ПДВ із засіків батьківщини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ із засіків батьківщини

Аграрний ринок
1159
Експортери спирту, рослинної олії і борошна зможуть швидше одержати відшкодування ПДВ. Як стало відомо Ъ, у середу на засіданні Кабінету міністрів повинен бути розглянутий проект постанови, яким пропонується дозволити компаніям одержувати заборгованість з ПДВ зерном з Аграрного фонду. Схема вигідна компаніям, які не можуть чекати відшкодування роками, але в цьому випадку вони втрачають 30-40% суми ПДВ, відзначають учасники ринку.
На найближчому засіданні уряду 23 вересня Міністерство аграрної політики представить проект змін у постанову #86 "Про затвердження порядку придбання в 2009 році суб'єктами господарювання зерна з держпродрезерву", розповів начальник департаменту розвитку аграрного ринку міністерства Анатолій Разгон. Якщо документ приймуть, експортери рослинної олії, борошна і спирту зможуть одержати зерно з Аграрного фонду (АФ) на суму заборгованості перед ними з ПДВ і продати його згодом на внутрішньому ринкові або за кордоном.
Вартість зерна буде розраховуватися виходячи із цін на нього на трьох останніх торговельних сесіях на Аграрній біржі. Використовуючи запропоновану схему, у Кабміні розраховують відшкодувати компаніям близько 1 млрд грн боргу з ПДВ. Аграрний фонд, у свою чергу, отримає кошти від ДПАУ, які направить на закупівлю зернових на внутрішньому ринку, підвищивши закупівельні ціни, говорить заступник міністра агрополітики Ярослав Гадзало. Спочатку проект постанови передбачав можливість компенсації ПДВ зерном для експортерів усіх видів сільгосппродукції. "Але на засіданні урядового комітету вирішили обмежитися галузями, де борг найбільший", - розповів пан Разгон. За даними концерну "Укрспирт" (монопольний експортер спирту), борг з ПДВ перед його підприємствами становить 29,6 млн грн. Заборгованість перед експортерами олії, за даними асоціації "Укроліяпром", - близько 600 млн грн. Одержати дані про експортерів борошна вчора не вдалося. Телефон заступника голови ДПАУ Сергія Чекашкіна, що курирує це питання, учора не відповідав. Голова АФ Володимир Іванишин також був недоступний для коментарів.
Практика повернення ПДВ зерном з лютого використовується відносно експортерів цієї продукції. На початок року борг з відшкодування ПДВ перед ними становив 1 млрд грн. "Ця схема ефективна, за рахунок неї нашій компанії вдалося повернути 60% заборгованості", - говорить заступник гендиректора компанії "Волари" (один з найбільших експортерів зерна) В'ячеслав Колосвєтов. Розраховують на прийняття постанови і в "Укрспирті". "Це дозволить підприємствам поповнити обігові кошти за рахунок продажу отриманого зерна. У кожному разі це краще, ніж роками чекати повернення грошей, як зараз", - говорить заступник голови "Укрспирту" Володимир Маховка. За його словами, невиплата ПДВ стала однією із причин скорочення концерном в 2008 році обсягу експорту спирту на 40% у порівнянні з 2007 роком.
Але відшкодування ПДВ зерном невигідно - ціни на нього в АФ вищі від ринкових, відзначає гендиректор Veoil (експортер олії) Сергій Присяжнюк. "При ринковій ціні на пшеницю третього класу 1,05-1,1 тис. грн/т АФ продає її за 1,25 тис. грн/т", - відзначає гендиректор "Укрхлібпрому" Олександр Васильченко. За словами пана Колосвєтова, через різницю цін компанії втрачають 30-40% суми відшкодування: "Але в них є вибір - роками продовжувати чекати повернення ПДВ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас