Секретаріат критикує політику Кабміну на ринку нафтопродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат критикує політику Кабміну на ринку нафтопродуктів

Енергетика
332
Секретаріат Президента критикує політику на ринку нафтопродуктів, що проводиться Кабінетом Міністрів. Про це говориться в повідомленні головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату.
На думку головслужби, урядове регулювання ринку привело до необґрунтованого підвищення цін на нафтопродукти. За підрахунками Секретаріату, вартість бензину всіх марок і дизельного палива повинна бути знижена не менш ніж на 20%.
"Зростання у роздрібній мережі цін на основні марки бензинів і дизпалива є економічно необґрунтованим. При існуючих економічних умовах ціна на нафтопродукти повинна бути нижчою як мінімум на 20%", - відзначається в повідомленні.
На думку головслужби, ціни формуються державою і повинні коливатися в певному "коридорі", який визначається відповідною експертно-аналітичною групою при Міністерстві палива та енергетики.
"Рішення щодо цінового коридору... не оприлюднюються. У зв'язку із цим нафтотрейдери не мають відкритого доступу до вкрай необхідної інформації", - ремствує Секретаріат.
На його думку, ціни, які склалися на ринку нафтопродуктів, обумовлені непрозорістю формування вартості нафти внутрішнього видобутку, відсутністю альтернативних джерел поставок в Україну нафти, а також відсутністю ринкових механізмів регулювання в цій сфері.
Секретаріат також вважає недосконалими проведені аукціони із продажу нафти власного видобутку.
"Внутрішні аукціонні торги із продажу нафти останнім часом носять формальний і непрозорий характер", - говориться в повідомленні.
У зв'язку із цим, вважає Секретаріат, Кабмін зобов'язаний стабілізувати внутрішній ринок нафтопродуктів, підвищити погодженість дій уряду та нафтових компаній, а також урегулювати ситуацію навколо проведення аукціонів із продажу нафти власного видобутку.
Як повідомлялося, експерти вважають нереалістичними ініціативи Міністерства економіки з жорсткості цінового контролю на роздрібному ринку нафтопродуктів.
15 червня на засіданні експертно-аналітичної групи учасники ринку нафти та нафтопродуктів висловлювали стурбованість тим, що компанії, афілійовані із групою ПриватБанку, продають на аукціонах нафту за цінами значно нижчими, ніж в інших учасників торгів.
Після цього Мінекономіки розробило проект постанови Кабміну, яким пропонується заборонити на аукціонах із продажу нафти, газового конденсату, природного і зрідженого газу, а також вугілля реалізовувати сировину за цінами, які більш ніж на 5% відрізняються від світових.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас