"Ъ": Італії, Німеччині і Туреччині доведеться доплатити "Газпрому" за невибраний газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Італії, Німеччині і Туреччині доведеться доплатити "Газпрому" за невибраний газ

Енергетика
917
Три найбільші споживачі російського газу в Європі – Німеччина, Італія і Туреччина – в 2009 році не вибирають мінімальні обсяги, передбачені контрактами. У підсумку італійська ENI, німецький E.ON і турецька Botas попадають під дію принципу take or pay і повинні заплатити "Газпрому" неустойку в розмірі до $2,8 млрд. Туреччина вже попросила призупинити дію цієї норми. Італія і Німеччина теж не прагнуть платити, посилаючись на звільнення від штрафу України. В "Газпромі" поки не налаштовані робити потурання контрагентам.
Туреччина планує провести переговори з Росією про пом'якшення умов поставок газу, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на міністра енергетики країни Танера Йилдиза. Країна хоче добитися припинення дії принципу take or pay, за яким покупець повинен платити за законтрактований, але не вибраний газ. Міністр пояснив, що споживання газу в країні знизиться в 2009 році на 5,4%. Однак російського газу Туреччина в I півріччі купила на 25% менше, ніж у січні-червні 2008 року. У цілому поставки склали 9,5 млрд кубометрів.
Аналогічна проблема виникає і в інших великих споживачів "Газпрому". За підсумками I півріччя країни Західної Європи знизили закупівлі російського газу на 29% – до 46 млрд кубометрів. Для Німеччини падіння склало 44% (до 12,23 млрд кубометрів), Італії – 34% (до 8,2 млрд), Франції – 21% (до 5,97 млрд).
Джерело, близьке до ради директорів "Газпрому", стверджує, що III квартал не надто змінив ситуацію – і за підсумками року всі основні контрагенти монополії в Європі повинні будуть заплатити їй неустойку в рамках take or pay. "Першою повинна провести повний розрахунки італійська ENI – 18 січня, - додало джерело. - Другою буде турецька Botas, потім – німецькі E.ON, BASF, RWE, потім – французькі GDF Suez і Total". За словами співрозмовника, для ENI розрив між мінімальним обсягом споживання, зазначеним у контракті, і реальним складе 5 млрд кубометрів вартістю $1,5 млрд.
Менеджер однієї з іноземних газових компаній підтвердив цю інформацію, додавши, що зараз вони активно обговорюють питання, платити чи не платити "Газпрому" неустойку за підсумками 2009 року. За словами співрозмовника, усі проти. "По-перше, Росія сама не заплатила Туркменії за порушення контракту, - пояснює джерело. - По-друге, прем'єр Володимир Путін дозволив Україні не платити штраф в аналогічній ситуації. По-третє, ніхто не дасть гарантії, що в 2010 році споживання виросте. Така ситуація може зберегтися до 2013 року".
Співрозмовники відзначають, що, торгуючи на біржах ЄС, де зараз ціни на газ удвічі нижчі, ніж за контрактами "Газпрому", монополія демпінгує проти своїх же довгострокових контрактів – і великі контрагенти російської монополії в Європі зазнають збитків. В 2009 році "Газпром" планує продати за спотовими контрактами у Європі 13 млрд кубометрів (загальний обсяг поставок газу в Європу повинен скласти 131 млрд кубометрів).
"Такі компанії, як ENI, E.ON, втрачають промислових споживачів, оскільки ті купують газ самостійно або через інших трейдерів на біржі за $116, коли за довгостроковими контрактами 'Газпрому' він коштує $287", - пояснюють співрозмовники. В ENI, Botas і "Газпромі" у п'ятницю відмовилися від коментарів. Телефони представників E.ON не відповідали. Але топ-менеджер "Газпрому" запевнив, що монополія розраховує на виконання покупцями своїх зобов'язань. "Якщо ENI або E.ON не виберуть мінімально гарантований обсяг (у середньому 80%.- ред.), вони повинні будуть перерахувати авансовий платіж за різницю між реальним споживанням і мінімально гарантованим, - пояснив співрозмовник. - Оплатити повинні 50-70% від вартості цього обсягу. Коли ситуація на ринку стане кращою, контрагент доплатить решту". У такому випадку Італії загрожує "аванс" у розмірі $750-1000 млн. За оцінками голови East European Gas Analisys Михайла Корчемкіна, у цілому по трьох країнах "аванс" може скласти $2-2,8 млрд.
За словами менеджера "Газпрому", були прецеденти застосування принципу take or pay відносно німецького СП із BASF – Wingas – і італійського СП із ENI – Promgaz. Але тоді через ці компанії продавали незначні обсяги газу. Відносно великих споживачів принцип take or pay дотепер не застосовувався. Але співрозмовник додає, що "завжди можна про щось домовитися з умовою адекватних поступок з боку контрагентів".
Валерій Нестеров з "Трійка Діалог" вважає, що "Газпром" буде змушений проявити певну гнучкість для збереження партнерських відносин з найбільшими покупцями. Тим більше що, додає голова East European Gas Analisys Михайло Корчемкін, "ніхто з європейців не став карати 'Газпром' за невиконання контрактів у січні".
Наталя Гриб
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас