Хмельницька АЕС чекає грошей від Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хмельницька АЕС чекає грошей від Путіна

Енергетика
882
Україна розраховує добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС повністю за рахунок російського кредиту. Його обсяг може скласти $5 млрд.
Сьогодні в Києві пройдуть переговори керівництва компанії "Енергоатом" із представниками російського "Атомбудекспорта". Ця компанія виграла тендер на будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної станції (ХАЕС). Як повідомив гендиректор "Атомпроектінжиніринга" (підрозділ НАЕК "Енергоатом") Володимир Бронніков, головним питанням консультацій з "Атомбудекспортом" стануть умови фінансування будівництва енергоблоків російською стороною.
Нагадаємо, попередня домовленість про виділення грошей росіянами на цей проект була досягнута прем'єр-міністрами двох країн у квітні поточного року. Тепер же українська сторона планує підняти питання про кредитування не тільки послуг російського підрядника, але й закупівель обладнання та послуг, які будуть надавати підприємства з України.
Необхідність у позиці гендиректор "Атомпроектінжиніринга" пояснив відсутністю "власних вільних фінансових ресурсів в України". У той же час остаточні розрахунки вартості добудовування блоків ХАЕС дотепер не проводилися. У квітні російський прем'єр Володимир Путін обіцяв забезпечити кредитування на суму $4 млрд. За світовими розцінками, добудовування двох енергоблоків буде коштувати не менше $5 млрд.
Як повідомило джерело в Мінпаливенерго, до останнього часу "Атомбудекспорт" намагався максимізувати участь у проекті російських компаній. Натяки на це є й у прес-релізі компанії, поширеному за підсумками попереднього раунду переговорів на початку вересня. "Російська сторона бачить оптимальним варіант повної відповідальності ЗАТ "Атомбудекспорт" за реалізацію всього комплексу робіт зі спорудження третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС на умовах генерального підрядника та із правом самостійного залучення субпідрядників і субпостачальників по даному проекту", - говорилося в повідомленні.
Однак "Атомпроектінжиніринг" (підрозділ "Енергоатома") запропонував передбачити в міжурядовій угоді участь українських підприємств у проекті добудовування ХАЕС. Зокрема, пропонується задіяти вітчизняних підрядників у проектувальних роботах, а також використовувати турбоустановку і комплекс автоматизованих систем керування технологічними процесами українських виробників. Крім того, за словами заступника міністра палива та енергетики Наталі Шумкової, Україна зацікавлена у виконанні вітчизняними підрядниками не менше 60% усіх будівельних робіт.
Експерти відзначають: добитися значної участі українських компаній у добудовуванні ХАЕС, а тим більше кредитів для оплати їх товарів і послуг, буде складно. "Коли добудовувалися четвертий блок на Рівненській АЕС і другий блок на Хмельницькій АЕС, технічний кредит був виділений саме під російське обладнання", - говорить провідний науковий співробітник Інституту проблем національної безпеки при РНБО Ольга Кошарна. На її думку, ускладнює ситуацію і той факт, що питання добудовування ХАЕС на міжурядовому рівні розглядається "у пакеті" з підписанням довгострокових контрактів на постачання ядерного палива в Україну.
Передбачається, що Росія та Україна підготують свої версії міжурядової угоди про співробітництво до кінця вересня. Спочатку жовтня сторони почнуть погоджувати цей документ і до кінця місяця представлять його на засіданні україно-російського комітету з економічного співробітництва.
Міжнародний конкурс на вибір типу реакторної установки для будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС Україна оголосила в березні 2008 року. У конкурсі взяли участь американська компанія Westinghouse, яка незабаром зняла свою пропозицію, російське ЗАТ "Атомбудекспорт" і південнокорейська Korea Electric Power Corporation. 13 жовтня 2008 року російський проект реакторної установки, запропонований компанією "Атомбудекспорт", одержав схвалення на колегії Міністерства палива та енергетики України.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас