Кредитні спілки розгубили чверть активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитні спілки розгубили чверть активів

Кредит&Депозит
468
З січня по липень загальний кредитний портфель КС зменшився на 1,5 млрд. грн. - до 4,1 млрд. грн..
За цей період вкладники КС забрали з депозитів понад 820 млн. грн., проте позичальники спілок повернули їм понад 1 млрд. грн. Незважаючи на позитивне сальдо, ліквідність КС залишається на дуже низькому рівні, оскільки всі вільні кошти КС змушені направляти на формування резервів.
За даними Держфінпослуг, з січня по липень загальний кредитний портфель КС зменшився на 1,5 млрд. грн. - до 4,1 млрд. грн. "Кредитний портфель за півріччя став меншим на 26%, - повідомила директор департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Держфінпослуг Галина Третьякова. - Загальні ж активи спілок знизилися на 23,9% (з 6,1 до 4,6 млрд. грн.)".
На думку експертів, "усихання" кредитного портфеля насамперед пов'язане з тим, що в КС повертають раніше видані кредити, а нові вони майже не видають. "Зменшення кредитного портфеля пов'язане насамперед з поверненням коштів позичальників, - повідомив президент Національної асоціації кредитних спілок (НАКСУ) Петро Козинець. - Але, окрім цього, різко зменшилась і кількість виданих кредитів цього року - в 2-3 рази в порівнянні з минулим роком". Також частина кредитів були списані як безнадійні.
Сумарний капітал КС за півроку зменшився на 32,9% (до 1,7 млрд. грн.) в основному за рахунок збитків, яких зазнали багато спілок. Збитки ж головним чином пов'язані з тим, що частина проблемних кредитів у портфелі спілок зросла, а під них доводиться формувати додаткові резерви. "Спілкам доводиться відраховувати в резервний капітал більше коштів за рахунок того, що зростає кількість протермінованих кредитів, - стверджує голова правління об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Іван Вишневський. - При цьому багато хто використовує для цього власний капітал, оскільки прибуток отримати нема звідки: кредити практично не видаються, можливості заробити на банківських депозитах теж мало. У багатьох спілок, як і раніше, заморожені вклади в банках".
Експерти розходяться в думках, оцінюючи рівень "проблеми" в КС. Так, на думку Івана Вишневського, частка протермінованих кредитів у портфелі спілок складає не більше 10%, а Петро Козинець вважає, що вона коливається від 25 до 50%, залежно від спілок. "У нашій асоціації "прострочення" в середньому складає 25%", - відзначає Козинець.
Втім, з депозитами і у самих спілок цього року теж складалося не все гладко: за перші півроку їх депозитний портфель зменшився на 21% (з 3,951 до 3,122 млрд. грн.), а кількість вкладників зменшилася з 164 тис. до 124 тис. осіб. Проте учасники ринку зізнаються, що відтік депозитів був би набагато більшим, якби деякі великі КС практично не припинили видавати депозити. Зокрема, це стосується спілок, в яких введена тимчасова адміністрація ("Добробут Полтави" і "Українська фінансова спілка"), а також низки інших КС, які потрапили під нагляд департаменту тимчасового адміністрування регулятора.
До речі, неповернення депозитів стало головною причиною різкого збільшення кількості скарг на КС в Держфінпослуг: якщо за весь 2008 рік в комісію на спілки поскаржилося тільки 885 осіб, то лише за 6 місяців 2009-го - вже 2181.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас