Порошенко: Економіка країни почне відновлюватися в 2010 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Економіка країни почне відновлюватися в 2010 році

876
Однією із внутрішніх причин кризи в Україні є дисбаланс між продуктивністю праці та споживанням. Про це заявив голова ради НБУ Петро Порошенко на VI саміті "Ялтинської європейської стратегії" (YES).
У нашій країні продуктивність праці дотепер перебуває на рівні Радянського Союзу, а споживаємо ми як жителі розвинених країн Європи. Так довго тривати не могло. В I кварталі цього року ми побачили, до чого може привести такий дисбаланс в економіці, і з головою занурилися в песимізм. Повернути оптимізм допомогли дві події: лондонський саміт G-20 у квітні і підписання восени 2008 року меморандуму про співробітництво із МВФ, у рамках якого Україна одержує стабілізаційний кредит більш ніж на $16 млрд.
Після цього глибоко песимістичні настрої I кварталу змінилися боязким оптимізмом II-III кварталів. Головний привід для оптимізму дали реформи в банківському секторі: ситуація в банківській системі за останні півроку серйозно покращилася. Одним з показників, який про це свідчить, є динаміка ціни єврооблігацій українських банків (наприклад, ціна євробондів УкрСиббанку на $200 млн. з погашенням у липні 2010-го з початку січня поточного року і по 25 вересня виросла з 57% номіналу до 97%. - ред.).
Дуже важливо, що на країну не тисне великий зовнішній борг. Держборг акуратно виплачується урядом, а 70% комерційного боргу, який повинен був бути погашений цього року, реструктуризовано. Призначені нові строки його виплати. Незважаючи на найсильніший удар світової кризи по українській промисловості і банківському сектору, українці поки не почувають серйозного погіршення свого фінансового становища. У бюджетній сфері немає заборгованості з виплати зарплат і пенсій; усі бюджетні видатки поки повною мірою покриваються урядом. Інша справа - за рахунок яких джерел відбувається це фінансування, і які будуть наслідки для соціального сектору в майбутньому. Тому я відношу соціальну нестабільність поряд із крахом низки банків до основних економічних ризиків для країни в майбутньому.
Зараз Україна завмерла перед прийдешніми президентськими виборами. Але я вважаю, що вже в наступному році економіка почне виходити із кризи.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас