Влада Білорусі хоче залучити заощадження громадян в економічний оборот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусі хоче залучити заощадження громадян в економічний оборот

Казна та Політика
225
Небанківські організації, які займаються мікрофінансуванням бізнесу, існують у Білорусі вже шість років, але поки не отримали належного розвитку. Головним чином через необізнаність населення і брак коштів.
Для того щоб акумулювати місцеві ресурси й залучити іноземних донорів, декілька організацій об'єдналися в Республіканський мікрофінансовий центр. Серед них - споживчі кооперативи фінансової взаємодопомоги, мікролізингова компанія, Міжнародний фонд розвитку сільських територій і брестська обласна установа фінансової підтримки підприємців.
Для пенсіонерів, бюджетників і представників малого бізнесу небанківські позики - хороша допомога в скрутну хвилину. Голова правління Республіканського мікрофінансового центру Ігор Мікульчик на прикладі показує, як працюють організації мікрофінансування.
Коли одному з пайовиків терміново знадобилися гроші для здійснення операції, йому досить було подзвонити й назвати потрібну йому суму. "Цього ж дня до обіду йому на розрахунковий рахунок була перерахована потрібна сума, а увечері були підписані всі необхідні документи", - розповідає Мікульчик. На узгодження і отримання коштів у банку пішло б як мінімум два дні, додає експерт.
Він також відзначає, що незважаючи на вищі, ніж в банках, процентні ставки в споживчих кооперативах, клієнтів це влаштовує. І зрозуміло чому: суми позик, як правило, невеликі, питання про їх видачу вирішується швидко і без всякої паперової тяганини, а графік погашення боргів завжди індивідуальний. Вкладників же небанківські мікрофінансові організації приваблюють своєю прозорістю, упевнений Ігор Мікульчик.
Наймасовіший у Білорусі споживчий кооператив "Столичний клуб взаємодопомоги" об'єднує понад 500 членів і має оборот близько мільйона доларів.
За даними Міністерства праці й соціального захисту, 885 тисяч працездатних громадян Білорусі не числяться ні серед тих, що працюють, ні серед безробітних. Це так зване "самозаняте населення".
Держава зацікавлена в тому, щоб вивести цих людей "з тіні", відзначає керівник проекту програми розвитку ООН (ПРООН) по сприянню розвитку мікрофінансування в Білорусі Юрій Малафей. На його думку, в Білорусі гостро стоїть питання про те, яким чином забезпечити доступ цієї категорії громадян до грошових ресурсів і залучити їх в офіційний економічний оборот.
Крім того, за оцінкою експертів, від 5 до 10 відсотків безробітних громадян за підтримки держави готові створювати приватні підприємства. При цьому служби зайнятості можуть надати їм допомогу лише в момент підготовки документів і реєстрації. Підприємці вважають, що ці заходи слід було б доповнити доступом до фінансових ресурсів.
Отримати кредит в банку підприємцям-початківцям складно - там працюють з тими, хто має досвід діяльності не менше ніж півроку і може документально довести свою спроможність. "А ці півроку якраз дуже критичні для діяльності малих підприємств та індивідуальних підприємців", - підкреслює Юрій Малафей.
Експерт відзначає насущну необхідність скоординованої державної стратегії, спрямованої на розвиток кооперативів фінансової взаємодопомоги, кредитних спілок, спеціалізованих некомерційних фондів, які б надавали підтримку малому бізнесу і населенню, а також системи мікролізингу. В рамках проекту ПРООН міжнародні експерти допомагають білорусам розробляти концепцію розвитку мікрофінансування в Білорусі на 2010-2015 роки.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас