Moody's: Політичні зіткнення в Україні ускладнюють економіко-політичні рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Політичні зіткнення в Україні ускладнюють економіко-політичні рішення

304
Президентські перегони, що передують виборам глави держави в січні 2010 року, стали причиною плутанини в політиці Національно банку України (НБУ) уже більше року, говориться в повідомленні міжнародного рейтингового агентства Moody's.
Як повідомило агентство, політичне безладдя, що панує у всьому спектрі макроекономіки країни, загрожує новим конфліктом з Міжнародним валютним фондом (МВФ), а також зниженням довіри інших фінансових установ, що може мати знижувальний тиск на суверенний рейтинг України "В2".
"Наслідки недавніх конфліктів із приводу політики центробанку надалі були збільшені глобальним економічним спадом, що мало серйозні наслідки для української валюти та економіки в цілому. Ідеологічні баталії між президентом і прем'єр-міністром, суперниками в майбутніх виборах, привели до плутанини в політичних заходах впливу на економіку, а також до важливих кадрових змін у НБУ протягом минулого року", - прокоментував дану ситуацію віце-президент і провідний аналітик агентства Moody's по Україні Джонатан Шиффер (Jonathan Schiffer).
Він відзначив, що ці протиріччя привели до частих зіткнень із МВФ із приводу виконання встановлених Фондом вимог до розвитку країни. Це поставило під сумнів рішення МВФ про продовження транш-кредитування.
Крім того, підкреслив експерт, це протистояння ще більше підсилює скептицизм учасників світового ринку щодо можливості українських компаній з високою заборгованістю та банків уникнути дефолту.
Д.Шиффер також говорить, що зі збільшенням політичної турбулентності населення України демонструє зниження довіри до національної валюти аналогічно тому, як це було восени 2004 року.
Заходи, що вживаються НБУ для запобігання зростанню недовіри до фінансової системи і різкому падінню обмінного курсу викликали зворотний ефект. Вони сприяли більшому заплутуванню фінансових операцій, зниженню довіри до нацвалюти і банківської системи в цілому, а також знизили шанси банків почати видавати кредити для стимуляції реального сектору економіки.
Як вважає Д.Шиффер, черговий раунд спекуляцій з валютою в Україні у випадку, якщо МВФ відстрочить програму виплат, спричинить значний відтік резервів із країни.
"Такий розвиток подій приведе до підвищення коефіцієнта заборгованості, що, поряд зі слабким інституціональним розвитком України, імовірно, послужить причиною погіршення агентством Moody's суверенного рейтингу України "В2", - заявив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас