Банки просять у держави додаткові мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки просять у держави додаткові мільярди

Казна та Політика
4529
Після двох місяців роботи "Родовід Банку", банку "Київ" і "Укргазбанку" під державним "крилом", з'ясувалося, що виділених урядом 9,5 мільярда гривень на їх фінансове оздоровлення недостатньо.
Так, вчора голова правління банку "Київ" Юрій Маслов заявив, що банку додатково потрібні 1,5 мільярда гривень. "Банк сьогодні перебуває в стані доформування резервів. Ми вважаємо, що банк потребує додаткової капіталізації, заздалегідь ця сума оцінюється в 1,5 мільярда гривень", - заявив він. Нагадаємо, в липні уряд інвестував в капітал банку "Київ" 3,6 мільярда гривень.
Раніше з подібним проханням в Мінфін звернулося керівництво "Родовід Банку", в капітал якого Кабмін вже завів більше 2,8 мільярдів гривень. Щоправда, "Родовід Банк" запросив трохи менше "Києва" - 1 мільярд гривень. Причина потреби в докапіталізації та ж сама - необхідність доформування резервів під проблемні кредити.
Третій з рекапіталізованих урядом банків - "Укргазбанк", який отримав від уряду 3,1 мільярда гривень, також може попросити "добавку". За інформацією прес-служби банку, на сьогодні міжнародна аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers проводить аналіз фінансового стану Укргазбанку й визначає суму, необхідну для докапіталізації фінустанови.
У Мінфіні говорять, що виділять банкам запрошувані суми, тільки якщо для цього буде поважна причина. "Позиція Мінфіну полягає в тому, що в разі підтвердженої необхідності, документально зафіксованої та обґрунтованої, з будь-якого з рекапіталізованих банків, у тому числі й щодо "Києву", держава готова застосовувати всі необхідні важелі, включаючи збільшення капіталу", - сказав директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров.
Що стосується конкретних цифр щодо банку "Київ", то поки що Теймур Багіров не захотів їх коментувати, посилаючись на те, що офіційного запиту на докапіталізацію банку він ще не отримував.
Просити додаткові кошти рекапіталізовані банки можуть не лише від поганого життя. "Банки, користуючись тим, що вони державні, можуть просити грошей про всяк випадок, щоб у них була хороша ліквідність, щоб вони могли інвестувати в ОВДП, які дають сьогодні 23% прибутковості", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Андрій Герус.
Так, наприклад, "Родовід Банк" і "Укргазбанк" отримані від рекапіталізації кошти інвестують в облігації внутрішньої державної позики. "Родовід Банк" і "Укргазбанк" стали первинними дилерами Мінфіну. Виходить, що вони беруть на себе додаткові зобов'язання із забезпечення ринку державних цінних паперів, для чого потрібна додаткова ліквідність", - пояснює начальник відділу операцій на фондовому ринку крупного банку з іноземним капіталом.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас