обхід української території.
"Краще допоможіть Україні", - сказав В.Черномирдін, закликаючи ЄС профінансувати модернізацію української газотранспортної системи.
У свою чергу Й.Фішер заявив, що нервова реакція Росії на реалізацію проекту Nabucco підтверджує його реалістичність.
"Якщо Nabucco з нізвідки в нікуди, тоді чого ви так переживаєте. Якщо думаєте, що нізвідки в нікуди, то забудьте. А ваш посол у Німеччині щотижня про це говорить", - сказав він, звертаючись до В.Черномирдіна.
Й.Фішер підкреслив, що для Nabucco досить газу, він підтримується Туреччиною і не спрямований проти Росії. За його словами, у випадку виводу цього газопроводу на потужність 31 млрд кубометрів на рік він дозволить забезпечувати 10% поставок газу в Європу.
Радник проекту Nabucco припустив, що причиною нервової реакції Росії може бути її мрія про монополію на постачання газу в Європу, хоча це не в інтересах ні Європи, ні Росії.
Й.Фішер висловив думку, що проект "Північного потоку" був із самого початку політичним проектом, і тому його намагаються заблокувати з політичних причин.
"На наш погляд, диверсифікованість краще - це буде більш здорова ситуація", - сказав він.
Радник проекту Nabucco закликав до деполітизації в нафтогазовому секторі, до розгляду його винятково в економічній площині.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас