Рада зекономила на депутатських зарплатах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада зекономила на депутатських зарплатах

Казна та Політика
720
З початку року у Верховній Раді ведеться облік відвідувань народними депутатами засідань парламенту. Пропущені дні враховувалися при нарахуванні парламентаріям зарплати. Таким чином, за даними комітету з регламенту і депутатської етики, на сьогоднішній день удалося заощадити близько 10 млн. грн. Як пояснив представник комітету Валерій Камчатний, зарплату урізали тільки тим депутатам, які не проходили письмову реєстрацію в дні засідання парламенту.
У числі головних штрафників - переважно депутати від Партії регіонів. За даними заступника голови парламенту Миколи Томенка, жодного разу не брали участі в голосуванні Ринат Ахметов, Антон Пригодський, Олександр Лещинський, Володимир Мальцев, Сергій Кий, Сергій Момот. Ще кілька людей (серед яких, наприклад, "нунсівець" Давид Жванія) були тільки на одному засіданні.
Штрафів удалося уникнути тільки 18 депутатам, які без поважної причини не пропустили жодного дня роботи в сесійній залі Верховної Ради.
Депутат Камчатний нагадав, що система обліку відвідувань робочого місця народними депутатами існувала завжди, і лише із приходом на місце спікера Арсенія Яценюка парламентаріям стали платити повну суму незалежно від кількості прогулів. Повернутися до колишніх порядків народних обранців змусила криза.
Як повідомив замголови регламентного комітету Сергій Сас, усього з початку року парламенту вдалося заощадити 17 млн. грн. Крім урізування зарплат, скорочення видатків відбулося за рахунок обмеження фінансування поїздок парламентаріїв і їх помічників. Свою частку в економію вніс і спікер Володимир Литвин, який скоротив кількість візитів у регіони і не використовував передбачені бюджетом кілька десятків тисяч гривень. Також депутати вирішили скасувати виділення коштів на оренду приміщень під приймальні народних обранців, оскільки передбачених 160 грн. на місяць парламентарієві на ці цілі однаково не вистачить.
У цей момент комітет з регламенту разом з підрозділами апарату Верховної Ради проводить перерозподіл зекономлених коштів, щоб покрити недофінансування парламенту. Як повідомив Сас, найбільше потребує додаткових коштів автобаза Верховної Ради для закупівлі палива та запчастин.
Як уточнив Валерій Камчатний, у цей момент норма видатків бензину на одного депутата на день скорочена до 7 літрів. За словами депутата, цього вистачає на одну-дві поїздки, чого недостатньо. Раніше жорсткого обмеження не було - парламентарій міг виїздити і до 15 літрів. Через економію керівництво парламенту змушено було також позбавити начальників департаментів Верховної Ради закріплених за ними службових автомобілів.
Також має гостру потребу в додатковому фінансуванні будівельне управління парламенту на проведення ремонтних робіт адміністративних будівель. У першу чергу гроші потрібні на ремонт купола Верховної Ради, який почав протікати.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас