"Ъ": Україна експортує рекордну кількість соняшникової олії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна експортує рекордну кількість соняшникової олії

Аграрний ринок
1069
В 2008/2009 маркетинговому році (МР, закінчився 31 серпня) обсяг експорту соняшникової олії з України виріс на 58,5% у порівнянні з попереднім МР, до 2,1 млн т, на суму $1,57 млрд, повідомило в п'ятницю Мінагрополітики. Українська олія поставлялася в основному в Індію, Туреччину і Єгипет, говориться в повідомленні. "Це абсолютний рекорд в історії країни", - відзначив гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. У минулому МР обсяг експорту насіння соняшника збільшився в 10,1 рази, до 769 тис. т, на суму $191,8 млн. Тоді поставки здійснювалися переважно в країни ЄС, Пакистан, Туреччину і Грузію.
Збільшенню експорту цього року сприяли девальвація гривні і високий урожай насіння соняшника, який, за даними Мінагрополітики, склав 6,5 млн т проти 4,7 млн т в 2007/2008 МР. Обсяг виробництва олії в минулому МР збільшився на 41,8%, до 2,5 млн т. "Через кризу у світі в минулому МР знизилися ставки фрахту, вони були майже в 3 рази меншими від максимальних значень попередніх періодів", - говорить директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.
Це сприяло рентабельності експорту соняшникової олії, незважаючи на те, що через світову цінову кон'юнктуру в середньому експортна ціна тонни продукту в минулому МР була нижчою, ніж у попередньому – $750,3 проти $1,28 тис. Компанії, які експортували олію, зроблену на власних потужностях, працювали з рентабельністю 15-18%, відзначає гендиректор промислової групи "Креатив" Юрій Давидов. Для порівняння: середня рентабельність експорту пшениці в минулому МР була близько 8%, ячменя – 6%, говорить заступник гендиректора "Волари" (один з найбільших експортерів зерна) В'ячеслав Колосвєтов.
У нинішньому році обсяг експорту соняшникової олії з України буде не нижчим, ніж у минулому МР, прогнозує заступник міністра агрополітики Ярослав Гадзало. З ним не погоджуються учасники ринку. "Через кризу торік сільгоспвиробники скоротили посіви соняшника, його врожай буде меншим. Обсяг експорту соняшникової олії в нинішньому МР знизиться на 10-15%", - вважає пан Давидов. Поки він зберігається на стабільно високому рівні, тому що гривня залишається слабкою, відзначають у групі "Німецько-український аграрний діалог".
Експорт олії – привабливий для інвесторів напрямок, у нинішньому році ним можуть зайнятися нові великі гравці, підкреслюють експерти. "У виході на ринок переробки та експорту насіння соняшника зацікавлені великі закордонні компанії, як стратегічні інвестори, так і портфельні. У нашу компанію останнім часом надходить багато пропозицій від них", - розповідає Юрій Давидов.
За його інформацією, у розширенні напрямку експорту соняшникової олії зацікавлена компанія Glencore (один з найбільших експортерів зернових в Україні), планує вийти на ринок і американська ADM.
За словами гендиректора Vioil (великий експортер олії) Сергія Присяжнюка, швидше за все, закордонні оператори будуть купувати вже діючих операторів ринку або входити в акціонерний капітал їх компаній як партнери: "Увійти в цей бізнес із нуля надзвичайно складно: необхідно мати розвинену інфраструктуру для закупівлі насіння соняшника і мати гарну команду кваліфікованих фахівців".
Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас