"Ъ": Термінове оголошення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Термінове оголошення

Фондовий ринок
8839
Вчора НАК "Нафтогаз України" нарешті оголосила інвесторам умови реструктуризації єврооблігацій на суму $500 млн з датою погашення 30 вересня: пролонгація боргу на п'ять років з підвищенням ставки до 9,5%. Погодитися на це вони повинні до 8 жовтня, інакше втратять до 5% паперів "Нафтогазу", що є у них в портфелі. На думку експертів, саме ця жорстка вимога змусить більшість власників паперів піти на реструктуризацію.
НАК "Нафтогаз України" оприлюднила звернення до власників $500 млн своїх єврооблігацій, які мають бути погашені 30 вересня, з пропозицією обміняти їх на нові папери з погашенням в 2014 році. Купонна ставка у такому разі буде підвищена з поточних 8,125% до 9,5% річних. НАК повідомляє, що має намір виконати зобов'язання в повному обсязі, якщо більшість інвесторів проголосують за обмін до 8 жовтня. Якщо більшість власників підтримають пропозицію компанії, то решта дістануть можливість обміняти свої папери до 15 жовтня з дисконтом 5% від обсягу паперів "Нафтогазу" в своїх портфелях. Збори власників євробондів відбудуться в Лондоні 19 жовтня.
Ця заява викликала таке пожвавлення інвесторів, що Люксембурзька фондова біржа на вчорашній день заборонила торгувати єврооблігаціями "Нафтогазу" "через порушення біржових правил". Правління біржі ввечері вирішило відновити торги без пояснення причин. За словами торговців, основна кількість угод з облігаціями "Нафтогазу" відбувається на позабіржовому ринку, тому на них мало вплинуло рішення біржі, яка просто "взяла паузу, щоб розібратися з пропозицією емітента".
Офіційне звернення "Нафтогазу" дозволило зняти невизначеність серед інвесторів. "Найбільші світові гравці - британські хедж-фонди - були зацікавлені в роздмухуванні скандалу навколо "Нафтогазу", вкидаючи через ЗМІ чутки про його дефолт, тому що грали на підвищення і зниження котирувань, заробляючи на цьому, - розповів один з великих торговців паперами НАК. - Це звичайна практика для фондів, які вибирають собі чергову жертву, щоб "розвести" маленьких торговців, хоча ніколи не зізнаються в цьому офіційно".
Ймовірність дефолту, незважаючи на регулярні заспокійливі заяви представників Кабміну і "Нафтогазу" про початок переговорів з інвесторами, які не підтверджувалися, примушувала нервувати торговців. "У нас був пакет, і ми думали, як вчинити з паперами, - сказав директор special situation group російського банку "Траст" Володимир Куцев. - До нас ніхто не приходив ні з якими пропозиціями, ми про все дізнавалися із ЗМІ. Тому минулого тижня продали свій пакет за хорошими цінами". Як стверджують аналітики, кількість угод за бондами "Нафтогазу" почала рости з кінця серпня, коли вони коштували 85% від номіналу. "Різні брокери купували невеликі обсяги бондів - $20-30 млн на користь невеликих інвесторів, купувалися і великі пакети", - повідомив один з брокерів.
Учасники ринку називають прибутковість, оголошену "Нафтогазом", "умовно справедливою", оскільки вона відповідає лише сьогоднішній вартості паперів без врахування можливого зростання. "Багато хто чекав, що отримають 100% вартостей, але нинішня ціна не гірша за ту, за якою вони могли купити папір останнім часом, тому мінімальне розуміння справедливості ціни дотримане, - пояснив аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Петро Гришин. - Якби "Нафтогаз" позичав нові гроші, то вони були б трохи вищими за 11%".
Втім, експерти говорять, що реструктуризація, запропонована консультантами НАК, - Squire Capital і Credit Suisse, буде проведена лише завдяки суворим умовам. "Найсуворіша умова, яка не подобається інвесторам, - необхідність проголосувати до 8 жовтня, - відзначає Гришин. - Вважаю, чимало людей погодяться прийняти цю пропозицію відразу, оскільки можуть втратити 5% паперів". Експерти впевнені, що після реструктуризації євробондів "Нафтогаз" зможе пролонгувати й інші свої борги: перед Depha Bank на суму $220 млн, Credit Suisse - на $550 млн і Deutsche Bank - на $395,2 млн, термін погашення яких припадає на 2009-2012 роки.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас